Hava Durumu

Yıldırım kabuk değiştiriyor!

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 06:00

Yıldırım Bursa'nın en dar alana sıkışmış olan 671 bin vatandaşın yaşadığı ikinci büyük ilçe. (Suriyelileri de kattığınızda 700 binin üstünde insanın yaşadığını söylemek mümkün.  Artı Yıldırım iç ve dış göçün en yoğun yaşandığı; kaçak yapılaşmanın oldukça yoğun olduğu bir yer...

Yıldırım gibi sosyal belediyecilik başta olmak üzere hizmete çok ihtiyaç duyan bir ilçede belediye başkanlığı yapmak hiç kolay değil.

Dün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz 2 yıllık hizmetlerini özetledi... Toplantı Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi'nde yapıldı.

24 saat açık olan kütüphaneyi ilk kez gördüm. Gerçekten de çok güzel. Bölgede önemli bir ihtiyacı karşılamış... Başkan Oktay Yılmaz öğrencilerin kütüphaneyi özellikle ders çalışmak için tercih ettiğini, büyük ilgi gördüğünü anlattı. Benzeri bir kütüphane daha yapacaklarını söyledi.

Yıldırım'da aileler kalabalık; sessizlik gerektiren ders çalışma ortamının sağlanması zor. Uyumayan Kütüphane önemli bir işlev üstlenmiş.

Basın toplantısına AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, MHP Yıldırım İlçe Başkanı Halil İbrahim Bozkurt da katıldı.

Başkan Oktay Yılmaz 2020'yi 'Fen İşleri Yılı' 2021'i ise 'Atılım Yılı' olarak değerlendireceklerine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhtar toplantıları, vatandaş buluşmaları ve saha çalışmaları ile Yıldırım'ın nabzını tutuyoruz. Yıldırım İletişim Merkezi'nde 30 kişilik ekip ile 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Bu merkezimiz, vatandaşlarımızdan gelen her türlü şikâyet, talep ve öneriyi ilgili müdürlüklerimize dilekçe şeklinde iletiyor. Gelen bu dilekçeler değerlendirilerek en kısa sürede geri dönüşler sağlanıyor. Yine bu merkezimiz üzerinden hizmet alan vatandaşlarımıza yönelik memnuniyet anketleri düzenliyoruz. Bu uygulama ile hizmet kalitemizi yükseltmeye gayret ediyoruz."

MALİ DİSİPLİN VE TASARRUF

Göreve geldikleri ilk yılda mali disipline ağırlık verdiklerini anlatan Başkan Yılmaz, iki yılda pek çok projeyi hayata geçirirken yaklaşık 200 milyon borç ödemesi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yıldırım'ın en büyük sorunlarından biri de çarpık kentleşmenin çözümü imar planlaması ve kentsel dönüşümden geçiyor... Başkan Yılmaz bu alanda yaptıklarını şöyle anlattı:

"Önceliğin imar olduğunu söylemiştik. Bunu tek başına çözemezdik. Kurumlarımızın, Bakanlığımızın katkı koyması gerekiyordu. Yıldırım'ın üçte birinde imar planları ile ilgili ciddi problemler var. Bizden önce de çalışmalar yapılmış ama itirazlarla plan uygulamaları bozulmuş, tekrar geriye dönülmüş. Bu da kaçak yapılaşmayı beraberinde getirmiş.

Biz öncelikle bu itirazların önüne geçmemiz gerektiğini ifade ettik. İmar Kanunu'nun 18. Maddesi'nde önemli bir değişikliğe imza atıldı. Yıldırım olarak biz bu değişikliğe büyük katkı koyduk. İtiraz süreleri 5 yılla sınırlandırıldı.

