Hava Durumu

Saniye Rıza imecesi sürüyor

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2019 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2019 06:06

Bursa'nın örnek sivil toplum kuruluşlarından biri de Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği'dir...  Dernek, yıllardır her ayın ilk salı günü geleneksel dayanışma buluşmasını gerçekleştirir. Bu toplantılar mayıs ayında geniş katılımlı bir etkinlikle sona erer ve ekim ayında yeniden başlar...

Etkinlik ücretsizdir. Çoğu üyelerin el emeklerinden oluşan mini bir kermes yapılır. İsteyen alır.  Herhangi bir mecburiyet yoktur. Etkinlikten elde edilen gelirle devletin koruması altında olan kız çocukları desteklenir.

Saniye Rıza Kız Çocukları Koruma Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte ikramları, her defasında Bursa'da kadına yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından biri ya da bir hayırsever üstlenir. Servisi ve müzik programını da Konak18 sağlar...

KORUMA ALTINDAKİ KIZ ÇOCUKLARINA DESTEK

Derneğin bugünkü konumuna gelmesinde, faaliyetlerindeki en büyük etkenlerden biri de Habibe Çıngıloğlu ve arkadaşlarının özverili çalışmalarıdır...
Bir kısmına tanık oldum. Beni en çok etkileyenlerden biri Aile ve Sosyal Politikalar yurtlarında kalan ve evlenmek üzere olan bir genç kızın çeyizinin gönderileceği gündü... Dernek merkezindeki depoda bir genç kızın ev kurması için gerekli olan tüm eşyalar vardı.
Dernek halen yetiştirme yurtlarında koruma altında olan kızlara destek olurken, yaşını doldurup yurttan ayrılanlara da ev açıyor. Artı, onlar dernekle teması sürdürdükçe üstlerinden ellerini çekmiyorlar. Evlendiklerinde eşlerine iş buluyor, çocuklarının sağlık ya da eğitim sorunlarında hep destek veriyorlar.

8 Mart 2019'da Bursa Barosu, Güçlü Kadın Ödülü'nü Habibe Çıngıloğlu'na verdi. Bu ödül kendi alanında fark yapan kadınlara veriliyor. Çıngıloğlu uzun yıllardır, Bursa'da çocuklara, gençlere, kadınlara destek olduğu için bu ödüle layık görüldü.

KARŞILIKLI DAYANIŞMA

Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği bir yandan bu işleri yaparken, diğer yandan da kendisine destek olan diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da karşılıklı dayanışmasını sürdürüyor. Mesela geçen gün Azerbaycan Kültür Derneği'nin Musul ve Kerkük'ten gelip Bursa'ya sığınan Türkmen çocukları için eğitim yardımı kampanyasına 60 çanta ile katılmışlardı...  Nilüfer Kadın Korosu, Saniye Rıza Kız Çocuklarını Koruma Derneği yararına sahne almıştı.

Son etkinliğin ikramlarını Handan Askeran Ton'un başkan olduğu Azerbaycan Kültür Derneği ile Bölge İstinaf Mahkemesi müdürleri ve çalışanlarından oluşan bir grup üstlendi... Etkinliğe katılanlar arasında çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile 'Aile Sosyal Politikalar Yurtları'nda kalan kızlar ve önceden desteklenen ve evlenip çocuk sahibi olan kadınlar da vardı...

Duayen tiyatro sanatçısı Feyha Çelenk, Kent Konseyi eski Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, Canan Ekinci Yılmaz, Hanımeli Platformu'ndan Dilek Canbaz ve arkadaşları da oradaydı.

Salı günkü etkinliğin açılışında konuşan Habibe Çıngıloğlu, yaptığı konuşmada o günkü etkinliğin ikramlarını üstlenen Handan Askeran Ton ile Bölge İstinaf Mahkemesi müdürlerine ve çalışanlarına, derneğe katkı sunan herkese teşekkür etti.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANAN KIZLAR

Ve şunları söyledi:

 "45 yıldan beri Bursalı hayırseverlerin desteğini alıyoruz. "Saniye Rıza Hanımefendi'nin kız yurdu olması için şartlı bağış yaptığı yurttaki çocuklara destek vermek adına Başkanımız Şerafettin Gökalp, rahmetli Dr. Rüştü Burlu ile birlikte çok güzel çalışmalar yürüttük. Pek çok çocuğumuzun çocuklarına da destek oluyoruz.

Bu yaz Kestel ÇODEM'e, Ovaakça'daki kızlarımıza hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nda bayram harçlıklarını verdik. Ovaakça'nın mutfak pencerelerini yaptırdık, camlarını taktırdık. Kestel ÇODEM'deki çocuklarımız tatile gitti, harçlıklarını verdik. Sırameşeler'deki bir kızımız Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü kazandı. Ona destek veriyoruz. Diğer üniversiteyi kazanan kızlarımıza da destek veriyoruz...

ŞERAFETTİN ATALAY VE AİLESİNE TEŞEKKÜR

Ve Konak18'i ücretsiz tahsis eden Şerafettin Atalay'ı rahmetle andı ve dedi ki:

"Burada toplanmamıza vesile olan kişi Allah gani gani rahmet eylesin Şerafettin Atalay'dır. Biz yer arayışı içerisindeydik. Handan Askeran Ton sayesinde kendisine ulaştık. Şerafettin Atalay da Karslıydı. Görüştük; 'Abla ne demek. Siz devlet çocukları için çalışıyorsunuz, bu mekân sizin' dedi. 4 yıldır burada toplandık. Şerafettin Bey'i kaybettikten sonra eşi Sevgili Nurdan Hanım ve Dilara Hanım işleri devam ettiriyorlardı. Bize dediler ki;  'Madem ki bizim Atamızın bir isteği, siz aynen bu şekilde bağış olarak devam edin.' Kendilerine çok teşekkür ediyoruz..."


Rahmetli Şerafettin Atalay, Konak18'in salonlarını ücretsiz tahsis ettiği ilk etkinlikte 4 yıl önce kendisiyle uzun uzun konuşmuştuk. Fransa'da gördüğü kompleks düğün salonları örneğini Bursa'ya taşıdığını anlatmıştı. Elbette kolay olmamıştı. Ama sektöre getirdiği yenilikçi anlayış tutmuştu. Ve Atalay Düğün Salonları Bursa'da markalaşmıştı... Sivil toplum kuruluşlarını desteklediğini anlatmıştı. Hele de Saniye Rıza gibi bir derneği desteklemekten mutlu olduğunu söylemişti.

Hayırsever, yardımsever bir insandı. İstediğiniz kadar paranız olsun, öbür dünyaya göçtüğünüzde başka insanlara dokunmadığınız sürece, sizi tanımayanlarca ne iyi, ne de kötü, hiç anılmazsınız... İnsanlar sonsuzluğa intikal ettiklerinde yaptıkları iyi işlerle, hayırlarla anılır. Bursa'nın hayırseveri oldum olası çoktur. Tüm Bursalı hayırseverlerin yaşayanlarını saygıyla, yaşamını yitirenleri ise rahmetle anıyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.