Hava Durumu

Türk Metal'den özel çocuklara destek

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2019 03:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2019 03:51

Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu'na, Türk Metal Sendikası Bursa şubeleri tarafından yaptırılan ısınma sistemleri okul binasında düzenlenen törenle hizmete girdi. Törene Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı, Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, Türk Metal Sendikası Genel Merkez yöneticileri, Bursa şube başkanları ve sendika temsilcileri ile Okul Müdürü Ümit Kılıç, öğretmenler, aileler ve öğrenciler de katıldı.
Etkinlikte konuşan Türk Metal Mali Sekreteri Uysal Altındağ, sendikanın 56 yıllık tarihi boyunca insana, emeğe saygı gösteren bir anlayışla hizmet ettiğini, sadece sendikal faaliyetlere değil topluma sosyal katkılara da önem verdiğini anlattı:

"Yetki sözleşmesi döngüsü dışında eğitime de önem veriyoruz. Bu okuldaki evlatlarımızın eğitimine katkı koymaktan dolayı mutluyuz. En zor şey, çocukların ülkemize layık evlatlar olarak yetiştirilmesidir. Özel eğitim, daha çok ilgi isteyen bir alandır. Özel eğitim ihtiyacı varsa, hiçbir engel bir çocuğun topluma kazandırılması önünde engel olamaz. Bir ülke engellilerin eğitimini çözemezse çağdaş olamaz..."

Osmanlı'da ilk işitme engelliler okulunun 1889'da kurulduğunu; 1891'de de görme engelliler için "Amalar Okulu" açıldığını anımsatarak bu okulun 30 yıl sonra kapandığını söyledi... Ardından da ekledi:

"1921'de Özel İzmir Sağırlar-Körler Okulu açılmış ve 1950 yılına kadar eğitim vermiştir. 1987 yılına dek özel eğitim ilkokul şubelerinde yürütüldü. Sonra 1921'de Özel İzmir Sağırlar-Körler Okulu açıldı ve 1950 yılına kadar eğitim verdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı olan engelli okulları, 1954 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Bu önemli bir adımdı. Zira bu bir eğitim problemiydi. Sağlık sorunu değildi..."

Zaman içerisinde özel eğitim gerektiren okulların çeşitlendiğine dikkat çeken Uysal Altındağ, Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu'nda halen 460 öğrencinin eğitim aldığını, bu öğrencilerin gelişiminin ülke adına bir kazanım olduğunu söyledi...

'EN BÜYÜK SORUNLARI İŞSİZLİK'

Uysal Altındağ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların, gençlerin en büyük sorunu işsizliktir. Her türlü donanıma sahip bu okulda öğrenciler, mesleki eğitim ile el, ayak göz koordinasyonuna yönelik eğitim alıyor. Artık bu çocuklarımız burada üretiyorlar. 4 bin metrekarelik alanda 53 derslikle verilen eğitim dünyaya örnektir.

Her konuda olduğu gibi eğitimde de ısrarcı olmak Türk Metal olarak görevimizdir. Bu konuda önemli çalışmalara imza atıyoruz. 205 bin üyemizden 125 bini kendi otellerimizde eğitim almıştır..."

TÜRK METAL'DEN DEV ANKET

Altındağ, Türk Metal olarak 205 bin üyeye yönelik dev  bir anket çalışmasını dün itibarıyla başlattıklarını söyledi:

"205 bin üyemizin sosyal profil anketi bugün başlıyor. Sosyal yaşamlarını anlamak, sosyal ihtiyaçlarını belirlemek adına bu anketi çok önemsiyoruz. Sosyal sendikalcılık anlayışında yeni bir yaklaşım getiriyoruz. İlklerin sendikası olarak önümüzdeki toplu sözleşme süreçlerine, üyelerimizin sosyal ihtiyaçlarını da yansıtmayı hedefliyoruz..."

Altındağ, Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Mesleki Eğitim Okulu'na, anaokulundan itibaren karınca kararınca destek olarak tüm ısınma sistemlerini yaptırdıklarını anlattı ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Aşık Veysel de bir görme engelliydi. Dünyanın en büyük bilim insanlarından biri olan Stephen Hawking de parmağını bile oynatamayan bir engelliydi. Buradaki çocuk ve gençlerimiz de başaracak..."

'ÖZEL EĞİTİMİN DESTEKLENMESİ ÖNEMLİ'

Daha sonra söz alan Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı, eğitimin Türkiye'nin en öncelikli konularından birisi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"İki gün önce 19 Mayıs'ın 100. yılını gururla kutladığımız özel, müstesna günlerdeyiz. Eğitime yapılan yatırım, yatırımların en hayırlısıdır. Bizler ülkemize kaliteli gençler, kaliteli insanlar yetiştirmekle yükümlüyüz.

Yıldırım'da, 100'e yakın okulda 6 bine yakın eğitim neferi, 120 bin öğrenciyi geleceğe taşımak için azimle çalışıyor. Buradaki okulumuz, 460 öğrenciye 60'ın üzerinde personeliyle eğitim veren bir kurum...

Sosyal devlet olarak engelli eğitimine büyük önem veriyoruz. Ülkemizde engellilerin, eğitim ve sosyal alanda desteklenmesi çok önemli. Üyeleri en zorlu alanda alın teri ile emeğinin karşılığını almaya çalışan Türk Metal Sendikası'nın ilçemizdeki bu eğitim kurumuna desteğini çok önemsiyoruz... "

Ardından da tüm protokolün katılımıyla açılış gerçekleşti. Orada gördüm ki Türk Metal ile okul arasındaki bu hayır köprüsünü babası eski bir Türk Metal Şube Başkanı olan pırıl pırıl  genç Ebru  öğretmen kurmuş... Bu memlekette hâlâ "Üstüne vazife kılınmayan işlere gönlünü koyan güzel insanlar var!.."

ATÖLYELERDE ÜRETİM YAPILIYOR

Öte yandan Yıldırım Belediyesi tarafından arsa tahsisi yapılan okul Mehmet Zorlu Eğitim Sağlık Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılıp Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi ve 2010-2011 Eğitim öğretim yılında eğitime başladı.

Okulda iki aşamalı eğitim veriliyor. Biri, anaokulu düzeyinde bağımsız yaşam becerisi, temizlik alışkanlığı, öz bakım yetisi kazandırılıyor...

Meslek okulu kısmında ise halı dokuma, konfeksiyon, tekstil teknolojileri, el sanatları, seramik, cam, giyim üretim teknolojileri, tarım atölyesi, mobilya ve iç mekan tasarım atölyeleri gibi işlikler var...

Bu kısımda gençler toplumsal uyum beceri eğitimi alıyor ve daha sonra işe girip hayatını kazanabileceği mesleki eğitim veriliyor. Öğrenciler bu aşamada önce eğitime başlıyor, ardından da üretime geçiyor... Son sınıfta ise işletmede staja başlıyor. Okul yönetimi, öğretmen ve sanayi iş birliğinde istihdama destek veriliyor...

Artı okulda üretilen ürünler satışa sunularak döner sermayeye gelir sağlanıyor, öğrencilere harçlık veriliyor ve yeni ürünler için ham madde alınıyor. İlk yıllarda 60 bin lira civarındaki satışlar, iyileştirme projelerinden sonra 200 bin liraya kadar ulaşmış durumda...
Ürünler arasında mobilyadan çantaya, seramik fincanlardan atkıya pek çok eşya yer alıyor...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.