Bu sessiz bir devrimdir. Sağlıklı bir temel attık, bundan sonra yapacağımız imar planları bozulmayacak. Bu kapsamda, Yiğitler, 75. Yıl-Esenevler, Değirmenönü-Karapınar mahallelerinde imar plan değişiklikleri yapıldı. Arabayatağı - Hacivat - Çınarönü, Şirinevler Demetevler, Kasım Önadım Bulvarı, Mimar Sinan Bulvarı imar uygulamaları gerçekleştirildi. Değirmenönü ve Karapınar'da 6.290 hak sahibine tapu teslimlerini yaptık."

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi'ni anlattı:

"Mevlana 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi, bütün bölgeye model olacak, Bursa'ya örnek olacak bir proje oldu. Projenin ayrıntılarını bitirdik. TOKİ de hazırlıklarını tamamlayarak ihale tarihini 24 Mayıs 2021, saat 14.00 olarak belirledi. Rezerv alanda değil, yıkacağız ve yapacağız. Konut sahiplerini kira yardımı yaparak buradan taşıyacağız. Kalan konutlarımıza da başka etaptaki vatandaşlarımızı taşıyacağız, o etabı temizleyeceğiz. O etapta yeni konutlar gerçekleştireceğiz. Domino etkisiyle bir süreç başlatmış olacağız..."

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 2 yılda gerçekleştirilen çalışmaları şu şekilde anlattı:

"Dijital Onay Sistemi'ne geçtik. Bursa'da ilk ve tek. Zamandan ve kâğıttan tasarruf, yapı ruhsatı süreç yönetiminde şeffaflık sağlıyoruz. Mollaarap'ta heyelan yaşanan bölge riskli alan ilan edildi. Bölge rekreasyon alanı olacak. Biz de kamulaştırmalara devam ediyoruz. Girişimlerimiz sonucunda Vakıf, İsabey, Şirinevler, Millet, Samanlı, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat mahallelerimizde 10 bin konut bu yıl içerisinde doğal gaza kavuşacak. Şehir içi ulaşım sorunlarına çözüm bulmak amacıyla yeni imar yolları açtık açmaya devam ediyoruz. Mahallelerimizde cephe sağlıklaştırma çalışmaları ile daha modern alanlar yaratıyoruz."

Başkan Yılmaz Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nin Türkiye'nin en büyük spor tesisi olduğuna dikkat çekti. Yeşil'deki Kafeler Sokağı ve İsabey'deki düzenlemeleri anlattı.

Başkan Yılmaz geleceğe yönelik projelerden de söz etti. Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı Yıldırım Kent Ormanı, Vakıfköy Kent Parkı, Gökdere Millet Bahçesi ile Yıldırım Belediyesi'nin yapacağı Balaban Mesire Alanı, Cumalıkızık Mesire Alanı, Değirmenönü Mesire Alanı ile parkları gündeme getirdi.

Başkan Yılmaz Yıldırım'da kadın kooperatiflerini desteklediklerini ve 'Kadın Girişim Merkezleri' kurduklarını anlattı.

En çarpıcı projelerden biri de Büyükşehir ile birlikte yapılması düşünülen kültür merkezi. Eski Tıp Fakültesi'nin bulunduğu arazi takas yoluyla Yıldırım Belediyesi'ne geçmiş; üstteki park da projeye dâhil edilmiş. Burada çok büyük, bin kişilik toplantı salonları, sergi salonları, konferans salonları ve her türlü etkinliğin yapılabileceği atölyelerin olduğu 2 bin araçlık otoparklı bir kültür merkezi yapılması planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılacak bu proje hayata geçerse Yıldırım'ın büyük bir ihtiyacı karşılanmış olacak. Zira söz konusu yere Bursa'nın her yerinden metro, otobüs, özel araç ile ulaşım çok kolay. Yıldırım'ın böyle bir kültür merkezine ihtiyacı var. Adile Naşit ve Barış Manço kültür merkezleri de yeniden düzenlenecek. Bu arada Kaplıkaya Parkı ile Cazibe Merkezi de birleştirilerek yeniden düzenlenecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.