Hava Durumu

Biraz da ‘yapay zekâ’ konuşalım!

Yazının Giriş Tarihi: 05.09.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2024 21:04

Bugün biraz özüme dönme günü!

Siyasetten, ekonomiden, yerel gündemden ve de iş dünyasından biraz uzağa savrulacağım.

Teknolojiden, özellikle de yapay zekâdan bahsetmek istiyorum.

Her ne kadar bu kavramlarla ilgilenmek için belirli bir refaha erişmiş olmamız gerekse ve ütopya diye değerlendirse de mental bir hazırlanış süreci fena olmaz diye düşünüyorum.

‘Türkiye’de yapay zekâ’ cümlesini Google’da aratınca şu satırlar karşıma çıktı:

“Ülkemizde şu anda Uluslararası Yapay Zekâ Endeksi'nde 160 ülke arasında 47'nci sırada. Her geçen gün sıralamadaki yerimiz yükseliyor.”

Şüphesiz çaba harcanıyor; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, TÜBİTAK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi kuruluşlar başta olmak üzere üniversiteler de çalışmaya devam ediyor.

Sevindirici bazı gelişmeler mevcut.

‘T-İnsan ve Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitaplarının yazarı Fütürist Ufuk Tarhan’ın paylaşımı sayesinde dikkatimi çeken başarıyı ben de sizlere aktarayım.

Dünyaca ünlü Al -Artificial Intelligence-Yapay Zekâ- Şirketleri’nden iki Türk’e ödül geldi!

Burcu Duran Bahar ve Oğuzhan Bahar; ElevenLabs, Luma AL, Leonardo.Ai, Civitai, ThinkDiffusion gibi alandaki önemli firmaların sponsorluğunda düzenlenen Project Odyssey yarışmasında, ‘One Last Game-Son bir Oyun’ adlı filmle anlatı-hikâyeleştirme kategorisinde ‘Community Choise’ ödülünü kazandı.

Dünyanın dört bir yanından bin 300’den fazla adayın katıldığı ve prestij temsilcisi bu yarışmada ödül almak büyük başarı.

Ama ne yazık ki hiç gündem olmadı, olamadı.

Tarhan; “ODTÜ girişli Bilim Üniversitesi Psikoloji mezunu Burcu Duran Bahar ve eşi KTÜ İletişim, Reklam ve Halkla İlişkiler mezunu Oğuzhan Bahar gibi iki yetenekli yaratıcı beynin, uluslararası bir yapay zekâ film yarışmasında ödül kazanmasını görmek gurur ve ilham verici” mesajıyla haberi sosyal medya hesaplarından aktardı.

Kimse bilmezken de elbette onlar başarıdan başarıya koşuyor olacaklar.

Ama biraz da onları konuşmamız gerekmiyor mu?

Ve destekler verildiği takdirde ülkemizden pek çok kişi bu gibi çalışmalara imza atabilecek donanımda!

***

Güzel gelişmelerden biri de şu:

“Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi'nin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planında yapılan güncellemeyle Türkiye, yerli büyük dil modelini geliştirmekten yetenekli bireyleri ülkeye çekmeye kadar çeşitli projeleri hayata geçirecek.”

11. Kalkınma Planı ile 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan eylem planı; ülkenin 2025’e kadar yapay zekâ alanında yapacağı çalışmaların yol haritası niteliğinde.

Bu kapsamdaki programlardan biri:

TechVisa!

Yetenekli bireylerin Türkiye’ye çekilmesine yönelik mekanizmalar hayata geçirilecek. Türk diasporasındaki akademisyenler ve uzmanlar ülkemizdeki ekosistemle buluşturulacak.

Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve tüm ekosistemin katkısını almak amacıyla Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturulacak.

Eylem planının maddeleri uzayıp gidiyor.

Bazıları şöyle:

İşlemci altyapısına yönelik ihtiyaç analizi yapılacak.

Yapay zekâ uygulamalarının güvenilirliği konusunda şüpheler malumunuz. Bunun için de ‘Güvenilir Yapay Zekâ Damgası’ hazırlanacak.

Böylece denetim ve yasal uyum belgelendirilmiş olacak.

Destekler de vurgulanmış:

Devlet burslarıyla yurt dışı yüksek lisans kontenjanları artırılacak!

Girişim sermayesi fonlarıyla iş birlikleri geliştirilecek ve sektörlere özgü tematik kümelerin ve mükemmeliyet merkezlerinin kurulması teşvik edilecek.

Ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler hazırlanacak ve bu kapsamda ölçme değerlendirme altyapısı kurulacak.

İlgili derslerin müfredatları algoritmik düşünme, yapay zekâ teknolojileri ve etik ilkeler ekseninde iyileştirilecek, öğretim programları çerçevesinde dijital içerikler belirlenecek.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına ve ortaöğretime yönelik yapay zekâ öğretim programı hazırlanacak. Öğretmenlerin bu alanda hizmet içi eğitimlerle farkındalıkları ve kapasiteleri artırılacak.

Öğrenmenin geliştirilmesi için ekosistemin iyileştirilmesine yönelik ‘öğrenme analitiği platformu’ oluşturulacak.

‘Yapay Zekâ Okuryazarlığı Seferberliği’ başlatılacak.

***

Hepsi de uygulamaya konduğu anda çok iyi sonuçlar verebilecek nitelikte.

Bekleyip göreceğiz.

Bakalım seneye bu zamanlar dünya sıralamasında kaçıncı olacağız?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.