Hava Durumu

Vali Canbolat: Bursa çalışan bir şehir

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2019 06:00

YeniDönem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Oğuzhan Kutlucan, Genel Müdür İbrahim Öge, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Turgay Akbulut ve köşe yazarları olarak Bursa Valisi Canbolat'ı, tarihi valilik binasındaki makamında ziyaret ettik.

Ekim ayında yayınlanan kararname ile Vali İzzettin Küçük merkeze alınırken; Konya Valisi Yakup Canbolat da Bursa'ya atanmıştı.

2018'in son günü gerçekleştirdiğimiz ziyarette Vali Canbolat söze, "Yeni yılın ülkemize, Bursamıza, dünya insanlığına huzur ve barış getirmesini dileriz" diye başladı...

2 aydır Bursa'da olduğunu ve ziyaretlerin sürdüğünü anlatarak, "Bu ziyaretleri aslında brifing olarak görüyorum" dedi...

Bursa'ya dair izlenimleri ise özetle şöyleydi:

"Bursa, Türkiye'nin gözde şehirlerinden. Ekonomiden tarıma, turizmden tarih ve kültüre dek gözde bir şehir. Yoğun sanayinin getirdiği sorunları da yaşayan bir şehir..."

Vali Yakup Canbolat da şehrin sorunlarını "Kentsel dönüşüm, trafik ve kirlilik" olarak özetlerken Bursa için hoş bir tanım yaptı; "Medeniyetin mayalandığı bir şehir..."

Yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Bursa'daydı. Ve adeta kangren haline gelmiş Uludağ'ın çok başlı yönetim sorunu için alan yönetimini gündeme getirmişti.

ULUDAĞ'DA ALAN BAŞKANLIĞI YÖNETİMİ

Vali Yakup Canbolat da bu konuyu gündeme getirdi:

"Uludağ'da yönetim sorunu var. Sayın Bakanımızın ziyaretinde de gündeme geldi. Alan Başkanlığı. Turizmde BEBKA'nın 'Bursa Markası' üzerine bir sunumu gerçekleşti.

Uludağ'da alan başkanlığı sistemi için yasal çözüm gerekiyor. Çanakkale'de Şehitlik'te uygulanıyor. Kapadokya için başvuru süreci var.

 Biz örnekleri aldık. Komisyon oluşturduk. Uludağ'ın tarafı olan kuruluşları toplayacağız. Önerilerini alıp rapor oluşturacağız. Daha sonra da yasa taslağı oluşturup ilgili bakanlıklara sunacağız..."

"Önümüzdeki seçim takvimi tamamlandıktan sonra, Bursa'nın sorunlarının çözümü üzerine çalışmalara yoğunlaşılacak" diyen Canbolat  "Demokratik, hür, güvenli bir seçim olması için üstümüze düşeni yapacağız" dedi...

Şehirlilik bilinci yönündeki sorulara ise şöyle bir yorum yaptı:

"Kültürü, oluşturduğunuz mimari belirliyor. Şehirlilik potası üst kimlik olarak yetmeli. Bursa'da bunun için gerekli olan maddiyat da var, maneviyat da... Konuşmak, aklındakini ortaya koymak, kent adına doğruları ortaya koymak da şehirlilik gereğidir."

'İŞ VE AŞ  VAR'

Şu hususlara dikkat çekti:

"Turizm de sanayi de hepsi bir arada olabilir. Turizm sadece para değildir. Gerçek turistik bir şehirde kültür vardır. Dışarıdan gelen turist kentin standartlarını artırır. Kentteki insanların mutluluğu önemlidir. Bursa'nın, Bursalıların mutlu olduğu şehir olması önemli. Bursa bir sanayi şehri, aynı zamanda da bir tarım şehri.

 Bursa çalışan bir şehir; 24 saat hareketli. Bu asayişe de yansıyor. İş bulan, aş bulan insanlar var. Bu nedenle de asayiş suçları düşük. Yakın zamanda güvenli şehir seçilmesi boşuna değil. Güvenlik güçlerinin tedbir almasının yanı sıra kentin insanları da kent güvenliğine katkı sunar..."

DAHA FAZLA ÜNİVERSİTE

Vali Canbolat Bursa izlenimlerini paylaşırken, "Üniversitesini de eksik gördüm. Daha fazla üniversite olması lazım. Konya, Türkiye'nin en planlı şehridir. 5 üniversitesi, 140 bin öğrencisi var. Bursa'da iki üniversitede 75 bin 800 öğrenci var. Bursa aynı zamanda üniversite şehri de olabilir. Buna uygun adımların olduğunu gördük; 3 başvuru var... Üniversitelerin çeşitlenmesi kaliteyi de artırır. Bursa sosyal ve kültür hayatına da katkı koyar. Bu şehir 150 bin öğrenciyi kaldırır. Burada ihtisas üniversiteleri de kurulabilir..."

Hızlı trene yönelik soruları, "Maliye Bakanımız geldi, milletvekillerimiz sordu, devam edeceğini söyledi..." şeklinde yanıtlarken; Yenişehir Havaalanı'nın etkinleştirilmesine yönelik ise şu bilgileri verdi:

 "Zorlamakla olmuyor. Cazip hale getirmekle oluyor. BTSO'nun başlattığı bir proje var. Kargoculuğun çoğu yolcu uçaklarıyla yapılıyor. Kargoculuk, lojistik alan denenmeli. Osmangazi Köprüsü'nden sonra Sabiha Gökçen'e 1 saat 10 dakikada gidiyorsunuz. Yenişehir'e bir saatte; bu tarihi geri getirmek zor..."

Bursa Valisi Yakup Canbolat kırmızıçizgilerinden birinin de temiz çevre ve temiz hava olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bursa Anadolu'nun ücra bir köşesi değil. Para da var. Üreten insanların çevreyi de koruması lazım."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.