Hava Durumu

Tırnak kadar SD kartın İspanya'dan Bursa'ya yolculuğu

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2019 06:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2019 06:02

Mali Müşavir İlkay Mutluay, aynı zamanda bir seyyahtır.

Muhtasarları hazırladıktan sonra kendisine üç beş günlük zaman koridorları açar ve yurt dışına gider. Bayram ve resmi tatillerini de yurt dışında değerlendirir...

Afrika'dan Kuzey kutbuna, Uzak Doğu ülkelerinden Güney Amerika'ya dünyada onlarca ülkeye gitmiştir... Ha bu arada, Türkiye'de de gitmedik yer bırakmamıştır...

Kurban Bayramı'nda İspanya'daydı... 

Barselona'nın yanı sıra Akdeniz'deki İspanya adalarını da gezmişti...

Dönüşte çok üzgündü; Barselona'da cep telefonunu çaldırmıştı... Sosyal medyadan arkadaşlarına telefon numaralarını yazmaları için çağrı yaptı...

Aradım kendisini; "Gül abla, telefon cihazına değil, giden kayıtlı telefon numaralarına ama en çok da SD kartının içindeki gezi fotoğraflarına yanıyorum. Bir kısmını bilgisayara aktarmıştım. Ama İzlanda, İskoçya, Kenya ve daha pek çok ülkeye yaptığım gezideki fotoğraflar da gitti telefonla birlikte" dedi...

'ÇOK ŞAŞKINIM!'

Dün tekrar aradı... "Gül abla çok şaşkınım, böyle bir şey olamaz ya!" diyerek heyecanla anlatmaya başladı...

Önce ne olduğunu anlamadım; "Tırnak kadar bir SD kart" ve "Fotoğrafların duygusal değeri var diyorlar"  diye tekrarladı durdu...

Sonra tek tek anlattırdım...
Hikâye şöyle:

SD kart denilen şey 128 GB'lik bir hafıza kartı ve telefona takılan kısmı gerçekten de tırnak kadar bir şey!

Nasıl bulmuşlarsa bulmuşlar bu kartı!

İlkay Mutluay'ın çalınan telefonunun SD kartı Barselona'dan 1,5 saat uzaktaki bir kasabada Sant Feliu de Llobregat bölgesi yerel polis araştırma birimi tarafından bulunuyor ve Barselona Emniyeti'ne gönderiliyor.

TÜRK KONSOLOSLUĞU'NA YAZIYORLAR

 Oradaki dedektifler kartı açıp inceliyor ve kartta İlkay Mutluay'ın Barselona da dâhil, dünyanın çeşitli ülkelerinde çektiği fotoğrafları görüyorlar... Bir de pasaportunun fotoğraflarını! İsmini tespit ediyorlar ve ardından da Barselona'daki Türk Konsolosluğu'na bir yazı gönderiyorlar...

Gönderilen yazıda ilçe polis biriminin bulduğu 128 GB'lik bellek kartının analiz edildiği ve Türk vatandaşı İlkay Mutluay'a ait olduğunun tespit edildiğine değiniliyor ve ardından da şöyle deniyor:

"Bu kart, sahibi için büyük bir duygusal değere sahip olabileceğine inandığımız birçok fotoğraf içeriyor. Kart sahibini İspanya'da bulamadık.

Bu bellek kartını hak sahibine geri vermeyi denemeniz için size onay veriyoruz. Bellekte yer alan İlkay Mutluay'ın pasaport fotoğrafını da gönderiyoruz.

Lütfen bu kartın gönderilmesi sürecine yönelik talimatlar için bizimle telefon ya da e-posta aracılığıyla iletişime geçin. Haberlerinizi bekliyoruz..."

WHATSAPP'TAN ULAŞIYORLAR!

Bu arada İlkay Mutluay, İspanya'dan ayrılırken Barselona havaalanı polisine, telefonunun çalındığına dair tutanak tutturmuş ve telefon numarası ile adresini de bildirmiş.

Barselona Emniyeti dedektifleri konsolosluğa yazdıkları yazıyla yetinmeyip, araştırmayı sürdürüyor ve havaalanındaki tutanaktan İlkay'ın telefonuna ulaşıyorlar.

Ve WhatsApp'tan mesaj atıyorlar.

Mesajda, özel fotoğrafların bulunduğu SD kartın kendilerinde olduğu;  SD kartı ona iade etmek istedikleri; ve bunun için de  Türk Büyükelçiliği ile iletişime geçmesi gerektiği belirtiliyor...

Ve şu ifadelere yer veriliyor:

"Belgelerinizin ve çeşitli seyahatlerinizin fotoğraflarının bulunduğu SD kart bizde ve size ait olduğunu tespit ettik. Barselona'daki Türk konsolosluğu ile temasa geçin, oraya sizin telefonunuzu bildireceğiz..."

"SD karttaki fotoğrafların duygusal değeri olduğunu düşünüyoruz. SD kartın size ulaşmasını istiyoruz" diyorlar...

Ardından da Türk konsolosluğunun adres fotosunu bile gönderiyorlar, iade sürecini kolaylaştırmak için...

Ve kartın iadesi için konsolosluğa imzalı bir yetki belgesi göndermesini istiyorlar.

Gönderen birimin tam adı ise Domicilis Hane Grubu Güney Büyükşehir Soruşturma Bölgesi Birimi, Cezai Soruşturma Anabilim Dalı, Generalitat Polisi...

Sürece dair epeyce yazışma yapıyorlar hatta e-posta'dan Türk konsolosluğuna yazdıkları ilk yazıyı da gönderiyorlar.
Konsoloslukla görüşen İlkay Mutluay işlemleri başlatıyor...

Yakında kart elinde olur...

İlkay Mutluay diyor ki;

"Tırnak kadar bir kart... Atarsın gider. Benim anılarıma değer vermişler. Adamlar 'duygusal değer' diyorlar. En çok da bu benim etkiledi. Fotoğrafları bulabileceğim aklımın ucundan bile geçmemişti. Hiç tanımadığım insanlar benim anılarıma değer verdiler. Defalarca aradılar. 'Konsolosluğa söylediniz mi?' diye mail attılar. Olayı benden çok takip ettiler. İnsana ve turiste verilen değerdir bu. Bir de defalarca özür dilediler; 'Böyle bir olayın yaşanmasından dolayı üzgünüz' diyerek Barselona'ya tekrar gelmemi dilediler. İnsana, ülkelerine gelen turiste verdikleri değerdir bu."

Gerçekten de çok ilginç!

İSPANYA'NIN TURİZM GELİRİ 103 MİLYAR DOLAR!

İspanya'daki toplam 5 yıldızlı otel sayısı Antalya'nın yarısı kadar! Buna rağmen 2017 yılında 81 milyon 800 bin turist sayısına ulaşarak kişi başı bin 62 avro harcama ile toplamda 87 milyar avro turizm geliri elde eden bir ülke. 2016 yılındaki turizm geliri 77 milyar avro!

Türkiye'nin 2018 yılı turizm geliri ise 29,5 milyar dolar!

2018 yılında İspanya'nın turizm geliri yüzde 3,3 oranında artarak 89 milyar 856 milyon avro (103 milyar dolar) olarak gerçekleşmiş.

İşin sırrı galiba İspanyol polisinin ciddi bir mesai harcayarak ülkesine gelen bir turiste ait tırnak kadar SD kartını sahibine ulaştırmaya yönelik çabasında yatıyor. Zira bu turizme dolayısıyla da turiste verilen değerin göstergesidir.
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.