Hava Durumu

Trilye'de okul müdüründen bilgisayarsız öğrencilere çözüm

Yazının Giriş Tarihi: 01.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.10.2020 06:00

Malum, Kovid-19 salgını nedeniyle okullar kapalı.  Eğitim uzaktan, sanal yollarla EBA ve Zoom üzerinden gerçekleşiyor.

Pek çok öğrencinin ise bilgisayarı yok. Tablet ve cep telefonu ders izlenimi için hiç yoktan iyi, ama yeterli olmuyor. İthale dayalı bilgisayar ve tabletlerde dövizdeki tırmanışın yanı sıra artan talep fiyatlarda artışa neden oldu.

Belediyeler, çeşitli kurumlar, sivil toplum kuruluşları kampanyalarla bilgisayar topluyor ve ihtiyacı olan öğrencilere ulaştırmaya çalışıyor.

Trilye'deki Zeytinbağı Ortaokulu Müdürü Tayfun Şahin ise farklı bir çözüm üretti... Okuldaki bilgisayar sınıfında boş duran bilgisayarları ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izin alarak, yüz yüze eğitim başlayana kadar ihtiyacı olan öğrencilere tahsis etti. 

Bilgisayarlar öğrencilerin evlerine yollanmaya başladı. Tayfun Şahin ile görüştüm, okul müdür yardımcısı ile birlikte Yalıçiftlik, Yamanköy, Kaymakoba ve Çınarlı köylerini dolaştıklarını, interneti olup da bilgisayarı olmayan öğrencileri saptadıklarını anlattı. 

Tayfun Şahin'in böyle bir çözüm üretmesine hiç şaşırmadım.

Tayfun Şahin bugün Trilye'deki ortaokulda hayata geçirdikleriyle anılıyor. Oysa öncesi de var.

Tayfun Şahin'i 2011 ya da 2012 yılında tanımıştım. Bursa'da göçle gelen dar gelirli nüfusun yaşadığı Alemdar Mahallesi'ndeki Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu'nun müdürüydü. Tek katlı prefabrik bir okuldu. Müdür Tayfun Şahin adeta bir mucize yaratmıştı.

Okulda, ücretsiz özel okul öğretmenlerinin bile gönüllü ders verdiği Anadolu Lisesi hazırlık kursları açmıştı. Öğrencileri, tiyatro, sinema, konser gibi etkinliklere götürüyor ve ufuklarını genişletiyordu. Okulda milli bayramlar özel gösterilerle büyük bir coşkuyla şenlik havasında kutlanıyordu.

MİNİ KÖY ENSTİTÜSÜ İMECESİ

 O yıl Anadolu Lisesi sınavlarında Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu öğrencileri büyük başarı gösterdi. Şimdi o çocuklar doktor, mühendis, avukat oldu ya da olmak üzere.

Her başarının bir cezası vardı; Müdür Tayfun Şahin, yatılı kurslardan çocukları alıp okuldaki kurslara yazdırdığı için hedef haline gelmişti. FETÖ terör örgütünün en güçlü olduğu dönemlerdi. Önce Hamzabey Ortaokulu'na oradan da Trilye'deki Zeytinbağı Ortaokulu'na müdür olarak tayin edildi.

 Mudanya Belediyesi ile iletişime geçti, destek aldı,  kendisi de boya fırçasını eline aldı, okul mavi ve beyaza boyandı. Bahçe düzenlendi, duvarlar yenilendi. Sınıflar temizlendi, boyandı.

Okul basamakları piyano tuşlarına dönüştü. Çatı katında resim atölyesi yapıldı. Tuvaller bağışlandı. Müzik öğretmeni Leyla Özgür'den piyano bağışı da geldi. Okulda açık kütüphane kurdu.

Tayfun Şahin, her gittiği okulda mini bir köy enstitüsü modeli ve imecesi oluşturuyordu.

2019 Ekim'inde, 10 yaşındaki piyanist Arya Su Gülenç  Zeytinbağı Ortaokulu öğrencileri için çaldı... Tayfun Hoca öğrencileri şehre senfoni konserlerine de götürüyordu.

Tayfun Şahin'in Trilye'ye dair hayalleri vardı: meydanda klasik müzik konseri, opera sahnelenmesi, tango festivali gibi. Hayata geçirirdi de ama Kovid-19 salgını engelledi.

Okulda matkapla oyup süs kabaklarından hediyelik eşya yapmaya başladılar..  Okul bahçesine süs kabakları 11 Mart'ta ekildi. Kabaklar yetişmiş; Tayfun Şahin, bir atölye oluşturup, ürettikleri kabakları süsleyip satarak okula gelir sağlayacaklarını anlattık. Ayrıca hedeflerinden biri de Trilye halkına da öğreterek onlara ek gelir sağlamak.

OKUL ÇİÇEK AÇTI

Tayfun Şahin, Ege kentlerinden birinde gördüğü begonvillerden bir kök alıp, okulun giriş kapısının yanına dikmişti. 'Burada olmaz" denmesine karşın begonviller hızla büyüdü ve çiçek açtı.

Tayfun Şahin, Trilye'ye tayin olduğunda "Göreceksiniz, bu okulu çiçek gibi yapacağım" demişti. Yaptı da...Begonviller de ocak ayında bile çiçek açarak ona eşlik etti.


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.