Hava Durumu

Bursa’nın turizm karnesi

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 19:58

Şehirleri ön plana çıkarabilmek için bazı özellikler övülüyor, bazı cümleler artık otomatik kuruluyor.

Gerçekten bu iltifata layık mı, bakılmıyor.

Tabii ki marka yönetimi açısından doğru bir hamle; kırk kere söylersek olur belki.

Mesela, Bursa’nın turizm kenti olduğunu vurgulamak gibi.

Yeşiliyle tanımlanan Bursa’da elbette turizm adına yatırımlar yapıldı, tarihi hazineyle yol alınmaya çalışıldı.

Buna rağmen her seferinde örneği sunulan Eskişehir’in elde ettiği başarıya ulaşılamadı.

Konuyu açmamın sebebi ise;

Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan ‘Turizm Haftası’nda olmamız.

***

Sosyal medyayı aktif kullanan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dün yaptığı paylaşımda Turizm Haftası’nı kutlayarak önemli mesajlar verdi.

Başkan Bozbey, bu şehrin turizmcilerinin uzun süredir dile getirdiği; turizmden alınan payın düşüklüğü ve tanıtımın yetersizliği başlıklarına vurgu yaptı.

Her alanda olduğu gibi bu alanda da çok şey bekleniyor Başkan’dan.

Bir hatırlatma yapmak istiyorum:

Proje tanıtım toplantısında ‘Bursa’da 5G Zamanı’ konseptinde vaat edilenlerden biri, Turizmde Devrim’di ve şöyle bir ifade kullanılmıştı:

“Amacımız Bursalının turizme her alanda fayda sağlaması yani turizmi tanıtmak değil yönetmektir!

Bu nedenle devrim niteliğinde düşünce geliştirdik. Ne yapılacağından çok nasıl yapılacağına dair bir model sunmak, yerel halkı önceleyen bir turizm anlayışının nasıl uygulanacağını anlatmak vatandaşın turizmden nasıl kazanç sağlayacağını anlatmak önceliğimiz olacaktır.”

Kaplıcalar ile ilgili de:

“Çekirge, Kükürtlü ve başta dağ bölgesindeki termal kaynaklar olmak üzere yeni bir planlamayla bu kültür yeniden ayağa kaldırılacak, ulusal ve uluslararası sağlık kongrelerine yapılacak ev sahipliğiyle sağlık turizmi geliştirilecek” denmişti.

Şimdi, turist açısından şehir merkezinin gece de cazip hale getirilebilmesi için yapılacaklar merakla bekleniyor.

Sosyal medya paylaşımıyla bu merak daha da arttı.

En azından sorunlara dair farkındalık var.

Başkan Bozbey’in açıklamasına da bir bakalım:

“Bildiğiniz gibi denizi, gölleri, dağı, longozları, şelaleleri, kıyı şeritleri, termal suları buram buram tarih kokan mekânlarıyla Bursa'mız, turizmde ürün çeşitliliğinin en yüksek olduğu kent. Ancak turizmden aldığımız pay çok düşük. Resmi rakamlara göre kentimizde ortalama konaklama süresi 2 gün bile değil. Döviz girdisine ihtiyacımızın yoğun olduğu bu ekonomik şartlarda yabancı turist sayımız yerli turistin üçte birinden az.

Tarihi ve doğal güzelliklerimizin potansiyelinden yeterince faydalanamıyor, yönetemiyor ve tanıtamıyoruz. Ayrıca denizini, dağını, yaylasını, gölünü bilmeyen yaşadığı kentin değerlerini görmeyen birçok Bursalı var. Yapacağımız çalışmalarla bu durumun değişmesini kentimizin turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacağız...”

Konaklama sıkıntısı her toplantıda gündeme getiriliyor.

Sebebi için kısır döngüye giriliyor; tesis sıkıntısı olmadığı belirtilirken, tamamen gece hayatının olmayışıyla ilişkilendiriliyor.

Hatta hatırlarsanız Burkon Turizm ve Kongre’nin 25. Yıl kutlamasında Burkon Turizm ve Kongre Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, örnek olarak Cumhuriyet Caddesi’ni göstererek; “Bu caddenin gece aktif olması için çalışmalar yapılması gerekiyor. Neden bir İstiklal Caddesi gibi olmasın? Ya da önümüzde bir Eskişehir örneği var. Peyzaj çalışmalarıyla şehrin merkezi ışıklandırıldı, hareketlendirildi. Paris’te bir Eyfel Kulesi var. Bursa’da daha fazlası var deniyor ama atlanılan nokta şu: Paris’te tüm şehir bir müze gibi. Bursa’nın Allah vergisi bir güzelliği var ama imar konusunda çok çalışmak lazım!” ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Bozbey konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ortak akılla oluşturacağımız projeler ve vizyon sonucunda gelenin bir daha gelmek isteyeceği memleketine döndüğünde Bursa'nın gönüllü elçisi olarak bizi tanıtacağı destinasyon oluşacak. Toplum temelli ve sürdürülebilir turizm anlayışıyla yapacağımız her kararın, atacağımız her adımın öncellikle yerel halkın hayatı için katma değer oluşturmasını sağlayacağız.”

***

Unutmadan; Eker, Başkan Bozbey’in paylaşımına beğenerek destek verdi.

Böylece ortak akılla oluşturulacak projelerde iş birliğinin olacağına dair inancımız pekişmiş oldu.

Yaz sezonu açıldı, umarız ki paydaşların beklentisini karşılayan bir dönem olur…

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.