2. Bursa Gastronomi Festivali cuma günü yapılan kortej yürüyüşü ile başladı ve dün akşam sona erdi.
Binlerce kişi Merinos Parkı’na akın etti.
Hafta sonu hava temmuz ve ağustosu aratmayacak kadar sıcaktı.
Buna rağmen festival çok kalabalıktı, daha ilk günden stantların önüne yaklaşmak zorlaştı.
Influencerlar, sosyal medya hesaplarından yaptıkları canlı yayınlarla insanları alana çekmek için çalıştılar.
Tanıştığım, Gastronomi Turizm Medya Derneği Başkan Yardımcısı, Gurme Magazin Gazetesi Yazarı Şennur Enginler tanıtım konusunda kararlı olan fenomenlerden biriydi.
Enginler, “Bursa’yı insanlara daha çok anlatmalıyız” vurgusu yaptı.
Festival kapsamında çok sayıda yarışma ve söyleşi gibi etkinlik düzenlendi.
“Sürdürülebilir Ekonomi ve Yeşil Gastronomi ile Geçmişten Gelen Kültür: Mutfak” panelleri ile başlayan etkinliklerde, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Bursa Aşçılar Derneği iş birliğiyle düzenlenen ‘Gelenekten Geleceğe Bursa Mutfağı Liseler Yarışıyor Yemek Yarışması’nda liseli gençler mutfakta hünerlerini sergiledi.
Ünlü Şef Esat Özata moderatörlüğünde yapılan Şef Umut Karakuş söyleşisi de ilgi topladı.
Tahanlı Pide ve baklava yeme yarışmaları çekişmeli anlara sahne oldu.
Cumartesi akşamı Mustafa Ceceli konseri ise trafiği kilitledi.
Özellikle metroda adım atacak yer yoktu.
Şehrin her noktasından konser için Merinos’a akın edildi.
Haftalar öncesinden reklamlarıyla dikkat çeken festival, ziyaretçi sayısıyla amacına ulaştı!
***
Geçen sene ilki gerçekleştirilen gastronomi günleri için bazı eleştiriler yapılmıştı. Katılımcı firmaların normal satış ve indirimli fiyatları stant önlerine yazmaları talep edilmişti.
Ayrıca koridorlara ayrılan alanda kalabalıktan yürünemediği, ızgara dumanında nefes alınamadığı da şikayetler arasındaydı.
Bu yıl belirtilenlerin dikkate alındığını ve her şeyin ona göre hazırlandığını gözlemledik.
Zaten programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Geçen yıl birinci festivalimizin bitiminde neler eksikti irdeledik, bu yıl daha kusursuz yapmak için gayret ettik. Bursa bir sanayi, tarih ve kültür şehri olmasının yanı sıra biliyoruz ki bir turizm şehridir. Turizmin en önemli tetikleyicisi de gastronomidir. Turistler şehrimize geldiğinde yemek, içmek, gezmek istiyor. Osmanlının ilk başkenti Bursa, aynı zamanda bir gastronomi şehridir” dedi.
Bu durumdan en çok kadın kooperatifleri memnun oldu.
Çünkü kendilerine yemek firmalarından ayrı bir alan tahsis edilmişti.
Kendi yaptıkları değişik ürünleri tanıtma fırsatını buldular.
Bu sayede; elma suyu ile tatlandırılan yaban mersini reçeli, aronya meyveli kek gibi yeni tatlarla tanıştık.
İlginç ürünlerden biri de ejder meyvesiydi.
Gürsu’da ürünü yetiştiren Özhan Öztürk, ejder meyveleriyle dolu standıyla yoğun ilgi gördü.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık da burada tanıtıma destek oldu. Meraklılar meyvenin tadına bakabilmek için sıraya girdi.
Başkan Alinur Aktaş’ın yaptığı açıklamalarda festivalin şehre ait olduğunu vurgulaması dikkate alınmış olacak ki; ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, dernek ve kooperatif başkanları, geçtiğimiz genel seçimde milletvekili adayı olan çok sayıda isim de alandaydı.
Örneğin, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban köfte ızgarasının başına geçip İnegöl Köftesi pişirdi.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da ilçesinin standında 'Gemlik Zeytini’ni anlattı.
Milletvekili Mustafa Varank ‘kestaneli pilav’, Milletvekili Emel Gözükara Durmaz ve Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ‘maydanoz köftesi’, Milletvekili Ahmet Kılıç ‘üzüm dede çorbası’ pişirdi.
***
Stresli günlerden geçtiğimiz son dönemde, hepimize iyi gelen çok renkli, keyifli bir festival geride kaldı.
Bana göre yaşanan tek sorun trafikti. Merinos Parkı’na kendi araçlarıyla gelmeyi tercih eden Bursalılar, park kapısında uzun kuyruklara neden oldu. Belki toplu taşıma araçlarının özendirilmesi önümüzdeki organizasyonlar için bir çözüm olur.
2. Bursa Gastronomi Festivali şehir içinde büyük hareketlilik sağladı.
Peki, Türkiye’de ne kadar yankı buldu?
Bunu ilerleyen süreçte, turizmdeki yansımalarında göreceğiz.