Bursa’nın popüler semtlerinden olan Kükürtlü eski günlerini özlüyor. Altyapı sorunları ve tesis eksiklikleriyle mücadele eden mahalle için Muhtar Canan Akın Erdem, “Kentsel dönüşüm bitince, gençler burayı tercih edecek, yeniden canlılık başlayacak” dedi.
Bursa’nın eski yıllarında Kükürtlü Mahallesi gözde yerleşim yerlerindendi. Çekirge’de, Kükürtlü’de oturmak prestij meselesiydi. Şehrin iş insanları, akademisyenleri, doktorları burayı tercih eder, ona göre de sunulan imkânlardan faydalanırlardı. Çocukluğumdan hatırladığım, caddenin her iki yakasının da kafelerle, butiklerle, acentelerle dolu oluşu. Bir de tabii ki Pembe Çarşı! Şehrin ilk AVM’si desem abartmış olmam. Hafta sonları için farklı bir soluk, gezi noktasıydı. Mahallenin Heykel’e yakınlığı ve aynı anda Bursa’nın pek çok noktasına ulaşım için merkezi konumda olması, popülerliğini daha da katlıyordu.
Tabii hâlâ bazı özelliklerini korumaya devam ediyor…
Şu anda Kükürtlü, akşam belli bir saatten sonra oldukça sessiz. Butikler ve kafeler de mahalleyi terk edeli çok olmuş. Bir, iki market dışında, eczaneler ve araba kiralama şubeleri bulunuyor. Sokaklarda gençleri görmek oldukça zor. Trafik yoğunluğu ve gece geç vakitte yarışan araçların gürültüsü dışında hiçbir hareket yok. Peki, ne oldu da marka olan bu bölge bu hâle geldi? Yerel seçimler öncesi mahallenin sorunları hakkında bilgi almak ve gelişmeleri öğrenmek adına Kükürtlü Mahalle Muhtarı Canan Akın Erdem ile görüştüm. Osmangazi Belediyesi’nin merkezinde sessizliğe gömülen Kükürtlü’nün çok sayıda ihtiyacı var. Ama bunların giderilmesi için “Bölge sakinlerinin de talepte bulunması gerekiyor!” diyor Muhtar Canan Akın Erdem. Kültürel faaliyetler için bir alan olmadığı gibi, altyapı sorunları da çözüm bekliyor.
YAŞLI NÜFUS AĞIRLIKTA
Mahallenin profili hakkında bilgi verir misiniz?
Lokasyon çok güzel. Osmangazi Belediyesi’nde şehrin merkezine yakın kalitesi ile tartışılmaz bir mahalle burası. Ancak son yıllarda sessizleşti. Nüfus 11 bin 400. Bu sayının 6 bini ise yaşlılardan oluşuyor. Kadınlar ağırlıkta, çocuklar ve gençler ise azınlıkta. Bu sene okula başlayan çocuk sayısı 15 ile 20 arasında. Tabii ki bu bir şikâyet değil. Ancak bir bölgenin hareketlenmesi için gençler gerekli. Dediğiniz gibi market girişimi gibi bölgeye hareketlilik katacak unsurlar yok. Çünkü açılanlara sahip çıkılmıyor. Heykel yakın, alışveriş için orası tercih ediliyor. Bunda semt pazarının pahalı olmasının da etkisi var.
KAPALI PAZAR ALANI YOK!
Pazarın pahalılığı benim de dikkatimi çekti. Neden böyle?
Yerimiz de iyi değil, şartlar verimli değil. Pazarcı her hafta geliyor, çadır açmak zorunda kalıyor. Kapalı bir pazar alanına gitmek var, bir de tüm koşullarını senin oluşturduğun bir pazar alanı var. Haliyle çadır, tezgâh kurmakla uğraşanlar sebze meyveye bu emeğin karşılığını yansıtıyor. Değişik bir tespit de mevcut. Pazarcılara pahalılığın sebebini sorduğumda; ‘30 liraya sattığımı 10 liraya indirsem kimse almaz’ cevabını aldım. Kükürtlü çok nam salmış. Eskinin zenginleri, iş insanları Balat’tan şoförlerini buraya alışverişe yolluyor. Yani marka kendisini koruyor. Ürünlerin kalitesini de es geçmemek lazım. Tüm unsurlar birleşiyor, fiyatlar yükseliyor!
DOLMUŞ SAYISI 4’E İNDİ
Mahalle Heykel’e yakın ve ulaşım için pek çok imkân bulunuyor. Ama dolmuşların verdiği konfordan da vazgeçilemiyor. Son dönemde özellikle hafta sonu sıra oluşuyor. Dolmuş sayıları neden azaldı?
Dolmuş durağında 10-15 araç vardı. Zamanında fiyat nedeniyle burada yaşayanlar tercih etmedi. Ama yaş ilerleyince daha rahat ulaşıma yöneliyor herkes. Bu sefer de mal sahipleri ekonomik nedenlerden ötürü dolmuşları, taksiye çevirdi. Şu anda 4 tane dolmuş kaldı. Diyorlar ki; “Belediye hizmeti kaldırdı.” Hiç ilgisi yok. Zamanında sahip çıkılmayan hizmetler el değiştiriyor.
SOSYAL TESİS ARAYIŞI
En çok şikâyet hangi konudan geliyor?
