Hava Durumu

ZMO : "Bursa'da domates üretimi bitiyor mu?"

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2020 06:00

Son günlerde Bursa'da Karacabey ve Mustafakemalpaşa'daki  domates üreticisinin sıkıntıları sık sık gündeme gelmeye başladı. Bir yandan yüksek maliyetlerle uğraşan üretici öte yandan da yağmur ve hastalık nedeniyle salçalık domateste ürün kaybına uğradı. Düşük rekoltenin üstüne maliyeti karşılamayan fiyatlar çiftçiyi hepten zora soktu.

Dün de Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen basın toplantısının gündemi domates üreticilerinin sorunlarıydı  

Basın açıklaması ZMO Bursa Şubesi  Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu tarafından yapıldı. Yaslıoğlu  Kovid-19 vakasının görülmesinin ardından devlet yetkililerinin üreticilere 'ekilmedik bir karış toprak bırakılmasın" çağrısında bulunarak her türlü desteği vereceklerini söylediklerini anımsattı.:

"Gelinen noktada pandemi koşullarına rağmen birkaç ürün dışında genel anlamda üretimle ilgili çok önemli bir sorun yaşanmadı.

Ancak, yıllardır süregelen bir sorun olan üretim maliyetlerinin altında oluşan piyasa fiyatları pandemi koşullarında da önce limon ve karpuz ardından da domates fiyatlarıyla yine baş gösterdi. "

Ve şunları söyledi:

"Bursa özelinde özellikle Mustafakemalpaşa ve Karacabey'de yoğunlaşan domates üretiminde üreticilerimiz önce iklimsel faktörlerin etkisine bağlı hastalıklarla sonrasında da üretim maliyetini karşılamaktan uzak alım fiyatlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı."

Yaslıoğlu Salça fabrikalarının sözleşme fiyatı olan 55 kuruşu 33 kuruşa çektiğini, daha sonra Türkşeker'in önce 50 kuruşa, daha sonra 56  kuruşa alım yapınca piyasada fiyatın 49 kuruşa çıktığını, ancak bu müdahalenin fiyatları çiftçinin beklediği düzeye çekemediğini anlattı.

2011-2018 yılları arasını kapsayan dönemde domates fiyatının  yüzde 69 artışla 32 kuruştan 54 kuruşa çıktığını anlatan Başkan Erkan Yaslıoğlu,  aynı dönemde üretim maliyetinin ise yüzde 198 arttığına, dikkat çekti.

Başkan Yaslıoğlu'nun verdiği bilgilere göre;

"2020 yılı dönüm başına üretim maliyetleri 4 bin - 4 bin 500 lira. Aşırı sıcak hava ve hastalık nedeniyle 2019 yılında 8,9 ton olan verim bu sene 6,5, 7 tona düştü.

2019 verimi elde edilseydi  bile üretici dönüm başına 4 bin 900 lira gelir elde edecekti. Dönüm başına 7 ton ürün alındığı varsayıldığında dönüm başına zarar 500 liranın üzerinde olacak."

Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu' Sözleşmeli modelin tarımın sorunlarını çözemeyeceğini söyledi:

 "Son günlerde domates üreticilerinin eline geçen fiyatlar, dönem öncesi sözleşmeyle belirlenen fiyatların ve maliyetlerin altına düşmesi ilişkinin hiç de bir kazan-kazan ilişkisi olmadığını göstermiştir."

Ve Yaslıoğlu bu eşitsiz yapıyı kırmanın yolunun kooperatifleşme olduğuna vurgu yaptı.  Türkiye'de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan üreticilerin sayısının 2002 yılında 2 milyon 588 bin iken, 2019 yılında 2 milyon 83 bine ve Ağustos 2020 itibariyle de 1 milyon 803 bine düştüğünü anımsattı.

Ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu durum gelecekte sadece çiftçilerin değil ülkedeki herkesin gıda güvencesinin risk altında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, neoliberal ideoloji kapsamında geliştirilen politikalardan vazgeçilmeli; kırsal alan ekonomik bakış açısıyla yalnızca bir üretim alanı olarak değerlendirilmemeli, konu sistem yaklaşımıyla ele alınarak sosyal, ekonomik ve ekolojik açıdan çok daha sağlıklı bir tarımsal yapı vadeden Gıda Egemenliğine dayalı politikaların geliştirilmesi yönünde çaba gösterilmelidir."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.