2. Bursa Gastronomi Festivali sona erdi ama değerlendirme toplantısı ile yeniden gündemdeydi.
Epeyce ses getiren organizasyon iyi ve kötü pek çok eleştiri aldı.
Özellikle yerel lezzetlerin ağırlıklı olması gerektiğini düşünenler, alanda Cağ kebabı satışı yapılmasına tepki göstermişti.
‘Kalabalık bu eleştiriyi haksız çıkarsa da yerel lezzetlere daha çok yer verilmesi gastronomi açısından daha iyi olabilirdi.’
Geçen sene de olduğu gibi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, festivalin analizini yapmak üzere paydaşları Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, BTSO, Ticaret Borsası, STK’lar ve katılımcı firma temsilcilerinin da hazır bulunduğu toplantıda hem festivalin çıktıları ele alındı hem de önümüzdeki yıl yapılacak festivalin ana ilkeleri değerlendirildi.
15-17 Eylül tarihleri arasında sahada olan firmalar, kadın kooperatifleri, sosyal medya fenomenleri şikâyet ve önerilerini aktardı.
Stantları olanlara söz hakkı verilmeden önce Başkan Aktaş kendi gözlemlerine dayanarak tespit ettiği eksiklikleri belirterek, “Devamlılığın sağlanabilmesi için daha seçici davranmamız gerek” dedi. Gastronomi Festivali’nde nicelik yerine niteliğe odaklanacaklarını vurguladı, vatandaş ve katılımcılarla yapılan değerlendirme anketinde yüzde 94 memnuniyet oranı yakalandığını bildirdi.
***
Festival süresince sosyal medyanın gücünden faydalanıldığını da unutmamak gerek!
Geldiğimiz noktada internet ve nimetlerine karşı tepkili olan orta yaş grubunun bile Instagram kullanıcısı olduğuna şahit oluyoruz.
Bunun farkında olanlar da artık reklamlarını bu mecralarda yayınlıyor.
Haliyle festivalin tanıtımı için de çok sayıda ınfluencer ciddi şekilde çalıştı.
Canlı yayınlar, reels videolar, storyler ile herkese ulaşılmak için çaba sarf edildi. 3 günde 500 bini aşkın ziyaretçi geldiği festivalin, resmi Instagram hesabının 3 günde 482 bin 955 ziyaretçiye ulaştığı ve yapılan sosyal medya paylaşımlarının 20 milyona yakın izlenme aldığı, değerlendirme toplantısında en çok dikkat çeken veriydi.
Başkan Aktaş da “Festivalde 85 ticari firma, 37 üretici kadın kooperatifi, 30 kamu kurumu ve STK’lar olmak üzere toplam 152 katılımcı yer aldı. 39 farklı program gerçekleştirildi ve programlara yerel ve ulusal 150 şef aşçı destek verdi. 3 günde 500 bini aşkın ziyaretçi geldi. Festivalin resmi Instagram hesabı olan Gotobursa hesabına erişim 3 günde yüzde 350 artarak 482 bin 955 ziyaretçiye ulaştı” ifadelerini kullandı.
***
Sonra söz katılımcılara verildi.
Kadın kooperatiflerinin süreçten memnun kaldıkları tekrar belirtildi.
Stantlarının alandan ayrılarak oluşturulan koridorda olmalarına ilk önce tepki gösteren kadın emekçiler, işin sonunda gördükleri ilgiden, elde ettikleri kazançtan mutlulardı bu bir kez daha toplantıda dile getirildi.
‘Protokolün daha çok ziyarette bulunması iyi olurdu’ önerisine tepki gösteren Başkan Aktaş, “Vatandaşın gelmesi daha önemli” yanıtını verdi.
Şikayet ve önerilerde; trafiğin tıkanması, park alanı sorunu, farklı şehirlerde tanıtımın yapılması ve yerel lezzetlerin ön plana çıkarılması gerekliliği, stant fiyatlarının yüksekliği, hijyen sorunları, şehri öne çıkaracak motto belirlenmesi gibi başlıklar sıralandı.
Hemen belirteyim ki Başkan Aktaş, stant ücretlerinin seneye daha da artacağını vurguladı.
Bursa yemekleri ile öne çıkmak fikrine de yüzde 100 katıldığını belirterek, “Amaç festivalin tutundurulmasıydı. Bundan sonrası için daha çok düşünmemiz lazım, büyük yük aldık. İki senelik festival heves olarak tarihin derinliklerinde kaybolabilir ya da daha güzel bir şekilde ilerleyebilir” dedi.
Uzun ve kalıcı başarılar için bundan sonra seçici davranılacağı mesajı verildi.
Sahada yokluğunu en çok hissettiğimiz alan krokisi de dile getirildi!
‘Bu sayede neyin nerede olduğunu tespit etmek için kalabalıkta gezinmek yerine kroki sayesinde kolayca bulabiliriz.’
***
Genel olarak festivalden memnun olunduğunu gözlemledik.
Sosyal medyadan bunu bu şekilde dile getirdiğim için eleştirildiğimi görüyorum.
Muhakkak herkesin beklentisi farklı.
Önemli olan bunu yapıcı bir dille ifade edebilmek, öyle değil mi?
Ayrıca 2. Bursa Gastronomi Festivali, iyi ya da kötü hâlâ konuşuluyorsa markalaşmaya başlamış demektir!
O halde artık seneye hazırlanıyoruz…