Hava Durumu

Türkiye'nin en büyük fotoğraf festivali başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2019 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2019 06:09

Fotoğraf sanatı aracılığıyla Bursa'yı dünyaya, dünyayı da Bursa'ya taşıyan Türkiye'nin en büyük fotoğraf etkinliği BursaFotoFest 4 Ekim Cuma Günü Cumhuriyet Caddesi'ndeki geleneksel 'Festival Yürüyüşü' ile başlıyor. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde saat 19.00'daki açılıştan sonra yarışma ödülleri dağıtılacak.

Her yıl bir temayla düzenlenen BursaFotoFest'in bu yıl ise küresel ısınmanın iklim krizine dönüştüğü günümüz koşullarına göndermeler içeren "Hava, Su, Toprak, Doğaya Dönüş" teması ile düzenleniyor.

Merinos Göl Park Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile Festival Yürütme Kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç, Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, BUFSAD Başkanı Serpil Savaş ile Bursa Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu Temsilcisi Meral Kuru ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim görevlisi Kamil Fırat katıldı. Bu sene FotoFest'i Kültür Bakanlığı da destekliyor.

Bursa'nın çok renkli kültürüne dikkat çekerek söze başlayan Başkan Alinur Aktaş "Bursa yerel değerlerini evrensele dönüştürmeyi bilen bir şehir. Sanat güzelliğin en iyi ifade biçimidir. Fotoğraf  artık hayatın bir parçası haline geldi. Artık herkes biraz fotoğrafçı. Gezi, dost buluşması, aile yemeği gibi etkinlikleri hemen fotoğraflıyoruz" dedi.

16 ÜLKEDEN 230 FOTOĞRAFÇI

BursaFotoFest 2019 hakkında bilgi veren Aktaş, şunları söyledi:

"9 yıldır devam eden ülkemizin ve yakın coğrafyanın en önemli fotoğraf etkinliği, fotoğraf sanatına gönül verenleri Bursa'da buluşturacak. 16 ülkeden 230 fotoğrafçı ve 2 binden fazla fotoğraf yer alacak...

Dünyanın sayılı fotoğraf festivalleri arasına giren 2017 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'ni, 2018'de Hindistan'ı konuk ülke olarak ağırlayan BursaFotoFest, bu yıl ise Rusya'yı davet etti."

Dünyadaki fotoğraf festivali ile anılan şehirlere değinen Aktaş; Fransa Arles'te 40; Paris'te 22; ve Londra'da 8 yıldır, Hindistan'da pek çok şehirde uzun yıllardır fotoğraf festivalleri düzenlendiğini anlatarak "Bu tür festivalleri başlatmak kadar sürdürmek de önemli. Sayın Recep Altepe döneminde başlamış bir festivaldir. 9 yıldır sürüyor" dedi.

BursaFotoFest, Altepe döneminde başladı. Ancak dönemin Kent Konseyi Başkanı rahmetli Semih Pala; BUFSAD'ın eski başkanlarından Utku Kaynar ile dönemin Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyelerinden Ceyhun İrgil'in FotoFest'in başlamasındaki katkıları çoktu.

Daha sonra söz alan Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan kısa bir konuşma yaprak BursaFotoFest'in uluslararası bir etkinlik olduğunu ve Türkiye'de Bursa'nın ilk temsilcisi olduğunu, Bursa'nın tanıtımına, uluslararası iyi ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sunacağını söyledi.

"BursaFotoFest'in 9. kez düzenlenmesinin heyecanını yaşıyoruz" diyen BUFSAD Başkanı Serpil Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Bursa'nın ayrıcalıklı olan doğasının yansımasını izleyeceğiz. FotoFest çok kıymetli. Dünya sanatçılarıyla bir araya gelme şansını buluyoruz. Kültürler kaynaşıyor. Bursa'mızı tanıtıyoruz. BUFSAD 39 yıllık bir kuruluş. Bu yıl 3 doğa ve çevre bilinci oluşturmak üzere kurduğumuz fotoğraf atölye çalışmalarına 3 okuldan 45 öğrenci katıldı. BursaFotoFest'te bu çocuklarımızın da fotoğrafları sergilenecek."

'HAVA, SU, TOPRAK... DOĞAYA DÖNÜŞ"
BursaFotoFest'in Küratörü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim görevlisi  Kamil Fırat ise şunları söyledi:

"1 yıllık bir hazırlığın meyvelerini göreceğiz. BursaFotoFest'e başladığımızda sergiler çağrılı yapılıyordu. Bu yıl sadece duyuru yapmamıza karşın 700'e yakın sergi başvurusu oldu. Seçmek zordu. Yurt dışından da çok başvuru oldu. Bu bize BursaFotoFest'in kurumsallaştığını ve Bursa'nın önemli bir markası olduğunu gösteriyor.

Destek olmazsa festival düzenlemek çok zor. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş ve Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan destek veriyor. Bu destek çok önemli. Türkiye'de pek çok kez fotoğraf festivali  başladı, bırakıldı. BursaFotoFest Türkiye'de kesintisiz 9 yıldır yapılan tek fotoğraf festivalidir ve yurt dışında Bursa'nın bilinirliği açısından da önemli bir misyon üstlendi.

Dünyanın her yerinden fotoğraf ve fotoğraf sanatçıları geliyor, dünyada konuşuluyor. Fotoğraf festivallerinin dünyada bir izleyicisi var. Bu sene temamız 'Hava, Su, Toprak. Doğaya dönüş.' Çevreye dair problemi önce güzeli, yaşanabilir doğayı göstererek daha iyi anlatabilirsiniz.

Biz de öyle yaptık. Yaşanabilir doğa konusunda bir farkındalık oluşturmak istedik. Bursa'nın çok güzel bir doğası var. BursaFotoFest'te Büyükşehir Belediyesi'ne, Kent Konseyi'ne ve BUFSAD'a tüm kentin destek vermesi gerekiyor..."

Festival kapsamında sergilerin yanı sıra gösteriler, sanatçı konuşmaları, ustalarla söyleşi, belgesel film gösterisi ve portfolyo değerlendirmeleri gibi etkinlik de düzenlenecek...

BURSA FİLM FESTİVALİ HAZIRLIKLARI

Başkan Alinur Aktaş, BursaFotoFest tanıtım toplantısında Bursa'da festivale atıfta bulundu... İpek Yolu Film Festivali 2006 yılında rahmetli Hikmet Şahin döneminde başlamış ve 2009 yılına dek sürmüştü.

2009 yılında Başkan seçilen Recep Altepe'nin ilk icraatından biri de film festivalini kaldırmak olmuştu. Devam etseydi bu yıl 14'üncüsü düzenleniyor olacaktı.

 Başkan Aktaş, film festivali hazırlıklarının sürdüğünü, adını ise İpek Yolu değil Bursa Film Festivali olarak düşündüklerini söyledi. Konuyla ilgili bilgisayarda tarama yaparken nedenini anladım. İsmi kaptırmışız.

 Van'ın merkez ilçesi İpekyolu Belediyesi kayyum yönetimi tarafından mayıs 2018'de İpek Yolu Kısa Film Festivali'nin ilki düzenlenmiş. O bizimkinden de kısa ömürlü olmuş; kayıtlarda ikincisi yok!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.