Hava Durumu

Silahı nereden buldu?

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 22:36

Sokakta kalmış birini insaniyet namına evinize alıyorsunuz. Karnı aç, yatacak yeri yok, bana yardım edin deyip size sığınıyor. Merhamet dediğimiz duygu ağır basıyor. Geçici de olsa bu kişiyi misafir edip yardımcı oluyorsunuz. Peki bu kişinin belinde silah olduğunu bilseniz bu merhameti gösterip evinize alır mıydınız?

Geçtiğimiz gün Çiftehavuzlar Mahallesi'nde yaşanan olay bizi tedirgin etti. 22 yaşındaki Suriyeli bir sığınmacı evinin terasında ruhsatsız silahını temizlerken yanlışlıkla kendini vurdu ve hastaneye kaldırıldı. Ülkemizde silahla yaralama ve cinayet oranları günbegün yükselirken savaştan kaçıp bize sığınan bir kişinin ruhsatsız silah bulundurma özgüveni bizi ayrıca şaşırttı.

Savaştan, bombadan, silahtan, ölümden korktuğu için ülkesini terk edip sığınmacı statüsü ile bizimle aynı sokakta aynı apartmanda yaşamaya başlayan bu insanın silah bulundurma gerekçesi nedir, buna neden ihtiyaç duyar? Aklımıza gelen diğer bir soru da acaba daha kaç sığınmacıda silah var ve sayı çok ise neden silahlanıyorlar? Medyada yayınlanan haberlerde defalarca karşımıza çıktığı üzere, ülkemizdeki milyonlarca sığınmacı mevcut, başta Suriyeliler olmak üzere Iraklılar, Pakistanlılar, Afganistanlılar, Bangladeşliler, Afrika'nın çeşitli ülkelerinden gelenler ve daha sayamayacağımız kadar çok farklı milletlerin mensupları yeterince bir güvenlik kontrolünden geçmeden yıllardır bizim topraklarımızda yaşıyorlar.

Polisimizin yaptığı GBT (genel bilgi tarama) uygulamasını hepimiz biliyoruz ve güvenliğimiz için yapıldığından dolayı takdir ediyoruz. Herhangi bir aranması olmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, yapılan GBT uygulamalarından gayet memnun. Bu sayede suçluların yakalanması ve gerekli cezayı alması sağlanıyor. Peki ülkemizdeki milyonlarca sığınmacının GBTsi hakkında herhangi bir bilgimiz var mı? Cevap belli, ne yazık ki yok. Bu insanlar geçmişinde kendi ülkelerinde cinayet mi işlediler, gasp, hırsızlık mı yaptılar, dolandırıcılar mı, tecavüzcüler mi bilmiyoruz. Halbuki Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı kimlik numarası üzerinden GBT yöntemi ile sorgulanabiliyor, doğduğu günden sorgulandığı ana kadar bütün sicili meydana çıkıyor.

DENETLEMELER ARTMALI

Kent meydanı başta olmak üzere Bursa'nın kalabalık noktalarında Göç İdaresi ve Emniyet ekipleri geçici sığınmacılar ile alakalı denetimler yapıyor. Kendileri ne kadar farkındalar bilemiyorum ama yaptıkları bu denetimler Bursalıların büyük takdirini kazanıyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip bu ülke için askerliğini yapmış yarın savaş çıksa en ön safta cepheye koşacak, yıllardır vergi ödeyen, çoluk çocuğunu bayrak ve vatan sevgisi ile büyüten halk, sığınmacılar konusunda tedirgin.

Yazının başında da belirttiğim gibi Çiftehavuzlar Mahallesi'ndeki bir Suriyelinin ruhsatsız silahıyla yanlışlıkla kendini vurması bu kişilerin savaştan kaçıp karnını doyurma derdini aşarak farklı boyutlara geçtiğini bize gösteriyor. İçişleri Bakanlığı ve emniyet teşkilatımızın tüm bölümlerinden beklenen, bu konunun üzerine gidilmesi, ruhsatsız silah bulundurma sebebinin araştırılıp ileride bunun yaratacağı sorunun nereye varacağının tespit edilmesi. Gerek istihbarat sistemi gerekse baskın ve denetlemelerle üzerine gidilmesi. Bizler bu ülkede doğduk, gidecek başka bir yerimiz yok. Son nefesimizi de bu topraklarda vereceğiz. İsteğimiz bizim ve bizden sonraki ay yıldızlı bayrağımızın altında yaşayacak olan nesillerin huzurlu ve mutlu bir hayat sürmeleri.

SAĞLICAKLA KALIN.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.