İlaçta dışa bağımlı olmamız, artan kur ve enflasyon, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi…
Ülkemizde ciddi bir ilaç yokluğunun meydana gelmesine neden oldu…
Bugünlerde piyasada “yok ilaçlar”ın oranı yüzde 17’lerin üzerine çıkmış durumda…
Yani “yok ilaçlar”ın listesi her geçen gün uzadıkça uzuyor…
Mevcut durum karşısında eczacıların kar oranları düşerken, hastalar da ilaca erişimde ciddi sıkıntılar yaşamakta…
Uzadı geceler sabah olmuyor…
***
Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, hastalar hastalıklarının tedavileri için bir günde bazen 3- 4 eczane dolaşmak zorunda kaldığını söylüyor.
“Bazen bu da yetmiyor!” diyen başkan Şahin, hastaların yaşadıkları çileyi bakın nasıl anlatıyor.
“Hasta eczaneye hekimin yazdığı reçete ile geliyor. Bakıyoruz bazı ilaçlar yok. Hasta veya yakınına “Bu ilaç yok. Hekiminize gidin muadilini yazsın…’ diyoruz. Hasta yeniden hekime reçete yazdırmak için tekrar hastaneye dönüyor. Şansı varsa o gün işini hallediyor. Yoksa yine bekliyor… Kısacası hekimler bize, biz de hekimlere yönlendirmek zorunda kalıyoruz hastaları… Hastalar adeta ‘pinpon topu’ gibi bi eczaneye bir hastaneye gidip gelmek zorunda kalıyorlar…“
… İnek nerde dağa kaçtı, dağ nerde… Yandı kül oldu bitti… Tekerlemesi gibi adeta…
***
Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman:
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhat gibi”
Hiçbir şeyin önemi yok bu hayatta sağlık olsun yeter, bir de gönül dolusu huzur…
Gerisi hikaye, gerisi yalan…
Neyse devam edelim konumuza…
***
Başkan Şahin, uygulanan ilaç politikası yüzünden piyasadaki “ilaç yokları”nın her geçen gün arttığına dikkat çekerek, gerekli düzenlemelerin ve güncellemelerin yapılmaması halinde Temmuz ve Ağustos ayında ciddi ilaç sıkıntısının yaşanabileceğini savunarak, “Korkuyoruz!” dedi.
“Sağlığa aktarılan paraya gider gözüyle bakılmaz!” ifadesini kullanan Şahin,”Sağlık Anayasal haktır. Sosyal devlet bu hakkı yurttaşlara sunmak ve kaynak aktarmak zorundadır. Hastalar eczanelerde bulamadıkları ilaçların temini için odamıza başvurıyor. Sonuç alamadığımız bir çok hasta var. Ve bu sayı her geçen gün artıyor. Artık daha fazla hasta ilaç yokluğundan etkilenmeye başladı… Bakanlık yetkilileri ile görüşüyoruz. ‘Sıkıntıların farkındayız. Kaynak ayarlamaya çalışıyoruz’ diyorlar. Umutla bekliyoruz…” şeklinde konuştu.
***
Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan bazı antibiyotikler, göz damlaları, kanser, tüp bebek, tansiyon ve diyabet gibi ilaçlar piyasada “Yok ilaçlar” listesinde yer almakta.
Ooof of bindik bir alamete…