Hava Durumu

İran İsrail'e misilleme yapar mı?

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2024 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 17:45

Seçim telaşı bitti, mübarek ramazan ayını ve bayramı geride bıraktık fakat tüm Müslüman alemi olarak Gazze'de her gün onlarca Filistinli Müslüman kardeşimiz hayatını kaybederken bayramı bayram tadında yaşamadık. İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırımda 6 ay geride kalırken hayatını kaybeden Filistinliler’in sayısı 35 bine doğru gidiyor, yaralı sayısı da 75 bini geçti. Birleşmiş Milletler çocuklara yardım fonu (UNICEF) İsrail'in sürdürdüğü katliamda ölenlerin en az 13 bininin çocuk yaşta olduğunu açıkladı. Gazze topraklarında bir taraftan oluk oluk kan akarken diğer taraftan da açlıkla mücadele var. İsrail 7 Ekim 2023'ten beri hem öldürüyor hem aç bırakıyor. Kuşatma altındaki Gazze'nin 2 milyon 300 bin civarı olan nüfusu gelen yardımların İsrail tarafından içeriye sokulmamasından dolayı aç ve susuz bir şekilde bombardıman altında yaşam mücadelesi veriyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden İsrail'e "Yeter artık dur" çağrıları yapılırken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçen ay aldığı derhal bir ateşkes sağlanmasını ve rehinelerin koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını talep eden kararı da katliamcı İsrail tarafından görmemezlikten geliniyor. Karşımızda Amerika'nın eteğinin altına sığınmış, oluk oluk Müslüman kanı akıtan, topraklarını genişletmek için gözünü karartmış dünyaya kafa tutan bir İsrail var. İslam ülkeleri içerisinde İsrail'in devam ettirdiği soykırıma en büyük tepkiyi gösteren ülke elbette ki Türkiye, bunun yanında Gazze'ye en çok yardımı gönderen de yine biziz. Geçtiğimiz günde Ticaret Bakanlığı tarafından jet yakıtından, yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar İsrail'e ihraç edilen 54 ürün grubu için kısıtlama getirildi. Ülkemizin daha çok ihracata daha çok Dolar'a ihtiyacı olduğu bir dönemde getirilen bu ihracat kısıtlaması elbette ki ekonomimize bir nebze de olsa zarar verecek ama diğer bir taraftan da aslında atılması geç kalan bir adım idi. Benzer uygulamaları tüm İslam aleminden bekliyoruz ama maalesef beklemekle yetiniyoruz. Adeta Amerikan mandası altında yönetilen birçok Müslüman Arap ülkesi yaşanan katliama gerekli tepkiyi vermiyor, veremiyor. Amerika korkusundan sesini çıkaramıyor.

İRAN POLİTİKASI

Gazze'de yaptığı katliama pervasızca devam eden İsrail bir taraftan da hiç çekinmeden komşu ülkelerinin topraklarını bombalayarak adeta bölgenin kabadayısı benim diyor. Bu boş kabadayılıktaki en büyük dayanağı da kuşkusuz Amerika Birleşik Devletleri. 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran konsolosluk binasını hava saldırısıyla vuran İsrail, ikisi general olmak üzere 7 İranlı'yı öldürmüştü. Buradaki amacın ne olduğu gayet açık. Ortadoğu'da daha büyük bir savaş çıkartmak bunun ilk adımı olarak da İran'ı kışkırtarak bu savaşa dahil etmek. İran ve İsrail arasında yaşanacak bir savaşta Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'in yanında müdahil olacağı bütün dünyanın bildiği bir gerçek, ki A.B.D başkanı Jeo Biden bunu her platformda açık açık dile getiriyor. Büyük haritaya baktığımızda İsrail'in daha önce olduğu gibi bu sefer de katliamda sınır tanımayacağı, kendilerine vadedilmiş topraklar iddiasının peşinde koşarak Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmeye devam edeceği de net bir şekilde görülüyor. Olası bir İran-İsrail savaşının Türkiye'de dahil olmak üzere bölgeye büyük bir zarar vereceği bariz şekilde belli.

DÜNYA BİRLEŞMELİ.

Türkiye'nin terör örgütü PKK/PYD ile olan mücadelesinden tutun da, Yunanistan'ın ülkemize karşı Amerikan üsleri ile silahlandırılması, İsrail'in A.B.D'den güç alarak Gazze'de yaptığı katliama kadar her taşın altında Amerika Birleşik Devletleri çıkıyor. Çin ve Rusya'nın başı çekeceği yeni ittifaklara ihtiyaç var. Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile meydanı boş bulan A.B.D'nin engellenmesi için bir an önce onu frenleyecek bir karşı cephe gerekli. Bunun ilk şartı da uluslararası ticarette A.B.D Dolar'ının etkisinin yok edilmesi, alternatif bir ticari para birimine geçilmesi, Dolar'ın geçmediği bir dünyada A.B.D'nin de sözü geçmeyecektir.

SAĞLICAKLA KALIN.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.