Hava Durumu

Selçuk Türkoğlu'na "Vefa Zamanı"

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2019 06:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2019 06:10

Türkiye Kamu-Sen eski İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube eski Başkanı Selçuk Türkoğlu'na uzun yıllar birlikte mücadele ettiği okul müdürleri öncülüğünde "Vefa ve Helalleşme" gecesi düzenlendi.
Etkinliğe çok sayıda eğitmen, Türkiye Kamu-Sen'in geçmiş dönem Bursa Şube yöneticilerinin yanı sıra Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı ve Birleşik Eğitim-İş Bursa Temsilcisi Özkan Rona ile Hasan Toktaş gibi isimler de katıldı...
Sedat Köroğlu'nun sunuculuğu üstlendiği etkinlik kokteyl ve Yusuf Yüzlüler Grubu'nun konseriyle başladı. Selçuk Türkoğlu müziğe okuduğu şiirle eşlik etti...

Toplantıda söz alan Arif Savaş Türk Eğitim-Sen'de bugüne kadar görev yapmış sendikacıların tek tek adını saydı ve şunları söyledi:

"Yasanın çıktığı yıla kadar getirdikten sonra sendikayı bugünkü profesyonellere teslim ettiler. Selçuk Türkoğlu'nun  Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube'nin kuruluşundan emaneti teslim ettiği güne kadarki hizmetlerinden razıyız. Hakkımızı helal ediyoruz... Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandır. Selçuk Türkoğlu yaptığı sendikacılıkta asla susmadı..."

SİYASET DEĞİRMENİ

Arif Savaş'ın bir de önerisi oldu:

"Sendikacıların siyaset kurumuna geçişi zorlaştırılmalı. Taş yerinde ağırsın ve arkadaşlarımız siyaset değirmeninde erimesin..."

Ardından Selçuk Türkoğlu'nun sendikal mücadelesini anlatan bir video sunumu gerçekleşti...

"Arkadaşlar anmak, hatırlamak için ölümümüzü beklemediler, sağ olsunlar" diyerek söze başlayan Türkoğlu, herkese tek tek teşekkür etti ve şunları söyledi

"En yakın arkadaşlarımla istişare ederek siyaset kararı aldım ve o kararı alırken de 'Üç nedenle bir daha sendikaya dönmeyeceğim' dedim. Birincisi bazı şeyleri tadında bırakmak lazım, 20 yıl meydanlarda koltukları bırakmayanlara kızdık, eleştirdik. İkincisi 'Tadındayken, iyi anılırken nokta koyalım' dedik. Üçüncüsü de ben çok siyasi bir kimlik oldum. MHP ve İYİ Parti'den milletvekili adayı olarak seçimlere katıldım. Müsaade edin de o kadarını söyleyeyim. Susmak bana 20 yılda hiç uğramadı. Bu saatten sonra hiç uğramazdı..."

'SAĞCIDAN SENDİKACI OLMAZ!'

Sendikal mücadeleye vurgu yapan Selçuk Türkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"1998 yılı sonları idi. Sendika yasası yoktu Yıldırım Türk Eğitim-Sen Şube Başkanlığı ile başladık. 2001 yılında 4688 sayılı Yasa ile ilk kurulan şubelerden birisi olduk. Ve mücadele başladı. Nice güzel insanlar emek verdi, yol açtı, tavır koydu, bedel ödedi.

'Sağcıdan sendikacı olmaz' dediler... Bu tezi Türkiye'de kıran sendika olduk. Hep birlikte aştık, öylesine aştık ki her yıl yılın enleri olduk, bağımsız kuruluşlardan ödüller aldık.

Tavır koyduk, zulmün kimden geldiğine ve kime yapıldığına bakmadan...28 Şubat'ta 'kesintisiz demokrasi' dedik alanlardaydık..."

Ve çarpıcı bir anısını anlattı:

"2001 yılında dönemin valisi Ali Fuat Güven'di. Görüşmeye gittik, peruk takan öğretmenler vardı. 'Kesintisiz eğitim değil, kesintisiz demokrasi istiyoruz' diye itiraz ettik. İmam Hatip Lisesi önünde gösteri yaptık.

