Hava Durumu

Bursa turizmi için yatırım gerekli

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2022 10:34

Türkiye’nin 4. büyük ili Bursa, turizm açısından en önemli şehirlerden biri. Ancak şu anda turizmden hak ettiği payı tam olarak alamıyor. Bunun nedenlerini, turlar, fuarlar, arkeolojik kazı bölgeleri ve daha pek çok turizmi ilgilendiren konuyu Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve BURKON Turizm Genel Müdürü Hasan Eker ile konuştuk.

 Bursa yaz kış çok kalabalık. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor ya da biz öyle zannediyoruz. Çünkü turizm açısından olmamız gereken seviyenin altında kalıyoruz. Tüm sorunlar çözülüp, gerekli tesis yatırımları yapıldığı zaman dış pazardan da turist çekmeyi başaracağız.

Peki, bu gerekli yatırımlar neler, Bursa turizm için hangi alanda markalaşmalı gibi şehri ilgilendiren konuların yanı sıra TÜRSAB seçimlerini de Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve BURKON Turizm Genel Müdürü Hasan Eker’e sorduk.

 ŞEHİRCİLİKTE SINIFTA KALIYORUZ

Bursa neden turizmden hak ettiği payı alamıyor?

Türkiye turizminde şehrin payına baktığımızda yüzde 1,5 olduğunu görüyoruz. Yurt içi pazarda önemli bir payı var. Son verilere göre 3 milyona yakın turist gelmiş, bunların 700 bini yabancı turist. 2011 yılından sonra verilerde ciddi yükseliş var ama tabii ki potansiyele baktığımızda geride kaldığımızı biliyoruz. Nedeni de yatırımların eksik kalması. Şehircilikte sınıfta kalıyoruz; trafik sıkışıklığı ve betonlaşma var. Paris’e baktığımızda ne görüyoruz? Eiffel Kulesi. Bursa’nın daha çok özelliği var. Neden Paris gibi olmuyor. Çünkü Paris’te geleneği olan ve şehrin dokusu konusunda taviz vermeyen bir belediyecilik anlayışı var. Yollarıyla, kaldırımları, sokakları, binalarıyla sanki bir doğal müzenin içerisinde geziyormuş gibi hissediyorsunuz. Her ev sanat eseri gibi. Şehrin iyi planlanması, peyzaj çalışmalarının yapılması, tabela kirliliğinin kalkması gerekiyor. Yapılanlar var; Tarihi Hanlar Bölge Projesi ve Hisar Bölgesi’nin yapılanması Bursa’ya çok şey katacak. Ama yatırım şart.

TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Bahsettiğiniz bu yatırımlar neler? Beklentiniz nedir?

Yatırımlar büyük ve küçük olarak ayrılıyor. En öncelikli yatırım yapılması gereken konu ulaşım. Bursa, İstanbul’a çok yakın olduğu için hava yolu gelişemiyor. Trafik ve valiz sorunu olmadan turist şehir merkezinden İstanbul hava alanlarına ulaşmalı. Bu yüzden önerimiz hızlı tren. İlçelere bile hızlı tren gerekiyor. Bu sayede şehir içi trafiği de rahatlar. Çalışmak için gelenler bu şekilde şehir merkezinde konaklamak yerine hızlı bir şekilde ilçelerden gidip gelebilirler. Trafik sıkışıklığı da son bulur. Bursa özellikle konaklama gibi, kongre merkezi gibi yatırımlarını da son on yılda yaptı meyvelerini yeni yeni almaya başladık. Zincir oteller son on yılda geldi. Yatırım yapmadan yüksek turist rakamlarına ulaşılamıyor. Bunun için tur operatörlerinin buraya paket turlar düzenlemesi lazım, ucuz paketler hazırlanmalı. Bunun için de yüksek sayıda konaklama imkânı gerekiyor. Konaklama rakamlarının da artması gerekiyor.

 Hemen yapılabilecek küçük yatırımlar neler? Bir turizmci olarak düzeltilmesinin gerekli olduğunu düşündüğünüz sorunlara örnek verir misiniz?

Mesela Karacabey’e gidiyorsunuz kuş gözlem kulesi var Longoz’da.  Dürbün çalışmıyor, dürbün yok ya da bir tane var sırada beklemek gerekiyor.  Veya otopark sorunu oluyor. Yönlendirmeler yok. Uludağ’da patikalarda dağ yürüyüşü yapılacak doğru düzgün yol yok, asfalttan yürümek zorunda kalınıyor. Tabela, yönlendirme gibi, tuvalet gibi eksikler var. Arkeolojik kazı bölgesi var, yanında kafe yok, oturacak yer yok. Ailecek gittiğinizde herkes gezmek istemiyor. Tesis sıkıntısı çekiyoruz. 5 madde lazım. Konaklama, ulaşım, gezilecek yer, yiyecek ve altyapı hizmetleri. Bunlardan biri eksik kalınca sizin mağaranızın olması, arkeolojik kazınızın olması ya da doğanın güzelliği turisti çekmeye yetmiyor.

 TURİZMDE LİMİT OLMALI

Tesis yapımlarının önü açıldığı zaman da doğanın talan edildiğini görüyoruz. Bunun önüne nasıl geçilecek peki? 

