Hava Durumu

TMMOB: Yunuseli Havaalanı park olsun!

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2020 06:00

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında Yunuseli eski Havaalanı'na ait rapor paylaşıldı ve öneriler dile getirildi.

Son günlerde Yunuseli eski Havaalanı'na yönelik tartışmalar sürüyor. Konut ve ticari alan olmak üzere imara açılması söz konusu. Bursa'da bir şey yapılmadan önce kamuoyunda tartışmaya başlanır. Tıpkı Atatürk Stadyumu'nda ya da Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda olduğu gibi. Sonra da şehri yönetenler önceden neye karar vermişlerse eninde sonunda hayata geçirirler. Yunuseli Havaalanı'nın bir kısmı yeşil alan zaten. Şehirde yapılaşma baskısı var. Aslında şehirde bir anket ya da bir referandum yapılsa yüksek oranda Yunuseli Havaalanı'nın park olarak şehre kazandırılması çıkar. Bunu şehri yönetenler de bilir!

Özetle TMMOB bileşenlerinden oluşan Bursa İl Koordinasyon Kurulu diyor ki:

"Yunuseli eski Havaalanı, yaklaşık 1400 dönüm büyüklüğe sahip, çevresinde yoğun yapılaşma olan ve gelecekte doğru kullanıldığında kent için önemli katkıları olacak bir alan olup, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlandığı, toplumun sosyal refahına daha fazla katkıda bulunacak şekilde bir rekreasyon alanı olarak kente kazandırılmalıdır.

Konumu itibarıyla Bursa'nın çok önemli bir merkezinde yer alan Yunuseli Havaalanı için yapılacak planlamanın, sürdürülebilirliğe odaklı, enerji verimliliği, iklim eylemi, akıllı büyüme, yenilenebilir enerji, su verimliliği, atık ve ulaşım yönetimi, eğitim, eğlence, araştırma ve geliştirme olanaklı olması gerekmektedir. Söz konusu alanın, ekoturizm gibi çok katmanlı ve çok disiplinli bir çalışmayla 'Küresel Çevre Koruma' türünün sergilenebileceği bir yerleşim bölgesi haline getirilmesini önemsiyoruz."

DÜNYADA PARK YAPILAN ESKİ HAVAALANLARI

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü tarafından yapılan ortak açıklamada, kentsel parklara dönüştürülen havaalanlarıyla ilgili örnekler de veriliyor.

Mesela, "Yarışma sonucu kentsel parka dönüşmüş olan Riem Havaalanı, Münih (1995); havaalanı yapısı "mülteci merkezi" olarak da kullanılan, Tempeholf eld, Berlin (2012) kentsel park örneği...

Güneş enerjisi tarlası olarak kullanılan Oldenburg Havaalanı; İzlanda'daki Reykjavik Havaalanı (2013); Venezuela'daki Caracas Havaalanı (2012); 6. Fas'taki Casablanca Havaalanı (2007);  Çin'deki Taichung Havaalanı (2011)...

İklim değişikliğine de atıf yapılan basın açıklamasında kentsel açık ve yeşil alanların korunması, geliştirilmesi ve artırılması gereğine de dikkat çekiliyor.

"İklim değişikliği önlemlerinin yanı sıra, doğal afet durumunda toplanma alanları oluşturulması, doğal ve tarihi alanların korunması gibi geç kalınmış girişimler için stratejik peyzaj altyapısı sistemine ve kentsel planlama ve uygulamasına da acil olarak ihtiyaç var.

Kent merkezindeki yeşil alanların yetersizliği Bursa'nın söz konusu çevresel dönüşümlere uyum sağlama kapasitesini azaltacağından, Yunuseli Havaalanı'nın yeni işlevinin doğru tanımlanması bu anlamda da oldukça önemlidir. Var olan bina ve uçuş pistlerini yeniden işlevsel hale getirerek alanın farklı kullanımlara açılmasını sağlayacak bir kentsel stratejik karar, havaalanı arazisini eğitim, üretim ve iklim değişikliğinin yerel ve küresel etkilerine adaptasyon merkezi haline getirebilir. Mevcut pistlerin acil inişler için kullanılmasının devamı, afet durumlarında toplanma alanı olarak kullanılması da düşünülmelidir."

YAŞANAN SIKINTILAR DERİNLEŞMEMELİ!

Basın açıklamasının sonuç bölümünde talepler şöyle özetleniyor:

"Yunuseli Havaalanı Dönüşüm Projesi'nde, kamusal alanları, yaya aksları, barınma alanları içinde toplum hareketlerini yönlendiren peyzaj alanlarıyla bütünleştirilmiş bir EKOLOJİK ALAN konsepti önemlidir.

Tüm alışkanlık ve yaşam şeklimizi yeniden gözden geçirdiğimiz bu günlerde; doğal, kültürel ve tarihi kentsel alanlar hakkında karar alınırken, tasarım sürecinin toplumun tüm katmanlarıyla yapılması ve dayatmacı olmayan nitelikte planlanması gerekmektedir. Konunun doğrudan muhatabı ve kamu kurumu niteliğinde tek kuruluşu olan TMMOB'un ve beraberinde birçok meslek disiplininin, akademik kuruluşların, STK'ların, halkın görüş ve talepleri göz ardı edilmeyerek, yaşanan ve yaşanabilecek sıkıntıların daha da derinleşip içerisinden çıkılmaz bir hal almasına izin verilmemelidir!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.