Uzun bir süre sosyal medya fenomenlerinin kazançlarını konuştuk.
Abartılı yaşam tarzı, lüks tüketim ve emeksiz zenginlik, kabul edelim ki hepimizin aklını başından aldı.
Gençleri, fenomen olmaya çalışıp, toplum tarafından kabul edilen bir mesleğe yönelmedikleri için kınayanlar sürekli sanal dünyayı suçladı.
‘Özenmedim’ diyen ne kadar samimi?
Daha önce bununla ilgili bir yazı yazmış ve şu ifadeleri kullanmıştım:
“Emekçiler şunu sorguluyor: ‘Sosyal medyada fenomen olanlar çok kazanıyor, biz bir ay boyunca çalışıp, çabalayıp ne elde ediyoruz?’
Bu haklı soru hepimizin zihninde.
Birileri anlamsız videolar çekerek, milyonlarca takipçi elde ediyor, canlı yayınlarda ürün tanıtıyor, satış rekorları kırıyor.
Ve kazançları milyonlarla ifade ediliyor.
Başka bir hayat varken neden yorulalım?
Peki, nasıl oluyor da çok kazanılıyor?
Son haftalarda tutuklanan meşhur bir çift gündemden hiç düşmüyor.
Şirket sayıları, lüks yaşamları, son model araçları kadar özellikle altın ve dövizle çektikleri videolar ses getiriyordu.
‘Vergi kaçırma, kara para aklama ve örgüt kurma’ suçlamalarıyla cezaevine gönderilmelerinin ardından, gözler diğer fenomen isimlere çevrildi…”
İşin aslı sonra ortaya çıktı ve hepsi olmasa da çok fazla gündeme gelen bazı isimlerin güç kaynakları saptandı.
Operasyonlar devam etti ve sosyal medyaya yeni düzenlemeler ve denetim getirildi.
Şuna bir açıklık getirelim:
Kara para aklamak genel tanımı ile suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin yasal olmayan kaynağının gizlenmesi amacıyla meşru bir kaynaktan elde edilmiş gelir gibi gösterilmesi yönündeki işlem ve eylemlerdir.
Ve görünen o ki nereden zuhur edeceği de belli olmamaktadır.
Çünkü açıklamalara göre kara paranın yeni hedefi:
Üniversite öğrencileri!
***
İlgili haberde; ekonomik sıkıntılarla başa çıkmak isteyen üniversite öğrencilerinin, kazanç elde edebilmek için riskli yollara başvurmaya başladıkları belirtiliyor.
Bu yol, banka hesaplarını başkalarına kiralama yöntemi.
Hiç aklıma gelmezdi!
Başlığı gördüğümde YÖK ile MASAK arasında bağlantıyı kuramamıştım.
Durum, öğrencileri kara para aklama tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu tehlikeye dikkat çekmek ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliğine gitti.
YÖK tarafından yapılan açıklamada, özellikle üniversite öğrencilerinin banka hesaplarını başkalarına kullandırmak suretiyle elde ettiği gelirin, suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve dolandırıcılık gibi nedenlerden dolayı ağır hapis cezaları gerektirebileceği belirtildi.
MASAK ve YÖK, öğrencileri riskler konusunda uyardı.
MASAK tarafından hazırlanan afişlerde öğrencilere:
“Gelecek hesaplarınızı yakmayın. Kara para aklama, terör örgütlerinin finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçların para transferlerinde banka hesaplarınızın kullanılması durumunda ağır hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı başkalarına kullandırmayın!” mesajı iletildi.
YÖK, öğrencileri bilgilendirmek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Birimi ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik Anabilim Dalı uzmanlarından görüş alarak bir video da hazırladı.
Videoda, öğrencilerin banka hesaplarının kötü niyetli kişilerin eline geçebileceği ve siber saldırılarla bu hesapların tehlikeye atılabileceği konularına vurgu yapıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, öğrencilere dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Şahin, öğrencilerin kredi kartı bilgilerini paylaşmamaları ve oltalama saldırılarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Öğrenciler kadar hepimizin başına dert olabilecek oltalama saldırısına dikkat etmekte fayda var.
Peki, Phishing siber saldırısı nedir?
Oltalama; genellikle kullanıcı isimleri, şifreleri, kredi kartı, ağ kimlik bilgileri gibi hassas ve gizli bilgilere ulaşmak amacıyla yapılan saldırılardır.
Bu tarz saldırılarda, saldırgan kişi bir ‘yem’ hazırlar ve bu yeme kurbanların takılmasını amaçlar.
Yem genelde maaş zammı, hediye, ücretsiz tatil, para ödülü şeklinde cezbedici senaryolardan oluşturulmaktadır.
Yaş, statü, meslek fark etmeksizin her an bir kara para aklama senaryosunun kurbanı olabiliriz.
Dikkat!