Hava Durumu

Hayatta ne dertler var…

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2024 23:01

Yanlış hatırlamıyorsam ‘Kadınlar Günü’ ile ilgili bir etkinlikteydim.

Salonda bulunan bir grup erkek izleyicinin, aralarındaki konuşmaya şahit oldum.

Sahnede ‘Cam Tavan Sendromu’ anlatılıyor ve kadınların yöneticilik pozisyonuna erişmekte çektikleri zorluklar sıralanıyordu.

Ve o sırada bahsettiğim erkek izleyicilerden biri:

“Hayatta ne dertler var…” dedi.

Güldü, güldüler…

Onlar için durum konuşmayı gerektirmeyecek kadar anlamsızdı.

Hatta konuyu kendi aralarında şöyle sürdürdüler:

“Abartıyorlar! Nereye gitsek kadın çalışan dolu. Birçok hakka sahipler. Daha ne istiyorlar? İyice tepemize çıktılar.”

Belki şu anda yazıyı okurken, siz de aynı tepki veriyorsunuz, bilemiyorum.

Ama kadınlar bugüne kadar varoluş mücadelesini vermemiş olsalardı; çok görülen hakların hiçbirine sahip olamayacaklardı!

Son dönemde adını sıkça duyduğumuz Bursa Mühendis Kadınlar Derneği bu uğurda çok etkili çalışıyor.

Mesleğin mensubu değilim ama etkinliklerine katılmaktan memnuniyet duyduğum BUMKAD; bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Dünya Kadın Mühendisler Günü konferansını ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ temasıyla düzenledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, TOBB Bursa KGK Başkanı Sabriye Şen, BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, GESİAD Başkanı Tolga Papatya, kamu kuruluşlarının, iş dünyasının, oda ve STK’ların temsilcileri ile çok sayıda kadın mühendis katıldı.

Ben de gün boyu Podyum Davet’te programı takip ettim.

“Güçlenen Dünyada Yapay Zekâ, Yeşil Dönüşüm ve Mühendislik, Dönüşen Dünyada Türkiye Nerede?, Yapay Zekânın Telifi, Etiği ve Avrupa’daki Hukuki Gelişmeleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda Teknoloji, Yapay Zekâ Cinsiyet Eşitliği Getiriyor” başlıklarından oluşan gündem; ilham veren konuşmalarla son buldu.

Mühendislik, teknoloji ve yapay zekâ kavramları bir araya gelince aklıma ‘Fütürizm’ geliyor ve gözlerim her zaman ‘T-İnsan ve Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitaplarının yazarı Ufuk Tarhan’ı arıyor.

Fırsatını bulmuşken bir çağrı olsun:

Kendisini en yakın zamanda Bursa’da tekrar görmek istiyoruz! diyor ve konuma geri dönüyorum…

Açılış konuşmaları önemli mesajlar içeriyordu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey; Kadınların eğitim ve iş hayatında daha çok yer almasının Türkiye’nin gelişiminde katkı sağlayacağını ifade ederek, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi kadın mutlu olursa, gülümserse tüm Türkiye mutlu olur. Baş tacı kadınlarımızı toplumun her alanında yüceltmek bizlerin görevidir” dedi. Ana temanın yapay zekâ olması nedeniyle de: “Google Türkiye’nin raporları gerçekten dikkat çekici. Yeni iş alanlarının açılması, geleceği yönlendirmesi tüm ülkeler için hayati bir konu. Ülke olarak bu gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve bunun da kadın ağırlıklı olması bizleri mutlu eder” ifadelerini kullandı.

Belirli eğitim seviyesine sahip, aklı başında kişiler zaten bu fikre katılıyor; kadınlar olmazsa toplumun ilerleyemeyeceğini kabul ediyor.

Arada çıkan çatlak sesler ancak kulak tırmalıyor.

***

BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk, “Amacımız kız çocuklarımızın STEM alanına yönlenmesini sağlamak ve böylece kadın mühendis sayısının artırılmasına destek olmaktır. Bununla beraber toplumsal cinsiyet rolleri nedeni ile sahadan ayrılan kadın mühendislerimizin tekrar sahalara, mesleklerine dönmelerini sağlamayı bir görev bildik” diye konuştu.

Türkiye’nin tüm üniversitelerindeki kadın mühendis adaylara destek verdiklerini belirterek, ‘Kutup Yıldızım’ projesini bir kez daha hatırlattı.

Bu sayede 18 kadın mühendis sahalara dönmüş durumda.

Başarı diye buna denir!

Mecburen tek bir meslek üzerinden ilerliyorum ancak gönül istiyor ki her meslek için kadınlara destek veren dernek bulunsa.

Başkan Ülfet Öztürk’ün Google tarafından açıklanan Türkiye Yapay Zekâ Raporu hakkında bilgiler de vermesi de çarpıcıydı:

“Türkiye’de 17 milyonluk işgücünün yüzde 4’lük kısmının yapay zekânın hayatımıza girişi ile beraber tamamen ortadan kalkacağı belirtiliyor, yüzde 40’lık işgücümüzün ise hiç etkilenmeyeceği belirtilmiş.

Dünya Ekonomik Forumu, yeni mesleklerin hayatımıza gireceğini ve bu yeni mesleklerin yüzde 75’inin STEM temelli olacağını söylüyor.

Türkiye’de bilişim teknolojileri eğitiminde kadın oranımız yüzde 1,6; teknoloji girişimcilerimizin sadece yüzde 5‘ i kadın.

STEM temelli gelişen dünyada kadınlarımız, kız çocuklarımız STEM’den ve yeni dünyadan uzaklaşıyor.

Kadınlarımızın STEM alanında eğitimlerini almaları bugün bir zorunluluktur!”

***

Konferansın devamı da bu çizgide ilerledi.

Tabii ki asıl salonda bulunması gerekenler yoktu:

Abarttığımızı düşünenler…

Gerçi onlar eğitimle bilinçlenebilecek gibi değiller!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.