Hava Durumu

Türk Metal'de toplu sözleşme görüşmeleri ve grev kararı

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2021 06:00

Kovid-19 salgını gölgesine rağmen Türk Metal'in hak mücadelesi sürüyor. Metal işkolunda bazı fabrikalarda örgütlenme çalışmaları sürüyor. Kimi fabrikalarda toplu sözleşme görüşmeleri yapılıyor; bazı fabrikalarda ise greve çıkılıyor...

MESS'e üye olan metal işyerleri ile toplu sözleşme görüşmeleri MESS ile Türk Metal arasında yapılıyor ve imzalanıyor. Ancak MESS'e üye olmayan işyerleri ile toplu sözleşme görüşmeleri işletme bazlı sürüyor.

Bodo Bode Doğrusan Otomotiv San. ve Tic. AŞ'de toplu sözleşme görüşmeleri süreçleri tamamlanıp anlaşma sağlanmayınca; Türk Metal Sendikası Genel Merkezi 30 Aralık 2020'de grev kararını ilan etmişti. Bodo Bode fabrikası Türk Metal 3 No'lu şubeye bağlı; Şube Başkanı ise İsmail Türk...

8 Ocak'ta Bode Bode işyerinde sendika üyesi işçiler arasında grev oylamasına gidildi. Oy çoğunluğu ile grev kararı alındı. Bu süreçte uzlaşmaya gidilmezse önümüzdeki hafta Bode Bode'de işçiler greve çıkacak...

Türk Metal 3 No'lu Şube tarafından yapılan basın açıklaması ise şöyle:

"Bodo Bode işyerimizde 08 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilen grev oylaması, 227 oydan 161'inin 'Greve evet" çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Bodo Bode işyeri çalışanları gerçek bir dayanışma örneği göstermiş ve hakları için savaşmayı seçmiştir.

Tüm bu süreçte destekleriyle daha da güçlendiğimiz Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak'a ve Türk Metal Sendikası yöneticilerine, değerli üyelerimize ve emekçiden yana olan Bodo Bode çalışanlarına teşekkür ederiz."

YEŞİLOVA, BURÇELİK VE FABİO'DA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Öte yandan Türk Metal Sendikası Osmangazi Şubesi'ne bağlı Yeşilova Holding, Burçelik ve Fabio'da toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor...

Osmangazi Şubesi Başkanı Mesut Erdem görüşmelerin sürdüğünü, şu anda herhangi bir tıkanmanın yaşanmadığını söyledi...

Erdem Kovid-19 salgını koşullarında bile sendikal mücadelenin aksamadan devam ettiğine dikkat çekti.

Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem'in yaptığı açıklamalar arasında Fabio'da 3. Toplu İş Sözleşmesi görüşmesinin gerçekleştiği de yer alıyor... Fabio'da görüşmelerde şimdiye kadar Türk Metal'in teklif ettiği 17 madde üzerinde anlaşma sağlanmış durumda...

Anlaşılan maddeler arasında sendikal izinler, iş ve işyeri değişikliği, çalışma belgesi, hasar tazminatı, stajyer, yolluklar, tüketim kooperatifi, mamullerden yararlanma, toplu işçi çıkarma, dinlenme lokali, işçilerin eğitim ve öğretimi gibi maddeler yer alıyor...

Mesut Erdem'in paylaştığı bilgilere göre; Burçelik'te ise 7 Ocak'ta sendikanın toplu iş sözleşmesi uzmanı R. Demet Kuru ile arabulucu Prof. Dr. Pir Ali Kaya ve işyeri yetkilileri bir araya gelerek görüşme sağlandı. Uyuşmazlık maddelerinin tamamı üzerinde görüşülen ve 7 madde üzerinde mutabık kalındı. Bir sonraki arabuluculuk görüşmesi ise 15 Ocak'ta gerçekleşecek...

Yeşilova Holding'e bağlı Canel Otomotiv, Cansan Alüminyum ve Canray Ulaşım Sistemleri'nde ise sendika ile işveren temsilcileriyle yapılan görüşmelerde 28 uyuşmazlık maddeleri görüşülürken 5 madde üzerinde uzlaşma sağlandı.

SALGINDA SENDİKAL ÖRGÜTLENME SÜRDÜ

Öte yandan emek cephesinde salgın nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşanıyor.  Türkiye'de 3 kişiden 2'si işsiz kalma korkusu yaşıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, çözümün sendikal örgütlenmeden geçtiğine vurgu yapıyor...

Pevrul Kavlak IndustriALL Küresel ve IndustriALL Avrupa Sendikaları'nın Türkiye'deki Üye Sendikalarla Ortak Toplantısı'nda şunları söylemişti:

"Bu süreçte bazı üyelerimizin, kovid-19 pozitif olduğunu öğrenmenin de üzüntüsünü yaşadık. Üyelerimiz arasında kovid-19 pozitif vakalarının görülmesi üzerine toplu iş sözleşmemizde yer alan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası uygulamamıza bir ek yaparak, bu virüs nedeniyle rahatsızlanan üyelerimizin tedavi masraflarını da bu sigorta kapsamına aldırdık.

İyileşen arkadaşlarımız tek kuruş ödemeden hastaneden taburcu oldular. Onunla da yetinmedik. Sayıları binin üzerinde olan bu üyelerimizi yaşadıkları sıkıntıyı unutmaları için aileleriyle birlikte gruplar halinde moral tatiline gönderdik."

Kavlak ayrıca salgın sürecinde de arasında Bursa'daki fabrikaların da olduğu sendikal örgütlenmeyi sürdürdüklerine de değinmişti:

"Türk Metal olarak bu süreçte boş durmadık. Örgütlenme çalışmalarımıza devam ettik. Bu süreçte 34 yeni işyerinde örgütlendik. Fransız Akwel'de, Alman firmaları ICM, Bodo Bode, EMF Motor'da örgütlenmemizi tamamladık. Birer de ABD, İspanyol ve Avusturya şirketlerinde örgütlendik.

Akwel'de ve Bodo Bode'deki örgütlenmelerimiz sorunlu oldu. Soğuk kış günlerinde bu işyerlerindeki arkadaşlarımız fabrika önünde günlerce gecelediler. Aileleriyle birlikte mücadele ettiler."
Pevrul Kavlak 1 Mart 2020 gününden geçerli olmak üzere MESS grup toplu iş sözleşmesi dışında kalan 51 işyerinde toplu iş sözleşmesi imzaladıklarına vurgu yaparak şunları söylemişti:

"İmzaladığımız bu sözleşmeler üyelerimiz arasında mutlulukla karşılandı. MESS grup sözleşmesinden sonra üyelerimize uyguladığımız bir anket çalışmasında sendikamızdan ve imzaladığımız sözleşmeden memnuniyet oranı yüzde 85 olarak belirlendi. Ayrıca, kendi üyelerimiz dışında bu süreçte büyük mücadele veren diğer emekçileri de unutmadık. Tüm sosyal tesislerimizi sağlık emekçilerinin kullanımına açtık."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.