Hava Durumu

YKS sınavları / genç işsizler artacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 19.07.2019 05:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.07.2019 05:54

Yüz binlerce genci ilgilendiren YKS sonuçları açıklandı... Üniversiteye ve liseye giriş sınavlarının isimleri sıkça değiştiriliyor. Aslında özü aynı, adları niye değişir sürekli... Adı değişince başka bir şeye dönüştüğü, çok büyük reformlar yapıldığı algısı oluşturmak için mi, bilemedim!..

YKS'nin açılımı şöyle; Yükseköğretim Kurumları Sınavı!..

Aslında Milli Eğitim'de isim ve politika değişikliklerine alıştık! Yapboz tahtası gibi; her bir Milli Eğitim bakanı değiştiğinde; eğitim politikaları, uygulamaları ve bürokratlar da değişiyor. Eskiden iktidar değiştiğinde olurdu böyle şeyler!

2019 yılında YKS'ya kaç kişi girdiğine gelince; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Ergün'ün yaptığı açıklamaya göre Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 446 bin 510; Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 985 bin 689; Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 134 bin 323 kişi girmiş!

Milyonlarca öğrenci... Bunların kaçı üniversiteye yerleşecek?

2018 yılında üniversiteye girebilen öğrenci sayısı bir fikir verebilir! ÖSYM tarafından 2018 Ağustos'unda yapılan açıklamaya göre; "2018 yılında tercih yapma hakkı olan 1 milyon 749 bin 144 adaydan, 1 milyon 206 bin 811 kişi tercihte bulundu. Üniversitelerdeki örgün eğitim verilen 839 bin 490 kontenjandan 710 bin 982'sine yerleştirme yapıldı. Üniversitelerdeki örgün lisans programlarına 394 bin 945, ön lisans programlarına ise 316 bin 37 aday yerleşti..."

Yani toplamda 1 milyon 5 bin öğrenci... Girecek öğrenci sayısını biraz artırsak da bu verilere göre, 2019 yılında 3 milyon 500 bin civarında öğrenci üniversiteye giremeyecek...

Bunların az bir kısmı 2020 yılında şansını bir kez daha deneyecek, kalanı ise en başta bir işe girebilme olmak üzere hayat mücadelesine atılacak. Temmuz ayı TÜİK verilerine göre işsizlik oranı yüzde 13'e çıktı.

Yine aynı verilerde genç işsizlik oranı yüzde 23! Şimdi buna YKS'yı kazanamayan yüz binlerce genç de eklenecek... İşleri zor! Üniversiteyi kazanan dar gelirli ailelerin çocukları da zorlanacak.

Artan enflasyon, eriyen emekli maaşları ya da ücretler; yurt sayısının yetersizliği gibi pek çok etken hem öğrencileri hem de aileleri çok zorlayacak... Yine de ebeveynler eskilerin tabiriyle taş yiyip çocuklarını okutmak, meslek sahibi yapmak için çaba göstermeyi sürdürecek. Üniversiteyi kazanan gençlerimizin de onları okutmak için çaba gösteren ailelerinin de Allah yardımcısı olsun.

BURSA'DAKİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİ

Bursa'ya dönecek olursak...

Bursa'da halen iki devlet üniversitesi var. Aslında Bursa konum itibarıyla Türkiye'nin üniversite kentlerinden biri olabilirdi.

Artık devlet üniversiteleri açısından bunu hayata geçirmesi zor! Özel / Vakıf üniversiteleri açıldıktan sonra da olabilir mi?

Zaman gösterecek... Bursa Uludağ Üniversitesi 1975 yılında kuruldu. Öncesinde de Bursa'da Eğitim Enstitüsü vardı; şimdi Bursa Teknik Üniversitesi yerleşkesi olan 152 Evler Yerleşkesi'ndeydi. Tıp Fakültesi daha sonra Göğüs Hastalıkları ve Yüksek İhtisas Hastanesi olan Ankara yolundaki yerindeydi; idari binaları barakalardı. 

