Bizim dışımızda dünya ve uzayda neler oluyor?
Kimler neler yapıyor?
İnsanlık tarihi boyunca hep merak ettiğimiz; uzaylılar var mı?
Yeni nesil daha da meraklı çünkü kabuğuna sığmak istemiyor. Bu doğrultuda onlara ışık tutacak bilim merkezleri olması ve bunlara erişilebilirlik çok önemli!
Bursa’da gezmekten ve öğrendiğim her yeni bilgiden keyif aldığım bu konuyla ilgili bir yer var; GUHEM!
Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde, yaklaşık 13 bin metrekarelik alanda açılmıştır. Genç nesilleri ileri teknolojiyle tanıştırmak, yerli ve milli teknolojilerle uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleriyle kurulan uzay temalı ilk interaktif merkezdir.
Alanında Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ilk 5 merkezi arasında yer almaktadır.
GUHEM üç bölümden oluşuyor; havacılığı keşfet, uzaya yolculuk, yerli ve milli teknolojiler. Havacılık bölümünde Hazerfan’dan, AIRBUS A320’ye kadar tüm teknolojik gelişmeleri görebiliyoruz. Aklımızda küçüklükten kalma bazı şeyler var. Bu tip merkez, sergi ya da müzeye gidildiğinde hep vitrinlerin arkasına konmuş metinleri okur ve örnekleri görüp gelirdik. Burası ise interaktif kelimesinin hakkını veriyor. Simülasyonlar, uygulamalar, uçak kokpit deneyimi var.
Çocuklar için her katta sürprizler de bekliyor. Kendi roketini tasarlayıp fırlatmak gibi.
Benim favorim; uzay bölümü. Bu bölüme çıkan asansör uzaya gönderilen bir araç gibi tasarlanmış. Maalesef kısa sürüyor. Roketsan işbirliği ile düzenlenen yerli ve milli roket teknolojilerimizle ilgili bilgilerin yer aldığı kısım, roket modellerinin maketlerinin yer aldığı Falcon 9 teknolojisi kullanılarak yandıktan sonra yeniden kullanılabilir hale getirilen roket teknolojisi ile ilgili maketler ve gezegenler var. Astronotların uzay yolculuğu öncesinde hangi testlerden geçtiklerini de öğrenebiliyoruz; ‘beslenme şekilleri, kilo düzenlemesi, kasların zayıflamaması için yapılması gereken egzersizler…’ Astronot kıyafetiyle fotoğraf çektirmek günün hediyesi.
Adım adım her şey düşünülmüş. Çocuklar ve ben gibi bu alana ilgililer için macera dolu bir keşif olacağına eminim. Üstelik Mercury Freedom 7 Uzay Kapsülü burada sizleri bekliyor.
12 Nisan 1961'de, Sovyetler Birliği kozmonotu Yuri Gagarin, Vostok 1 uzay aracıyla Dünya etrafında 108 dakikalık bir yörünge uçuşu yaparak uzaya çıkan ilk insan olmayı başardı.
Dikkatimi çeken bir diğer köşe ise; uçan uzay laboratuvarı. Dünya’daki yaşam hakkında daha fazla şey öğrenmek için canlıların araştırılması üzerine Dünya dışı bir gezegene kuruluyor. Uzayın ağırlıksız ortamında, canlıların uyum süreçleri inceleniyor. Yer çekimi olmadan canlılar nasıl büyüyor, gelişiyor, hareket ediyor? Örümcekler üzerinde yapılan araştırmada ağ örmekte zorlandıkları ve ağ şekillerinin bozulduğu gözlemlenmiş.
Yaz tatili burayı gezmek için en güzel zaman. Çocuklar için değişik aktiviteler var. Uzay Teknolojileri ve Astronomi başlıklarında 2 ve 4 günlük kamp programları hazırlanmış. 7-15 yaş arasındaki öğrencilerine uygun Uzay Havacılık Kampı’nda temel havacılık eğitiminden, insansız hava araçlarına, uzay araştırmaları tarihinden uzayda yaşama kadar birçok başlıkta eğitim çocukları bekliyor.
Havacılık, Uzay Teknolojileri ve Astronomi konularını kapsayan kamp programları aynı zamanda tasarım odaklı düşünme, sosyal beceriler ve takım çalışmasının gerekliliği ile ilgili aktiviteler sayesinde öğrencilerin eğlenceli ve profesyonel deneyim kazanacağı bir program
Ayrıca Uzay Havacılık Aile Kampı ise velilerin çocuklarıyla katılabileceği şekilde hazırlanmış.
Kamplar hakkında ayrıntılı bilgi için GUHEM ile irtibata geçebilirsiniz.
Bayramın dördürcü gününde de kapıları ziyaretçilere açık…
Bende hayranlık uyandıran ve keşke çocuk olsaydım dediğim bir bilim teknoloji merkezi.