Hava Durumu

Vahapoğlu Çin tuzuna neden tepki verdi?

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 06:00

MHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Hidayet Vahapoğlu,  bir televizyon kanalındaki aşçılık yarışma programında jüri üyesinin Çin tuzu hakkındaki olumlamasına sert tepki gösterdi...

Çok da iyi yaptı. Zira başta çocuklar olmak üzere insan sağlığını doğrudan etkileyen bir konuyu gündeme getirdi.

Jüri üyesi olan şahıs "İnsanlar monosodyum glutamatın kötü bir şey olduğunu düşünüyorlar. Hiç öyle bir şey yok. Mantıklı kullanılırsa çok önemli bir ürün"  demişti.

Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren Vahapoğlu, Tarım Bakanlığı ve RTÜK'ü etiketleyerek yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

  "Bu adama çin tuzunun reklamını ne karşılığı yaptın diye birisi sormalı. Monosodyum glutamat (MSG) yiyeceklere sahte lezzet katan, bağımlılık yapan, doyma hissini ortadan kaldıran, kalp-damar hastalıkları ve obezitenin öncelikli sebeplerindendir. Gizli reklamdır." 

Aslında MHP Çin tuzunun yasaklanması için bir çalışma yürütmüş ve Şubat ayında yasa teklifi vermişti. Ancak Kovid-19 salgını patlayınca, bu yasa teklifi de gölgede kaldı. En çok da hazır gıda şirketlerinin işine yaradı. Zira en çok çocukların tükettiği jipslerden patatese her türlü gıdanın içine katılıyor...

Çin tuzu pek çok hazır üründe hatta et ve tavuk dönerde, hazır köftelerde bile tat verici olarak kullanılıyor; Monosodyum glutama (MSG) olan bu madde gıda ambalajında E-621 kodu ile yer alıyor. Pek çok lokantada / restoranda  başta çeşitli yemeklerde lezzet artırıcı olarak kullanıldığı da biliniyor.

OBEZİTEDEN DİYABETE PEK ÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR

Çin tuzunun bilinen zararları arasında doyma hissini baskılaması, yemeye kattığı lezzetten d olayı daha çok yemek isteği oluşturması geliyor. Özellikle çocukların daha çok tükettiği hamburger, ,  salam, sosis, cips, kraker gibi ürünlerde sıkça kullanılıyor. Çin tuzunun sadece hazır gıdalarda değil patates kızartması, et döner, tavuk döner, balık ızgara gibi ürünlerde de kullanılabildiği belirtiliyor.

Aslında Japonya'da keşfedilmesine karşın, Çin lokantalarında çok yaygın kullanıldığından Çin tuzu denmiş. Zararları ilk olarak Çin Lokantası'nda yemek yiyenlerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkınca fark edilmiş.

Bilim insanları Çin tuzunun sinir sistemi için zehirli bir madde olduğunu, enfeksiyonları tetikleyebileceğini Alhneimer, Parkinson öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği,  baş ağrısı, kilo artışı alerjilere, gözlerde harabiyete ve diyabete yol açabileceğini savunuyor.Çin tuzunun içeriğindeki  Glutamik asit ise proteinlerin temel yapıtaşları olan aminoasitlerden biri; insan bedeninde üretiliyor, dışarıdan alınmasına gerek yok.

DOYMA HİSSİNİ YOK EDİYOR, YEDİKÇE YEDİRİYOR

Peki Çin tuzu neden tercih ediliyor? Çünkü yedikçe yediriyor! Tüket, daha çok tüket ekonomisine dayalı. Çünkü tatlı, ekşi, tuzlu ve acının birbirine geçtiği umami denilen beşinci bir tat çözülüyor. Hızla çözülerek gıdalara lezzet katması nedeniyle kullanılıyor.

En sıkıntılı yanı da beyni uyararak lezzet ve iştah artırıcı etki göstermesi. E-651 kodlu Çin tuzu  katkılı gıdayı tüketirken yedikçe yiyesiniz geliyor ve bir türlü doymak bilmiyorsunuz, en kötüsü de her lokmada ilk kez tüketiyormuş hissini yaratması... Daha da kötüsü, Çin tuzlu yani MSG'li gıdalardan sonra yenen normal yemeklerden tat alma duyarlılığın azalması... Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda cips ve gofret gibi hazır gıdalardan sonra diğer besinleri tat almadıkları gerekçesiyle yenmediğini ortaya koyuyor...

Çin tuzu çocuklarda en gözle görülür belirtisi obezite; ancak gözle görülmeyen zaman içerisinde ortaya çıkan pek çok zararı var. Hele de o ürünlerde mısır şurubu  da denen fruktoz da kullanılıyorsa küllüyen zararlı bir hale dönüşüyor.

Velhasıl, MHP'nin gıdalarda yasaklanması için yasa teklifi verdiği, MHP Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu'nun   zararsızlığına dair beyana tepki verdiği Çin tuzu böyle bir şey...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.