Hava Durumu

Yeni normalleşme, AVM'ler ve Bayram!

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2020 04:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2020 04:08

Koronavirüs salgını Türkiye'de gözle görülür bir inişe geçti. İyileşen hasta sayısı yeni vaka sayısının iki katını aşarken, yaşamını yitirenlerin sayısı da her gün biraz daha azalmaya başladı.

Öte yandan kontrollü bir şekilde en çok tartışılan AVM'ler başta olmak üzere kuaförler, berberler, çarşılar yavaş yavaş açılıyor...

Ama tüm bunlara "normalleşme" bile diyemiyoruz; adı "Yeni normalimiz" konuldu...

Mart ayından beri zaten normalimizi unuttuk. Anormalleştik aslında; normal zamanlarda tipik obsesif kompulsif teşhisi gerektiren davranış kalıplarını yaşam biçimimiz haline getirdik.

ZORUNLU ANORMALLEŞTİK!

Misal ben! Sokağa çıkıp da alışveriş ettikten sonra evde zorunlu hale gelen ritüellerden o kadar bezdim ki!.. Sırf onları yapmamak adına, evdekilerle idare edebildiğim sürece ihtiyaçlar için sokağa çıkmamayı tercih ediyorum.

Önce değiştireceğin üst başı hazırla, banyoya koy. Üstünden çıkartacaklar için çamaşır sepeti de hazırla. Maskeni tak, sosyal mesafe gözetmeyen maskesizlerden korunarak alışverişini yap.
Dışarıdan gelen torbalarla doğru banyoya gir. (Bahçem var; kediler torbaları parçalıyor!)

 Elini, yüzünü köpürte köpürte sabunla! Üst başın bir kısmını bahçedeki ipe as, bir kısmını çamaşır makinesine at. Onları ellediğin için yeniden elini yüzünü sabunla! Torbaları banyoda boşalt; ambalajlı olan her şeyi yıka ya da sil. Sonra duru suyla arıt ve kurula. Sebzeleri de yıka arıt, sirkeli suya koy, kurula. Kurulama bezlerini de git çamaşır makinesine at. Sonra onları yerlerine yerleştir...

 Para koyduğun çantanın her yerini çamaşır suyu ile sil, içindeki paralarla bahçede ipe mandalla. Kredi kartlarını sil, anahtarı da dezenfekte et. Dış kapıdan başlayarak, kapı tokmaklarını, elektrik düğmeleri ve dokunulan her yeri tek tek sil, yerleri paspasla! Duş al!..
 

KORONA SÖZLÜĞÜ

Bunlar normal insan davranışı mı? Temizlik takıntısı olarak da özetlenebilen psikiyatrik bir hastalık belirtisi! Üstelik de tüm bunları yapan bir tek ben değilim! Telefonda konuştuğum arkadaşlarımın hepsi aynı şeyleri yaptığını söylüyor!..

Hepimiz anormalleştik! "Normalleşme" deniyor ya, eski günlerimize dönebilecek miyiz? Anlaşılan uzunca bir süre dönemeyeceğiz.

Korona sözlüğü oluştu, pek çok tıbbi terimin yanı sıra "sosyal mesafe" gibi hiç olmayan sözcükler yaşamımıza girdi; şimdi onlara biri daha eklendi; "Yeni normalleşme!"

Koronavirüs vakalarındaki azalma ya da artışla doğru orantılı bir şekilde iniş çıkışları olacak bu yeni normalleşmenin.

YENİ NORMALLEŞMENİN SINIRI VE AVM'LER

Artı vatandaş biraz da kendisi belirleyecek yeni normalleşmesinin sınırlarını...

Misal, son günlerde AVM'lerin açılması tartışılıyor... Çarşı pazarlardaki yığılmanın benzerinin olabileceği kaygısı ağır basıyor...  

Öğrenmediğimiz bir AVM iklimlendirme sistemi (havalandırma) kalmıştı; TV'deki açık oturumlar sayesinde onu da hatmettik!

Yıllar önce Uludağ Üniversitesi öğrencileri arasında bir anket yapılmıştı; öğrencilerin sosyalleştikleri yerler arasında birinci sırada AVM'ler çıkmıştı. Genelde takıldıkları yerler de AVM'lerdeki kafe ve restoranlarla sinemalardı. Şimdi üçü de açık değil.

Artı AVM'ler, insanların taze sebze ve meyveye ulaştıkları pazar yerlerinde olduğu gibi değil. Daha keyfe keder ürünler satılıyor. 

