Bazen olabileceklere karşı önlem almak yetmiyor.
Sürpriz sorunlar çıkabiliyor.
‘Bildiğimiz risklere karşı da pek hazırlıklı değiliz zaten, deprem gibi.’
Salgın hastalıklar kol geziyor.
Bunlardan biri son dönemde özellikle de Kurban Bayramı yaklaşırken adından çokça söz ettiren ŞAP hastalığı!
Geçtiğimiz günlerde ilk şap hastalığı İnegöl’de görülmüştü.
Bunun üzerine İnegöl’de hayvan pazarlarına yönelik önlem alınırken Mustafakemalpaşa’dan da endişe verici haber gelmişti.
Mustafakemalpaşa’da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ‘Orta Mahalle’ olarak adlandırılan yerde şap hastalığı görüldüğü bildirilmiş ve Bursa genelinde hayvan pazarları kapatılmıştı.
Her salgın haberiyle tabii ki ne yapacağımızı düşünmeye başlıyoruz.
***
Peki, şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Evcil ya da yabani bütün hayvanlarda görülebiliyor.
Kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme yol açan, genel olarak et, süt ve iş gücü kaybına neden olan viral bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Özellikle sığırlarda yaygın olarak görülüyor ancak koyun ve keçi gibi çift tırnaklı hayvanlarda da olabiliyor.
Şap hastalığı, genellikle enfekte hayvanların solunum yolu salgıları, tükürük ve dışkısı yoluyla yayılıyor ayrıca ağız, burun ve ayaklarda görülen lezyonlar da enfeksiyonu tetikliyor.
Hastalığın yayılması bir hayvandan diğerine temas yoluyla da gerçekleşebiliyor.
Bu temas, hayvanların aynı çiftlikte ya da nakil yoluyla birbirleriyle temas etmesiyle olabilir. Ayrıca, enfekte hayvanların eşyaları, yemleri ve sulama suyu gibi dolaylı yollarla da hastalığın yayılmasının mümkün olduğu belirtiliyor.
Hastalık nadirde olsa insanlara bulaşabiliyor.
İnsandan insana bulaşma görülmüyor.
Bursa’da son durum için ilgili kurumlar peş peşe bilgi paylaşıyor.
Bayram yaklaşırken halk arasında soru işaretlerine neden olan bu hastalık hakkında bir açıklama da Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Yıldız’dan geldi.
Bursa’da endişe edecek bir durum olmadığını söyleyen Yıldız, şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlar arasında görülen yaygın bir viral hastalık olduğunu ve Tarım Bakanlığı’nın başlattığı aşılama kampanyası sonrasında Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kent genelindeki tüm evcil ve çift tırnaklı hayvanlara aşılama programı uyguladığını kaydetti.
Yapılan taramalar sonucunda Bursa’daki hiçbir çiftlikte büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmediğini söyleyen Serdar Yıldız, “Ancak, Kurban Bayramı öncesinde diğer kentlerden getirilen hayvanlar aracılığıyla Bursa'da birkaç noktada görülmüştür. Bu nedenle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ilgili bölgelerde karantina tedbirleri uygulanmaya başlanmıştır. Önemle belirtmek isterim ki, şap hastalığı et yoluyla ya da et tüketimiyle insanlara bulaşmaz. Bursa gibi hayvan hastalıklarının kontrol altına alındığı ve hayvanların kontrollü şartlarda kesildiği bir yerde böyle bir sorunla karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür. Ayrıca, mevcut hayvan pazarlarında tüm hayvanlar tek tek ve veteriner hekim kontrolünde incelenmekte olup yüzde 100 güvenlik sağlanmaktadır” dedi.
Yıldız, alınan tedbirler sayesinde Bursalı vatandaşların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kırmızı et tüketimine gönül rahatlığıyla devam edebileceğini de vurguladı!
Bayram öncesi krizin adı ‘ŞAP hastalığı’ oldu.
Umarım bu süreç sorunsuz atlatılır!
***
Kendisini asla unutturmayan diğer salgın da: Kuş Gribi!
Dünya genelinde devam eden yüksek derecede patejonik kuş gribi salgını, kanatlı hayvan ve yumurta endüstrisinde ölümlere neden oluyor.
Türkiye'de kuş gribi vakalarının ilk kez görüldüğü bildirilen iki şehir, yumurta üretiminin yoğun olarak yapıldığı Afyonkarahisar ve Denizli.
Yetkililerin paylaştığı bilgiye göre, 20 Ocak'tan bu yana yaklaşık 6,5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi.
Bunlar gündeme geldikçe yediğimiz her şeyden korkmaya başlıyoruz haliyle. Yumurtanın, tavuğun, kırmızı etin, sütün fiyatına mı dertlenelim yoksa hastalıklara mı?
Yetişemiyoruz artık!