Hava Durumu

Türk Metal'de Sarıgözoğlu Otomotiv'de direniş, Bodo Bode'de toplu sözleşme sevinci

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 06:00

Bursa'da 50 bine yakın üyesi olan Türk Metal, kovid-19 salgınına rağmen fabrikalarda örgütlenme çalışmasını sürdürüyor.
Yeni örgütlenen, yetki alınıp toplu sözleşme masasına oturulan iş yerlerinde toplu sözleşme yapılırken, kimi iş yerlerindeki grev kararı da toplu sözleşme ile sonuçlanıyor.

Türk Metal'in MESS üyesi olmayan iş yerlerinde örgütlenerek yaptığı başarılı toplu sözleşmeler, başka fabrikalarda sendikasız çalışan işçilere de üyelik yolunu açıyor.

Ne yazık ki işverenlerin ilk tepkisi sendikaya üye olan işçileri işten çıkartmak oluyor! Sendikalar da buna tepki olarak direniş başlatıyor. Bursa'da on binlerce üyesi bulunan, güçlü/ dinamik bir yapısı olan Türk Metal Sendikası genelde de hem üyelik çalışmalarında hem de işten atılmalara karşı başlattığı eylemlerde sonuca ulaşıyor.

Türk Metal Bursa'da faaliyetlerini 5 şube ile sürdürüyor:

Bursa 1 No'lu Şube (Başkan Ali Noyan); Bursa 2 No'lu Şube (Başkan Mustafa Tüfekçi);  Bursa 3 No'lu Şube (Başkan İsmail Türk); Emek Şubesi (Başkan Nizamettin Bilik) ve Osmangazi Şubesi (Başkan Mesut Erdem)...

'SENDİKA ÜYELİĞİ ANAYASAL HAKTIR'

Osmangazi Şubesi'nin üye çalışmalarını sürdürdüğü iş yerlerinden biri de Sarıgözoğlu Otomotiv.

Dün Sarıgözoğlu Otomotiv Fabrikası önünde sendika üyeliği nedeniyle işten atılan işçilerin geri alınmasına yönelik eylem vardı.

Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem ile görüştüm; şunları anlattı:

 "Türk Metal olarak bir süredir Sarıgözoğlu Otomotiv'in Manisa, Aksaray ve Bursa'daki fabrikalarında örgütlenme çalışmalarımız sürüyordu.

İşçilerin istedikleri sendikaya üye olması, sendikal örgütlenme Anayasamızda teminat altına alınmıştır.

Anayasal hakkını kullanarak Türk Metal'e üye olan Sarıgözoğlu işçilerinden Manisa'da 11; Bursa'da da 2 arkadaşımız işten çıkartılmıştır" dedi.

'TOPLU SÖZLEŞME YAPINCAYA KADAR DURMAYACAĞIZ'

Başkan Mesut Erdem çok net mesaj verdi:

"İşten çıkartılan üyelerimizin yanı sıra Türk Metal'e üye olduğunu tespit ettikleri işçiler ücretsiz izne çıkartılmıştır.

Fabrika içerisinde işçilerin, e-devlet şifresi istenerek sendikalı olup olmadıkları sorgulanmaktadır.

Bir yandan işçileri ücretsiz izne çıkartırken, bir yandan da fabrika içerisinde çalışan işçilere hem fazla mesai yaptırıyor hem de üstüne üstlük yeni eleman alıyorlar.

 Biz Türk Metal olarak bugün Sarıgözoğlu Otomotiv Fabrikası'nın önündeydik. 11-8 vardiyasının çıkışında hep birlikte işten çıkartmaları ve sendikalı üyelerin ücretsiz izne çıkartılmalarını protesto ettik.

Biz Türk Metal ve Sarıgözoğlu Otomotiv emekçileri olarak işçilerin Anayasal haklarını kullanmasına izin verilmesini talep ediyoruz.

Üyelerimizin üzerindeki baskı devam ederse üretimi durdurmaya kadar gideceğiz. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ve yöneticilerimizin desteği ile Türk Metal olarak Manisa, Aksaray ve Bursa fabrikalarında toplu sözleşme imzalanıncaya kadar durmayacağız..."

BODO BODE'DE TOPLU SÖZLEŞME SEVİNCİ

Bodo Bode'de 2020 yılının son günlerinde toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Türk Metal Sendikası grev kararı almış, sendika üyesi işçiler arasında yapılan oylamadan da grev kararı çıkmış ve iş yerine "Grev pankartı" asılmıştı.

Bodo Bode işçileri yeni yıla toplu sözleşme sevinciyle girdi.
Türk Metal 3. Şube Başkanı İsmail Türk "Bodo Bode direnişinde bir tarih daha yazıldı" diyerek şu açıklamayı yaptı:

"Direnişle başlayan yolda sabırla kenetlenerek bekleyen Bodo Bode emekçisinin toplu iş sözleşmesi bugün imzalandı.

 2 yıllık olarak imzalanan sözleşmenin birinci yılında tüm sosyal yardım tutarları MESS 3. Grup olarak kabul edilmiş ve üyelerimizin ücretlerine ikramiye ve üçlü paket sosyal haklar dâhil yüzde 38 oranında zam alınmıştır.

Ayrıca yetki tazminatı olarak her bir üyemize net 4 bin lira ödenecektir.

Sözleşmeyle daha birçok yeni hak elde eden emekçilerimizi gösterdikleri direniş için tebrik ediyor, bu süreçte başta Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak ile Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ olmak üzere emeği geçen tüm Türk Metal Sendikası yöneticilerine ve emekçilerine teşekkür ediyoruz."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.