Sosyal tesisimiz, kültür merkezimiz yok. Neden atölyelerimiz olmasın? Kendi evinde üretim yapan kadınlarımız çok fazla. Dönem dönem kermeslerde satış yapıyorlar. Biz neden mekân arayışı içindeyiz? Geçen sene festival yaptık, Cumhuriyet Bayramı’na denk getirdik. Yer olmadığı için sorun yaşadık. Pazar alanı sorununu çözelim, seçime yetiştirelim dedim ve belediyeye müracaat ettim ama sonuç alamadım. Sağlık ocağının yeri ile ilgili de sıkıntı yaşanabiliyor. Mahallenin kendine ait sağlık ocağı olması gerekiyor. Anaokulumuz dahi yok. Ayrıca altyapı çalışmalarını bekliyoruz…
LODOSTA ELEKTİRİK KESİLİYOR
Bu altyapı eksiklikleri konusunu ayrıntılı bir şekilde açıklar mısınız?
Kükürtlü’de elektrik tellerinin yer altına alınması lazım. Lodos olunca elektrik kesiliyor. Ağaçlar elektrik tellerini engelliyor. Burası Osmangazi’nin merkezi. Neden göz ardı ediliyoruz? Kaldırımlar zaten bozuk. Yürüyüş alanları yok. Ana caddede refüjler kötü. Muhtarlığın bahçesinin haline bir bakın, düzenleme yok. Havuzlu Park Spor Tesisi hizmete girecek, en büyük beklentimiz orası. O zaman gençler burayı tercih edecek.
VELİLER ÜCRETİ YÜKSELTTİ
Unutmadan, Macide Gazioğlu Kükürtlü Ortaokulu’na kayıt ücretini de size sormak istiyorum. Eğitim dönemi başlamadan önce bu konu çok şikâyet edildi. İşin doğrusu nedir?
Bunu veliler yapıyor. Öğretmen kadrosu burada çok iyi. Adrese dayalı sistem olduğu için, veliler sahte adresle geliyor. Müdür de bunu keşfediyor ve diğer mahallelerden gelinmesin diye yüksek ücretler söylüyor. Buna rağmen geliyorlar! Bu okul için kötü bir durum. Her çevreden öğrenci alındığı için eğitim kalitesi düşüyor. En az 23 tane servis aracı var. Trafik kitleniyor. Okula kayda gelenlere anlatıyorum, ‘sınıflar 47 kişi oluyor, derste çocuğunuza kaç dakika ayrılabilecek? Yapmayın’ diyorum. ‘Olsun’ diyorlar. Veliler bu hâle getirdi.
KİRA ORTALAMASI 15 BİN TL
Hizmet eksiklikleri var, kabul ediyorum. Ama eskinin vermiş olduğu marka kimlik de devam ediyor. Örneğin ‘en güvenli mahalle Kükürtlü’ deniyor. Bu doğru mu? Güvenlik ile ilgili bir sorun var mı?
Bazen ufak hırsızlıklar olabiliyor. Mazgal, demir kapı, parmaklıkları çalıyorlar. Ama evlere giren yok. En büyük şansımız her apartmanda, apartman görevlisi var. Zaten Kükürtlü’de oturmanın bedeli ağır. Şu anda kiralar 15 bin. Merkezi sistem ısınma bedeli 2 bin liradan aşağı değil. Bu nedenle mahallede yaşamaya gelenlerin belli bir gelir seviyesi olmak zorunda. Bu sayede belli bir seviyeye ulaşılıyor, güvenlik problemleri de oluşmuyor.
GENÇLER İÇİN ÇEKİM MERKEZİ
Tüm Bursa’da deprem riski nedeniyle kentsel dönüşüme hız verildi. Kükürtlü’de de başladı. Bahçelerin yok olacağına dair bir endişe söz konusu.
Son durum nedir?
Öncelikle fay hattı üzerinde olduğumuz için bir korku var ancak zeminin sağlam oluşu içimizi rahatlatıyor. Depreme hazırlıklı olabilmek için kentsel dönüşüm şart. Yapı stoku eski, yenilenmesi lazımdı ve bu başladı. ‘Kentsel dönüşüm gelecek, bahçelerimiz gidecek’ diyorlar. Böyle bir şey yok. İnsanlar ağaçlara dokunulmasın istiyor ama hiç ağaçlandırma için uğraşanını da görmedim. Bu işler şikâyet ederek olmaz. Kentsel dönüşümden sonra çehremiz değişecek, gençler için çekim merkezi olacak, yeniden burayı tercih edecekler. Bu sayede mahalle eski popülerliğine kavuşacak.
Eklemek istedikleriniz var mı?
Kükürtlü’de yaptığımız faaliyetleri ve tüm duyuruları sosyal medya hesabımızdan görebilirsiniz. Buradan çağrı yapmış olalım, bizi takip edin! İmkânlarımız sınırlı olsa da çok sayıda etkinlik düzenledik, başka projelerimiz de var. Kahvaltılar, geziler düzenliyoruz. Milli bayramlarda apartmanların bayraklarla donatılması için kampanya düzenliyoruz. Burada OSMEK kursu açılması için çalıştık ve başardık. 40 kadın kursta eğitim alıyor. Halk oyunları, dikiş kursları var. Tabii ki daha çok şey yapmak istiyoruz. Yeter ki imkân sağlansın. Kükürtlü yeniden keşfe hazır!