Hava Durumu

Uludağ Üniversitesi'nin dünü ve bugünü

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2021 06:00

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin kuruluşu 11 Nisan 1975 tarihine dayanır... O dönemi, 2000 yılında yaptığım bir söyleşide kuruluşunda çok emeği bulunan eski bakanlardan duayen siyasi ve devlet adamı olarak niteleyebileceğimiz Turhan Tayan şöyle anlatmıştı:

"1965 yılında Bursa Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği kurularak Bursa'ya üniversite kazandırmak üzere faaliyetlerine başladı. 5 yıllık bir mücadeleden sonra 1970 yılında Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ile Bursa Tıp Fakültesi kuruldu... Aradan 5 yıl geçtikten sonra Bursa Üniversitesi Yasası çıktı... Bu yasanın çıkmasında dönemin parlamenterleri çok çaba sarf ettiler. 1975 yılı başlarında Ankara'da dernek olarak Bulvar Palas'ta yapmış olduğumuz toplantıya dönemin milletvekillerinden İbrahim Öktem, İhsan Sabri Çağlayangil katıldı. Onlardan üniversite yasası için destek istendi. Yoğun kulis çalışmalarından sonra sonuca ulaştık..."

BURSALILARIN EMEĞİ İLE KURULDU

Turhan Tayan, Görükle'deki kampüs süreci hakkında ise şu bilgileri vermişti:

"1976 yıllarından itibaren üniversiteye yer arayışına başladık. Görükle'de bir miktar araziyi parayla aldık. Hemen ardından kamulaştırma başladı. Bu çabalarda rahmetli dönemin Tapu Müdürü Osman Aktan'ın büyük payı vardır. O zamanlar Sayın Süleyman Demirel Başbakan'dı. 1976 yılında Görükle'de Bursa Üniversitesi'nin ilk temeli atıldı."

Turhan Tayan, Uludağ Üniversitesi'nin 25'inci kuruluş yıl dönümünde Nisan 2000'de yaptığım söyleşide, kuruluşunda çok büyük emek verdiği üniversitenin o günkü durumunu ise şöyle değerlendirmişti:

"Bugün dünyanın her yerinde bir üniversite kurulması ve gelişmesi için 20 yıl geçmesi gerekir. Bursa Üniversitesi bu süreyi doldurdu. Gelinen nokta gerek akademik gerekse fiziki yapı olarak önemlidir. Ama yeterli görülemez! İyinin düşmanı daha iyidir. Pedallar daima dönmezse üstündeki düşer. Özellikle Tıp'ta gelinen noktaya Fen, Edebiyat, İktisat, Veteriner, Ziraat, Eğitim fakültelerinin de gelmesi gerekir!.. Doğaldır ki, Türkiye'de 'Tıp Fakülteleri' ön alırlar..."

Bursa Uludağ Üniversitesi görüldüğü üzere dönemin Bursa dinamiklerinin, Bursalıların yoğun çabası ile kurulmuştur...

DEVASA BÜYÜKLÜKTE ÜNİVERSİTE

2000 yılında öğrenci sayısı 40 bine yaklaşmıştı; yazılarımızda "Dev üniversite" betimlemesi kullanıyorduk. Şimdi ise 80 bine yakın öğrencinin yanı sıra 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve Rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumu...
21 yıl önce "Dev Üniversite" diyorduk; şimdi ise üniversitenin bugünkü büyüklüğünü "Dev ötesi devasa" gibi sözcüklerle anlatabiliriz herhalde...

Büyüklük bürokrasiyi artırır, ağırlaştırır ve hantallaştırır. Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz'un ilk göreve geldiği günlerde BUÜ'nün butik üniversitelere bölünmesi yönünde önerileri vardı. Ama bu yönde herhangi bir adım atıldığına dair emare yok! Görünen o ki, her yıl artırılan öğrenci sayılarıyla üniversite nicelik olarak büyümeye devam edecek!..

EN FAZLA ATIFTA 99 AKADEMİSYEN VAR

Nitelik olarak büyümesine gelince; tartışmalı bir konu. Her şeye karşın güzel haberler de geliyor...

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Alper tarafından Researchgate.com'da 6-10 Şubat 2021'deki Google Scholar açık profillerine göre H indexi ve atıf sayısına göre ilk 6.000'de yer alan akademisyenler açıklandı.

Listede Bursa Uludağ Üniversitesi'nde görev yapan toplam 99 akademisyene yer verildi.

BUÜ'nün en fazla atıf alan ve en yüksek H endeksine sahip akademisyeni Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Çepni oldu. Prof. Dr. Salih Çepni 8753 atıf sayısı ile kendisine 120. sırada yer bulurken, 42 H endeksi ile de 156. sırada gösterildi.

Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız ise H endeksi ve atıf sayısı sıralamasının yapıldığı listede Bursa Uludağ Üniversitesi'nde görev yapan en yüksek göstergelere sahip ikinci akademisyen oldu. Prof. Dr. Ali Rıza Yıldız, 42 H endeksi puanı ile 165. sırada gösterilirken, atıf sayısı sıralamasında da 6434 puan ile 226. sırada yer aldı.

Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlker Ercan da listede yer alan en yüksek puanlara sahip üçüncü akademisyen oldu. H endeksi listesinde 36 puan ile 337. sırada yer alan Prof. Dr. İlker Ercan, 4575 atıf sayısı ile 470. olmayı başardı.

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz'un yapmış olduğu açıklama da oldukça önemliydi:

"Yönetim olarak, üniversitemizdeki akademisyenlerin donanımlarına çok güveniyoruz. Başarılı ve sağlam bir akademik ekip ile çalışıyoruz ve çok daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren tüm akademisyenlerimizle sıkı bir iletişim içerisindeyiz. Tek tek görüşüyor, talepleri alıyor ve yapılması gerekenleri yapıyoruz. Biz iyi niyetle yaklaştığımız için akademisyenlerimiz de asli görevlerine daha sıkı sarılıyor ve önemli projelere imza atıyorlar. Böyle olunca da akademik başarı geliyor. Bir bütün halinde üniversitemizi hak ettiği noktaya getirmek için çalışıyoruz. Son iki yıldır gerçek anlamda özveri ile görevlerini yapan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Listede yer alan akademisyenlerimizi de tebrik ediyorum. Bu akademisyenlerimizin sayısının ilerleyen günlerde daha da artacağına inanıyorum."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.