“Bin keder yüklüyüm gülmedi yüzüm… Böyle dertliyim…” ya da…
“Hekimden sorma çekenden sor demişler, acısını dertlerin çare gösteren değil, çeken bilir demişler…”
Yazıya başlamadan önce bu şarkıların sözleri geldi birden aklıma…
Her şeyin başı sağlık elbette…
Duamıza önce “Allah’ım bana, sevdiklerime sağlık ihsan eyle!” sözleri ile başlarız…
Hani “Sağlıklı değilsen, bal bile zehir gelir insana” diye bir söz var ya!
Aynen öyle işte…
***
Biliyorsunuz aylardır piyasada bulunmayan ilaçlar yüzünden hastaların tedavilerinin yarım kaldığını, ya da ötelendiğini duyuruyoruz size…
Tabi ki uzmanların görüşleriyle…
Her gün ilaç yoklar listesine yeni ilaçlar eklenmekte…
Daha önce de paylaşmıştık…
İlaç yokluğu giderek artıyor…
CHP Bursa Milletvekili Ecz. Erkan Aydın bakanlıkların önlem almaması durumunda 2 ay sonra yani haziran ayında 600- 700 kalem ilacın daha yoklar listesine girebileceğini öne sürdü…
***
Bu günlerde kronik böbrek hastalarının tedavisinde kullanılan solüsyonların temininde sıkıntılar yaşanmakta…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu yapmalarını istiyor…
Ancak bazı ilaç firmaları söz konusu kamu kurum iskontolarını uygulamaktan vazgeçmiş gibi…
Sonuç: Fatura her zaman ki gibi hastalara çıkmakta…
Yani aradaki fiyat farkını vatandaş cebinden ödemek zorunda…
Öyle ufak tefek rakamlar da değil ha!
CHP’li Aydın’ın söylediğine göre 600 ile bin 200 TL civarında bir para…
***
“Hızlı ve pratik çözüm bulunmalı!”
CHP’li Aydın, piyasada hala 78 kalem ilacın bulunmadığını ve hastaların ilaca erişimde zorluklar yaşadığını söylüyor…
Böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan söz konusu solüsyonların hastaların tedavisinin bir an önce sağlanması için acil adımların atılması gerektiğinin altını çizen Aydın, öneri de sunuyor.
“İlaç fiyat kararnamesi yeniden güncellenmelidir!” diyor.
Kronik böbrek hastalarının çoğunun dar gelirli olduğuna da dikkat çeken CHP’li Aydın, “Hastaların cebinden çıkacak bu paralar çok ağır bir yük” ifadesini kullandı.
Bu arada Aydın konu ile ilgili TBMM’de 1 dakikalık söz hakkı da kullanıp şöyle konuştu:
“Son günlerde eczanelerde tekrar ilaç sıkıntısı baş göstermeye başladı. Yüksek enflasyon, euro kurunun çok düşük kalması üzerine şuan da 78 adet ilacın kamu kurumu iskontosunun SGK’ya kesilen faturalarda işlenmemesinden dolayı hastalar fark ödemek zorunda kalıyorlar. Özellikle diyaliz hastaları diyaliz solüsyonlarda 600 ile bin 200 TL arasında farkı ceplerinden ödemek zorundalar. Bu kamu kurum iskontolarını bazı firmalar uygulamıyorlar… Bir an önce bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Diyaliz hastaları, kronik hastalar bunu her ay kullanmak zorundalar ve bir çoğu da ekonomik açıdan zayıf durumda olan hastalar ve mağdur olmaktadırlar. Bunun çözümü en azından kamu kurum iskontolarının birazcık daha düşürülerek, o maliyetin hastalara yansıtılmaması… Hem devletin, hem hastaların, hem de eczanelerin sıkıntılarının giderilmesi gerekiyor…”
***
Öte yandan eczacılar, söz konusu solüsyonların yanı sıra kanser, kalp, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yokluğa girmesinin, ilerleyen zamanlarda insan sağlığını tehdit edici boyutlara ulaşılmasından korktuklarını hatırlatarak, “Hastaların ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyuyoruz”dediler.
***
Çözüm bir an önce SGK ve ilaç firmaları tarafından yapılacak görüşmelerle sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti tez zamanda giderilmelidir.
Nokta.