Şu korona günlerinde markalarla hava atacak hal mı kaldı insanlarda! Az da olsa vardır, ama yurdum insanının çoğunluğu ekmek derdine düşmüş durumda!

Kişisel olarak, iki aydır evlere tıkılan insanlar; eğer bir seçenekleri olsa kendilerini AVM'lere atmak yerine, çayıra, çimene, açık alana, temiz havaya koşacaklardır.

AVM'ye gitme potansiyeli olan 20 yaş altı ergenlerin sokağa çıkma yasağı var; çıkabilseler de AVM'lerde sosyalleşecekleri mekânlar kapalı, dolayısıyla gitme ihtimalleri yok.

20 yaş altı ile 65 yaş üstüne tahditli sokağa çıkma izni var: Evden yürüme mesafesinde uzaklaşabilirler. Korupark gibi az sayıdaki yerde yaşayanlar hariç, oralarda AVM yürüme mesafesinde! Velhasıl yasaklılar, haftanın belli günlerinde evlerine yürüme mesafesindeki yerlerde dolaşabilecek. Mesela bugün 65 yaş üstü sokağa çıkacak.

RAMAZAN BAYRAMI YASAKSIZ OLURSA!

AVM'lere korkulduğu gibi bir akın olacağını çok düşünmüyorum. Ama Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı kaldırılırsa; işte o zaman insanlar alışveriş için AVM'lere akın edecektir. Şu anda belirsizlik var.

Bayramda sokağa çıkma yasakları kalkarsa, herkes en azından birinci derecede akrabası olan yaşlısını ziyaret edecek; bunu teyze, hala, amca ve dayılar izleyecektir.

Bayram ikramsız olmaz, sosyal mesafe ve fiziksel iletişim ise tamamen vatandaşın inisiyatifine kalacaktır.

Torunlarını 2,5 aydır göremeyen dede ve ninelerin onları kucaklamaması düşünülebilir mi? 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı sürerse bu olmayacak elbette. Ziyaretler de azalacak. Misal, 3 aylık ve 9 yaşında iki torunum var; onlara sokağa çıkma yasağı sürerse, oğlum ve gelinimin bana gelmeleri mümkün değil.

Eğer bayramda sokağa çıkma yasakları toptan kalkarsa, salgının gidişatı sonraki 5, 6 günde belli olur.
Yasaksız geçirilen bir Ramazan Bayramı akabinde vaka ve ölüm sayısında artış olmazsa, Türkiye koronavirüs salgınından paçayı kurtarmış demektir.

AVM'LERE GİDİŞTEN DAHA RİSKLİ YAKLAŞIM

AVM'lerden daha riskli olan ise şu:

İnsanlar "Yeni normalleşme" sürecini; eskiye dönüş olarak algıladı. Sokaklarda, caddelerde maskesiz, koruma mesafesiz dolaşıp duruyorlar.

 Aile büyüklerinin evlerinde iftar sofraları düzenleniyor. İnsanlar, iftar saatini biraz geçirip havanın kararmasını bekliyor, çocuklarını da yanına alıp ara sokaklardan denetime yakalanmadan yürüyerek ya da araçla aile büyüklerine gidiyor. Apartman içlerinde eskisi kadar kalabalık olmasa da üç beş kadın bir araya gelip mukabele okumaya başladı. 

Çocuklarla evde çok bunalan kadınlar arabaları varsa, küçük çocukları arka koltuğa atıp, üstüne eşya yığıp, saklanmasını söyleyerek arkadaşlarına, akrabalarına gidiyor.

 Koronavirüs salgını yasaklarındaki her gevşeme ya da adım adım gelen her yeni normalleşmenin olumlu ya da olumsuz sonuçları 5, 6 gün sonraki vaka tablolarından izlenecektir. Yaşayıp göreceğiz!

(Şu anda salgınla mücadelede mesafe alındığını düşünüyorum. Tam aksini düşünenler de var ama hekim, hemşire gibi sağlık çalışanlarından aldığım tüm bilgiler, hastanelerdeki yoğunluğun önceki haftalara göre çok azaldığı yönünde.)

Öte yandan öyle görünüyor ki; önümüzdeki günlerde yeni normalleşme sürecinde vatandaşın canını koronavirüsten çok 7,08'lik şey yakacak! Allah cümlemizin yardımcısı olsun!..

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Bugün Anneler Günü. Evlat sahibi olan ya da biyolojik olarak evlat sahibi olmayıp anne duyarlılığı taşıyan tüm kadınların Anneler Günü'nü kutluyorum. Sonsuzluğa uğurladığımız biricik analarımıza ise Allah'tan rahmet diliyorum...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.