İktisadi İdari İlimler Akademisi Altıparmak'ta, şimdiki Osmangazi Kaymakamlığı binasındaydı (Bu okulda anılarım çoktur...)

Hürriyet'te Elektrik ile Makine Mühendisliği'nin baraka fakülte hizmet binaları vardı. Görükle Yerleşkesi'ndeki binalar tamamlandı ve hepsi de Uludağ Üniversitesi'ne bağlandı. Görükle'ye en son gidenler 152 Evler'deki Eğitim Fakültesi ve konservatuvar oldu. Yıldırım'da bulunduğu bölgeye ticari olarak hareketlilik getiren bölümler gidince boşluk oldu.

Çok iyi hatırlarım, cadde üzerinde okul malzemesi satan bir sürü esnaf vardı. Mesela marangozlar resim bölümü için tuval ve şövale yaparlardı. Kafeteryalar vardı, hepsi kapandı. Uzun süre boş kaldı, bir ara Yıldırım Kaymakamlığı taşınmıştı, sonradan Bursa Teknik Üniversitesi'ne tahsis edildi de biraz bölgeye hareketlilik geldi.

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Bursa Teknik Üniversitesi ise henüz 9 yıllık bir üniversite olmasına karşın yenilikçi ve inovatif bir üniversite olarak hızla gelişme yolunda... 2017 yılında YÖK'ün girişimci üniversite sıralamasında 41'inci olarak ilk 50'de yer aldı. Akademik performans ve araştırmacı üniversite olarak da ön sıralarda... Öğrenci sayısı ise 4 bin 667... Akademik kadroda 155 öğretim üyesi ile 209 araştırma ve öğretim görevlisi var.

Ne yazık ki 9 yıl önce kurulan Bursa Teknik Üniversitesi'nin de gelecekte Yıldırım'dan Kestel'e dağın tepesine taşınması öngörülüyor. Şehrin içerisinde olmayan üniversitelerin şehrin sosyal, kültürel  ya da sanatsal iklimine katkısı pek olmuyor.
Yıldırım ilçesinin bölgeyi dönüştürecek üniversite gibi nitelikli kamu kurumlarına ihtiyacı var. Ama kamu kurumlarına baktığınızda Osmangazi'de yoğunlaştığını görüyorsunuz. Bursa Uludağ Üniversitesi şehrin batısında, özel okullar da orada yoğunlaşmış durumda.

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde meslek yüksek okullarında 24 bin 932; 4 yıllık fakültelerde 44 bin 384; yüksek lisans ve doktorada 7 bin 666; tıpta uzmanlıkta 453 ve konservatuvarda 75 olmak üzere toplamda 78 bin 983 öğrenci okuyor... Sadece İİBF'deki öğrenci sayısı 13 bin 235!

2000'li yıllarda 30 bin küsur öğrenciden söz ediyorduk! Aradan geçen sürede öğrenci sayısı 2'ye katlanmış. O yıllarda da Uludağ Üniversitesi'nin akademik başarısının azlığı konuşulurdu! Öğrenci sayısı çoğaldı çoğalmasına da!.. O günden bugüne akademik başarı ve üniversiteler arası sıralamada daha da geriye düştü. Türkiye'nin nüfus açısından dördüncü, ekonomi açısından ise kimi zaman ikinci büyük kenti olarak konumlandırılan şehirde BUÜ'nün akademik başarısı bu büyüklüğüne doğru orantılı mı?

Değil!..

Bursa Uludağ Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) raporlarına göre; 2011 yılında dünya üniversiteler genel sıralamasında 862. sırada olan iken, 2018 yılında 364 sıra gerileyerek 1226'ncı olmuştu...

Artı Tıp Fakültesi de 510'uncu sıradan 877'nci sıraya düşmüştü... 367 sıra geriye! Bu arada uluslararası JCI akreditasyon belgesini de yitirmişti... Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) sonuçlarına göre; 2016'da 50'nci iken, 2018'de 66'ncı sıraya; kurumun yönetim ve işleyişinde ise 69'unculuktan 97'nciliğe terfi (!) etmişti...
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.