Vali Ali Fuat Güven'le görüşmeye gittik. Elindeki dosyayı gösterdi, 123 başörtülü öğretmenin olduğunu ya başlarını açacaklarını ya da meslekten çıkartılacaklarını söyledi. Çıkar çıkmaz basın açıklaması yaptım. Kamuoyu oluştu ve dosya kapandı, öğretmenler görevde kaldılar..."

Türkoğlu çok kez mahkemelik olduğunu anlatarak, sendikanın eski avukatı Selami Karaman'a 15 yıldır kendisini savunduğu için teşekkür etti.

Türkoğlu, Iraklı Türkmenler, Atatürk Stadyumu'na Azerbaycan bayrağını sokabilmek için verilenler de dâhil hak mücadelesine atıfta bulunarak "Haksızlığın değil, Hakk'ın safındayız, adaletsizliğin değil, adaletin safındayız, Zulmün değil, merhametin safındayız" dedi.

Türkoğlu sendikal mücadeleyi okul müdürleri, eğitmenler, sendika yöneticileri ve temsilcilerle yürüttüklerini anımsatarak şunları söyledi:

 "Bana bu helalleşme fırsatını tanıyanlara teşekkür ederim. Sendikal mücadelemizden bize miras, güzel samimi dostluklar ve güzel onurlu hatıralar kaldı... Bir de toplam 30'a yakın davadan 3,5 yıl hapis ve Yargıtay'da devam eden davalar kaldı. Anamızın ak sütü gibi helal olsun. Sizler de haklarınızı helal edin... Hayat devam ettikçe mücadelemiz devam edecek"

Türkoğlu, 19 yıl emek verdiği sendikanın böyle bir program yapmamasından ise sitemle söz etti. Etkinlikte okul müdürleri, sendika başkanları ve STK temsilcileri tarafından Selçuk Türkoğlu'na "Memur sendikacılığına bir vizyon getirerek; hak için hakkı tutup kaldırdığınıza, devre göre değil her devirde adam olduğunuza şahidiz. Yolunuz ve bahtınız açık olsun" yazılı plaket takdim edildi.

'Rızık Allah'tandır' diyen Selçuk Türkoğlu'nun iş yaşamı Şehreküstü'ndeki ofisinde kendi adını taşıyan sigorta şirketinde sürüyor.

GAZETECİ GÖZÜYLE TÜRKOĞLU

Selçuk Türkoğlu'nu Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı olduğu dönemden beri tanırım... Derdini anlatmak için yüzlerce basın açıklaması yaptı; sayısız eyleme imza attı. Pijama giyip yürüdüler... Açlık grevi yaptılar... Memurun tabutunu taşıdılar. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde 'Ali Baba'nın Çiftliği'ni kurdular. Şehit yürüyüşlerine katıldılar, terörü protesto ettiler... Saymakla bitmez...

Gazeteci olarak Selçuk Türkoğlu'nun 19 yıllık sendikacılık hayatında pek çok haberini yaptım, köşe yazısı yazdım... Kimi zaman özel bilgiler aldık, özel haberler yaptık.

Bazen başka kaynaktan gelen eğitim ya da okulla ilgili bir konu hakkında arardım Türkoğlu'nu; mutlaka araştırır, geri dönerdi. Hatta bazen "Abla o kişi bizim üyemiz değil, şu sendikanın üyesi. Ama anlatılan doğru değildir. Olayın aslı şöyle olmuştur" diye sendikal tarafsızlığını koruyarak doğru yönlendirirdi. Kimi zaman da Bursa'da eğitimle ilgili istatistiki bilgileri sorardım; sahaya hâkimdi. Bursa'daki okulları, öğrenci ve öğretmenleri, hangi okulun ne eksiği, ne sorunu olduğunu bilirdi.

Selçuk Türkoğlu kaynaklı hiçbir yazım tekzip almadı, hiçbir yazım dava edilmedi. Bizimle paylaştığı her bilgi belgeliydi, doğruydu.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.