Turizmle ilgili sorunların yüzde 70’ i belediyelerle ilgilidir. Yüzde 20’si bakanlık ve valilikle ilgili, yüzde 10’u da özel sektörden kaynaklıdır. Belediyelerin gerekli kadarı için imar izni vermesi gerekir. Sınırsız bir turizm söz konusu olamaz. İşin içine rant girince Bodrum örneğinde olduğu gibi kötü sonuçlar doğuyor. İnsanlar neden Bodrum’a gitmek istiyordu? Temiz, sakin bir sahil kasabası olduğu için. Şimdi trafik sıkışıklığı ve kalabalık yüzünden kaçış başladı. Turizmde limit olmalı. Devlet bunu denetimle sağlamalı. Denetim başarılı olursa serbest piyasa ekonomisi çalışır. Aksi halde ya yasaklamalarla hiçbir şey yapılamıyor ya da tam tersi verilen bir izinle doğa katlediliyor.

 FELSEFEMİZ OSMANLICILIK DEĞİL, OSMANLI KÜLTÜRÜ!

Bursa denilince öne çıkan turizm değerimiz ne olmalı?

Bursa tanıtımda tam hüviyetini belirlememiş durumda. Kimisi Osmanlıyı, kimisi İznik’i, Gölyazı’yı, kimisi Uludağ’ı öne çıkarıyor. Kestane şekeri, İskender gibi lezzetleri markalaştırmaya çalışanlar var. Herkes en beğendiği neyse onu söylüyor. Ama bu turiste bir anlam ifade etmiyor. Turist yiyeceğin daha iyisini bulur, inanç turizminin de, kayak turizminin de daha iyisini, termalin de daha iyisini bulabilir. Bize hak ettiğimizi kazandıracak olan kültür turizmi! Tekel olduğumuz konu Osmanlı Kültürü. Erken Osmanlı eserleri Bursa’da. Örneğin Osmanlı padişahlarının eşyalarını getirip bir müze kursak buraya o zaman kazanırız.

Panorama 1326 Burs fetih Müzesi için öncelikle Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı tebrik ediyorum. Ancak müzede yabancı turist bizim buraları nasıl onlardan aldığımızı görüyor. Temel felsefemiz Osmanlı Kültürü olmalı, Osmanlıcılık değil. Turist I. Murat’ın kaftanını, Yıldırım Bayezid’in kavuğunu görse o zaman etkilenir. Fetret devrini anlatan bir mizansen yapılsa; tiyatro, opera gibi yabancı turist o zaman gelir.

ALAN BAŞKANLIĞI DEVREYE GİRMELİ

Uludağ için turizm 12 ay olacak deniyor. Uludağ Turizmi için çalışmalar neler? Öncelik neden Arap turiste veriliyor?

Arap turistin en büyük beklentisi doğadır, yeşildir, sudur. Şu anda Türkiye’de güzel doğayı, şelaleleri buldukları yer Bursa ve Karadeniz. Bursa’da yaşayan bazı Arap menşei olan seyahat acenteleri pazarlamaya ciddi yatırım yapmış durumdalar. Tanıtım yapılmış olması ve gelenlerin memnun kalması Arap turisti birinci Pazar haline getirdi. Bizim iki pazar belirleyerek çalışmalar yapmamız lazım. Almanya, Rusya gibi. Burada acentelere büyük görev düşüyor. Uludağ Alan Başkanlığı’nın devreye girmesini bekliyoruz. Bu sayede yatırımlar yapılacak ve endemik bitki turları gibi çeşitli aktiviteler de tesis sorunu kalmadığı için yapılabilecek.

 GÜVENLİK YOKSA KAZI YAPILMAMALI

Antik eserler ve Osmanlıdan kalan eserlerin arkeolojik kazıları neden yapılmıyor?

Arkeolojik kazılar yerin altında dursa daha iyi en azından korunuyor. Kazıları Turizm Bakanlığı yapıyor. Bazen bu çalışmalardan belediyelerin haberi olmuyor ve gerekli önlemler alınmamış oluyor. İlçe belediyeleri çalışmalara dâhil edilmeli ve kazılar gezilebilir hale getirilmeli. Turizme açılamıyorsa bu alanlar, koruma ve diğer hizmetler olmuyorsa kazılar hiç yapılmamalı.

 TÜRSAB seçimleri için yeni adaylar çıkıyor. Yeni söylem TÜRSAB Üniversitesi. Ne düşünüyorsunuz? Son olarak TÜRSAB’ın şu anki çalışmaları neler?

Tabii saygı duyuyorum üniversite açma fikri çok güzel bir şey. Fakat bu TÜRSAB’ın yapacağı bir şey ya da yapması gereken bir şey değil. İmkân yok, bütçe yok. Eğer bir yatırım yapılacak ise bu Ankara’da bulunan turizm lisesine olur. Onlarca turizm fakültesi var zaten. Popülist bir proje olduğunu düşünüyorum. Şu anki yönetim TÜRSAB’a mali disiplin getirdi. Kurumsal organizasyonu sağladık, halkı ve acenteleri bilinçlendirici projeler yapmaya devam edeceğiz. Bursa’da yakın zamanda acentelerin katılacağı bir fuar düzenleyeceğiz. Bursa Turizm Platformu da çalışmalara devam ediyor ilerleyen süreçte turizm açısından güzel gelişmeler olacağına inanıyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.