Hava Durumu

'Yaşlılıklarını düşünseler şehir engelsizleşir!"

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2018 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2018 06:04

Birleşmiş Milletler,  1992 yılında 3 Aralık'ı Dünya Engelliler Günü olarak kabul etti. Dün Dünya Engelliler günüydü... Dünyada ve ülkemizde gün kapsamında farkındalık oluşturacak çeşitli çalışmalar hayata geçiriliyor... 

Bir de 10-16 Mayıs'ta yine BM'ye üye 156 ülkede eş zamanlı olarak Engelliler Haftası var. Hafta kapsamında yine farkındalık çalışmaları yapılıyor.
Hükümet, siyasiler, belediye başkanları engellilere yönelik çeşitli açıklamalarda bulunuyor...

Engellilere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ise birtakım etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışıyor.
Mesela dün Şehreküstü'nde Beyaz Ay Derneği üyelerinin kan bağış kampanyası vardı. Kuaförler Derneği Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi'nde hasta ve hasta yakınlarına yönelik bir dizi etkinlik düzenledi. Engellilerden oluşan koro sahne alıyor.

Genelde engelli derneklerin medya ile iletişimi yeterli düzeyde olmadığından etkinliklerin çoğundan kamuoyunun haberi olmuyor...

TÜRKİYE'DEKİ ENGELLİ SAYISI NET DEĞİL!

Türkiye'deki engelli sayısı da net değil...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na göre yüzde 6,9; bunun 2 milyon 85 bini erkek;  2 milyon 792 bini kadın...

Türkiye Sakatlar Derneği açıklamalarına göre yüzde 8!

2008 yılında Engelliler İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü çalışmaya göre ise, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu engelliler oluşturuyor.

Araştırmaya göre; "Bu oranın yüzde 9.70'ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58'ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.

En fazla engelli nüfus Marmara bölgesinde! Araştırmada doğumla birlikte gelen engellilik daha azken yaşlılıkta engelliliğin arttığı tespiti de yer alıyor...  Yine aynı araştırmaya göre okuma yazma bilmeyenler genel nüfusa göre üç kat fazla. Yüzde 84,2'sinin eğitimi ilkokul düzeyinde... "

Hangisi doğru bilemedim.

ÖZEL SEKTÖRDE 10 YILDA İKİYE KATLANMIŞ

Yine Bakanlık verilerine göre; Türkiye'deki engellilerin yüzde 8.4'u görme;  yüzde 5.9'u işitme;  yüzde 0.2'si dil ve konuşma;  yüzde 8.8'i ortopedik;  yüzde 29.8'i zihinsel;  yüzde 3.9'u ruhsal ve duyusal engelli... Süreğen olarak tanımlanan organ nakli olmuş, kalp, şeker ve tansiyon hastası gibi engelli oranı yüzde 25.6'...  Yüzde 18'i ise çoklu engelli.

İstihdama baktığımızda ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre 2018 Mart ayı itibariyle devlet memuru olarak istihdam edilen engelli sayısı 51 bin 814.

2018 Şubat verilerine göre kamuda çalışan işçi sayısı 10 bin 447! 2008 yılında daha fazlaymış: 11 bin 286!

Özel sektörde ise Yine 2008 yılında engelli istihdamı 55 bin 77 iken, 2018 Şubatında 101 bin 212'ye çıkmış. Yani neredeyse iki kat artmış...

Biz engellileri genelde zihinsel ve bedensel olarak grupluyoruz. Ancak bilim biraz daha farklı yaklaşarak fizyolojik, zihinsel / Nörolojik kontrol sorunu ve fiziksel olarak sınıflandırıyor...

Her engelli grubun kendine özgü çözüm bekleyen sorunları var. Bir kas hastası ile görme engellinin yaşadığı sorunlar farklı. Çözüm beklentileri de öyle.  Ancak hepsinin sorunları o kadar çok ki.

Yine de her şeye karşın son on yılda ağır engelli ailelere verilen bakım ücreti desteğini, özel bakım evi desteğini çok önemsiyorum.

Engelli yakını olan aile zaten çok zor koşullarda yaşamını sürdürüyor. Bir de yokluk eklenince hepten bocalıyor... Bu yüzden engelli bakım ücretleri hem engellinin yaşam kalitesini artırıyor hem de aileyi rahatlatıyor.

YAŞLILIKLARINI, YAŞLILARINI DÜŞÜNSELER

ŞEHİR ENGELSİZLEŞİR!

Hani deniyor ya hepimiz birer engelli adayıyız... Çok doğru.  İlle de bir kaza olması gerekmiyor. Özellikle insan ömrünün uzadığı günümüzde yaşlanmayla birlikte pek çok engel ortaya çıkıyor. Annemin son 15 yılını kemik erimesi ve romatoid artrit kaynaklı yürüme engelli olarak geçirmişti. Yaşlanmayla birlikte felç, çeşitli görme bozuklukları, Alzheimer, yürüme bozuklukları gibi kişiyi engelli konuma taşıyan pek çok hastalıkla karşılaşılabiliyor.

Yerel seçimler yaklaşıyor.

Kenti yönetecek olan belediye başkanları bırakın engellileri, kendilerini düşünseler yaşlılıklarını ve yaşlılarını göze alsalar, şehir engelsizleşir!


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.