Hava Durumu

Yalçın: Yereli konuşmalıyız

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2018 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 06:15

31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler gerçekleşecek. Malum, Bursa'da 17 belediyenin 15'i AK Partili belediye başkanlarınca yönetiliyor.
AK Parti'de, Büyükşehir Belediye başkan adayları arasında ismi geçen siyasilerden biri de eski il başkanı Sedat Yalçın.

İşte Sedat Yalçın uzunca bir aradan sonra Bursa basını ile siyasi bir toplantı gerçekleştirerek yerel yönetimlere dair vizyonunu gündeme getirdi...

Açıklamasında, AK Parti teşkilatında adı geçen adaylarla bir rekabet içerisinde olmadığını, AK Parti Genel Merkezi'nin ve Cumhurbaşkanı'nın takdiri olduğunu sıkça vurguladı:

Ancak "Uygun görüldüğü takdirde de görevden kaçmayacağı"nın altını çizdi. İlçe belediyelerine yönelik soruya ise "Tüm hazırlıklarımı Büyükşehir'e göre yaptım. Nasip kısmet. Genel Merkezi'mizin takdiri" dedi...

BÜYÜKŞEHİR ADAY ADAYI

Yani Sedat Yalçın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na AK Parti'den aday adayı diyebiliriz...

Yerel seçimlerde ulusal gündemin yerelin önüne geçtiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

 "Seçim kampanyasında şehrimizi konuşalım. Nefes aldığımız havanın, suyun, toprağın kalitesi önemli. Yeni bir kuşak geliyor. Y, Z kuşağı. Bunlar dünyayı izliyor, sorguluyor. Sorular soruyorlar. 'Paris'te şu özellikte trafik var, Viyana'da metro var. Londra'da kent ekonomisi var' diye. Adı geçen kentlerin stratejik yönetimi var. Sadece bir belediye başkanı seçip onun altyapısı ile yönetmiyorlar. Bir sistem oluşturuyorlar..."

Viyana ve Londra'dan örnek verdi:

"Londra'da 2000 yılında bir büyük Londra yönetimi, 2050 stratejik planı hazırlıyor. Şehrin değeri devamlı artıyor. Viyana'da sera gazlarını en aza indirmek adına stratejik çevre planı hazırlanıyor. Çok disiplinli, kararlı bir şekilde herkes uyuyor. 200 kilometrekarelik şehrin yüzde 50'sini kapsayan yeşil alan oluşturuluyor. Viyana, BM'de dünyanın en yaşanabilir bir şehri seçiliyor."

ŞEHRİN VERİLERİNİN OLMASI LAZIM

Verilerin önemine dikkat çekti:

 "Artık şirketlerde bile iş adamları karar alırken mutlaka verileri topluyor. Şehir yönetilirken elimizde alacağımız kararlara yönelik veri yoksa olmuyor. Yatırım kararı alırken, elinizin altında şehrin tüm verilerinin olması lazım. Çevre, konut. Doğa, akıllı şehir eğitim, sağlık, spor verilerinin toplanması gerekiyor.

Mesela ulaşım, hava, su kirliliği verilerini aldık. Bir dahaki sene tekrar bakacağız. Geçen senede 30 dakikada gidilen yol 20 dakikaya inmiş, kişi başına düşen yeşil alan 20 metrekareden 30 metrekareye çıkmış diye ölçmeliyiz. Kentlerimizin karnesi olmalı. Dünyada uygulanıyor. Hayali değil... Bütçenin de doğru kullanımı için gereklidir..."

Sedat Yalçın'ın gündeme getirdiği odak başlıklarına gelince; "Yönetişim ve kamu yönetimi kalitesinin iyileştirilmesi; kentsel gelişim; arazi kullanımı, doğal kaynaklar, kırsal kalkınma; ulaşım; enerji; ekonomik gelişim ve rekabetçilik; sağlık, bilim ve eğitim; sanat ve sosyal kalkınma; turizm; akıllı şehirler ve akıllı teknoloji; sürdürülebilirlik..."

ÇOK MERKEZLİ BURSA

Başlıkların her birine açılım getirdi...

Dikkat çeken konulardan biri de şehrin planlaması, alan stratejisinin olmasıydı:

"Şu bölge imara açılacakmış. Bunların bitmesi lazım. Neresi konut, neresi tarım alanı belirlenmeli. Bursa erken Osmanlı dönemine tanıklık etmiştir. Kuruluş merkezi Bursa'dır. Tarihi merkezi, Hanlar bölgesini hızla yayalaştırmalıyız. Hanlar bölgesinden padişah türbelerine dek. Bu bölge sinema platosu olarak kullandırılabilir."

Çok merkezli Bursa önerisini gündeme getirdi:

"Bursa'ya 15, 20, 30 dakika mesafede uydu ekokentler kurulmalı. Yüzde 50'si sosyal donatı, 1 emsal yapı olmak üzere doğa ile iç içe ve ulaşım entegrasyonu da sağlanmalı."

Sedat Yalçın'ın vurgu yaptığı konulardan biri de iklim değişikliğiydi. Seçilecek tüm belediye başkanlarında iklim değişikliği hassasiyeti olmasına vurgu yaptı.

Özetle Sedat Yalçın, Bursa için söyleyecek sözü, hayata geçirecek vizyon projesi olan bir aday profili çizdi. Ayrıca, tüm muhalefet partilerine de 'Seçim kampanyasında Bursa'yı tartışalım' çağrısı yaptı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.