Hava Durumu

Yargı Anayasa Mahkemesi kararına uydu, 27 sendikacı beraat etti

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2020 06:00

Bundan 6 yıl önce, 10 Eylül 2014'te Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen; İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okul müdürlerini bir gecede görevden almasına ve haksız kadrolaşmaya tepki olarak ortaklaşa yürüyüş düzenlemişti.  

İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşmek isteyen sendikacılar binaya alınmamışlardı. Ve yürüyüşe katılan eğitmenlerin bir kısmı ise ömürlerinde ilk kez sert polis müdahalesi ile karşılaşmıştı. O gün oradaydım; çok şaşkın ve üzgün olan bir müdür kafasını tutarak "Gencecik bir polisti, belki de benim öğrencilerimden biriydi" diye gözyaşı döküyordu!

Sendikacılar yargılanmış, mahkeme 24 Şubat 2016 tarihinde 27 sendikacı hakkında 1 yıl üçer ay ceza vermiş ve hükmün açıklanmasını 5 yıl ertelemişti.

Mahkûmiyetten sonra sadece Eğitim-İş "Anayasal hak olan toplantı ve yürüyüş hakkının engellendiği ve baskılandığı" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

EĞİTİM-İŞ ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİTTİ

4,5 YIL SONRA KARAR ÇIKTI

Anayasa Mahkemesi kararını verdi ve Bursa'da yerel mahkemede yargılama yeniden gerçekleşti.

Birleşik Kamu-İş Bursa İl Temsilcisi Özkan Rona şunları söyledi:

"Süreci biliyorsunuz, 2014'teki yönetici kıyımına karşı 3 sendika ortak yürüyüş düzenlemiştik. Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen olarak. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önünde polis müdahalesi olmuştu. Milli Eğitim'e kendi binamıza girmemiz engellenmişti.
Sonrasında 27 kişiye 1 yıl üçer ay hapis cezası ile hükmün açıklanmasının 5 yıl geri bırakılmasına karar verilmişti.

Ardından biz yalnızca Eğitim-İş olarak bunun sendikal haklarımızı kullanmamızda bir pranga gibi engelleyici olduğundan hareketle bireysel hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Anayasa Mahkemesi 4,5 yıl sonra karar verdi. 5 yılın dolmasına 6 ay kala! Hak ihlalini tescilledi."

Eğitim-İş Sendikası'nın 3 üyesi ceza almıştı. Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava sayesinde Türk Eğitim-Sen'in şube başkanlarından Fatih Gümüş, eski başkanlardan Kazım Sarnık ve Selçuk Türkoğlu ile şube yöneticileri; Eğitim Sen önceki dönem şube başkanlarından Cihat Uygur, Güney Özkılınç ve şube yöneticileri de beraat etti...

Enis Berberoğlu davasında yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymamıştı. Özkan Rona da bu yönde kaygılanmış mıydı, kendisine sordum; "Evet, yakın tarihte alınmış böyle bir karar vardı. Öyle bir durumla karşılaşma ihtimalini de bekliyorduk. Bu Türkiye'de yaygınlaşan bir durum, bir usul haline de gelebilirdi, diye düşünmedik de değil! Ama Bursa'da yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyarak yargılamayı tekrar yaptı ve beraat kararı verdi..."

5 YIL 3 AY SONRA DOLACAK/KARARIN ÖNEMİ

24 Şubat 2021'de 5 yıl dolmuş olacaktı. "Bu hükmün bir önemi var mı?" diye sordum:

"Öncelikle geç de olsa adaletin tecelli etmesinden dolayı mutluyuz. Anayasa Mahkemesi'nin kararı emsal bir karardır ve Anayasa Mahkemesi kararları arasına girdi. Bundan sonraki sendikal eylemlerde, toplantı, gösteri yürüyüş hak kullanımının sınırları genişlemiş oldu. Benzeri kararlar var ama bu farklı, özetle kararda 'Hükmün açıklanması geri bırakılarak sendikacıların Anayasal hakkı olan toplantı, gösteri ve yürüyüşleri düzenlemesini sınırlıyorsunuz, baskılıyorsunuz' deniyor... Bu açıdan sendikacılar için çok önemlidir."

Özkan Rona'nın şimdi ne yapacağına gelince; "5 yıl içerisinde en ufak bir ceza alsaydık eğer, ceza infaz edilecekti ve memuriyetten de çıkartılacaktık! 2016 yılında mahkemenin verdiği hapis cezası kararıyla bir hak kaybı yaşadık. Bundan sonraki süreçte manevi tazminat davası başlatacağım!.." dedi.

EĞİTİM-İŞ'TE YENİ DÖNEM

Eğitim-İş Sendikası genel kurulu gerçekleştirildi. İki liste yarıştı. Özkan Rona iki dönem üst üste başkanlık yaptığı için yeni dönemde yönetim kurulunda görev almadı, denetim kuruluna ve Genel Merkez delegasyonuna seçildi. Halen Birleşik Kam- İş Bursa İl Temsilciliği görevi ise devam ediyor.

Yeni yönetim kurulu ise Beyhan Arıcı, Yeliz Toy, Semra Tombak, Nilüfer Korkmaz, Erman Süren, Elif Aydın ve Kurtuluş Omak'tan oluştu. Yeni yönetimde 5 kadın iki erkek görev aldı...

Diğer listenin öncüsü ise Jülide Akköprü'ydü. Özkan Rona'ya yeni başkanın kim olacağını sordum; şunları söyledi:

 "Yönetim kurulu toplanıp karar verecek. Benim bir tahminde bulunmam doğru olmaz. 7 yıl başkanlığını yaptığım şubede sendikacılığın giderek yapılamaz hale geldiği koşullarda bu kadar çok arkadaşımızın yönetime talip olması bizim açımızdan çok umut verici. Olabildiğince demokratik ve şeffaf bir seçim süreci yürüttük. En son sonuçlar açıklandıktan sonra da tüm aday arkadaşlarımızı tebrik ettik ve genel kurul salonundan kol kola çıktık. Eğitim-İş bayrağını hep birlikte yukarılara taşıyacağız."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.