Uluslararası atletizm Federasyonları Birliği'nin (İAAF) ilan ettiği ve internet sitesinde yayınladığı listede son olarak Gamze Bulut'un madalyası da yasaklı madde kullandığı için doping nedeni ile geri alınınca Türk kadın atletlerin olimpiyatlarda madalyası kalmadı.
Türk atletlerinin de sadece 3 madalyası kaldı.
Doping nedeni ile madalyaları iptal edilen Türk atletleri şöyle:
1-Süreyya Ayhan Kop:
2008 Pekin Olimpiyatları öncesi alınan numunelerde yasaklı madde çıkınca ömür boyu men cezası aldı. Madalyası geri alındı.
2-Karin Mesis Mey:
Kadınlar uzun atlamada dünya üçüncüsü devşirme atletimiz Karin Melis Mey,2012 Londra Olimpiyatları sırasında alınan numunesinde yasaklı madde çıkınca 2 yıl ceza aldı.
3-Eşref Apak:
2004 Atina Olimpiyatları'nda 4.cü sırada olup, 3.cü ve 2.ci olan atletlerin dopingli çıkması nedeniyle ikinciliğe yükselen çekiç atıcımız Eşref Apak, 2013 yılında kullandığı yasaklı madde nedeniyle 2 yıl müsabakalardan men cezası aldı, madalyası geri alındı.
4-Nevin Yanıt:
2012 ,100 metre engelli Avrupa pist, 2013 Avrupa 60 metre engelli salon şampiyonu.
2012 Londra olimpiyatlarında finale çıkan ilk kadın Türk atleti Nevin Yanıt, 2014 yılının Ağustos ayında yasaklı madde kullandığı tespit edilince 2 yıl müsabakalardan men cezası aldı.
Bütün rekorları silindi. Aldığı cezası, ilk olarak TMOK'nin başvurması ile önce 2 yıl 6 aya, ardından İAAF'ın başvurusu ile 3 yıla çıkarıldı. Tüm madalyaları geri alındı.
5-Elvan Abeylegesse:
Pekin Olimpiyatları 5 bin ve 10 bin metrelerde 2 gümüşü, 2007 Dünya Atletizm Şampiyonası'ndaki gümüş madalyaları, 2007-2009 yılları arasında yasaklı madde kullandığı nedeniyle ceza alınca 3 gümüş madalyası da geri alındı.
6-Gamze Bulut:
2007 yılındaki dünya kros şampiyonası öncesinde verdiği numunede yasaklı madde çıkması nedeniyle aldığı 2 yıl hak mahrumiyeti cezası, 2011 dünya şampiyonasında verdiği numunelerin de de geriye dönük olarak yasaklı madde tespit edilince ömür boyu men cezası aldı. Tüm dereceleri silindi ve madalyaları geri alındı.
7-Songül Konak:
2015 yılında atletizm federasyonu tarafından yılın atleti. Bin 500 metre Türkiye rekortmeni seçilen Bursa Osmangazi Belediyesi atleti Songül Konak, 19 Haziran 2016 da, dopingli çıktığı tespit edilince 4 yıl müsabakalardan men cezası aldı ve 17 Mayıs 2015 den itibaren katıldığı tüm yarışmalardan diskalifiye edildi.
8-Aslı Çakır Alptekin
Alptekin, 2004 yılında doping nedeniyle 2 seneliğine atletizmden men edildi.[3] Olaydan sonra sporcu, geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle ve mahalle eczacısının tavsiyesi ile iğne vurulduğunu, ilaçta doping sayılan maddeler bulunduğunu bilmediğini iddia etti.[4] Men cezası 2006 Eylül'ünde sona erdi.
*****
Doping skandallarının arkasından Türk atletlerinin Yaz Olimpiyatları'ndan 3 madalyası kaldı.
1-Ruhi Sarıalp
1948 yılında Londra olimpiyatlarında 3 adım atlamada Ruhi Sarıalp'in kazandığı bronz madalya
2- Eşref Apak
2004 Atina olimpiyatlarında çekiç atmada4.cülükten 2. ciliğe çıkan Eşref Apak'ın gümüş madalya
3-Yasmina Capello Escobar
2016 Rio Olimpiyatları'nda Küba asıllı devşirme atletimiz Yasmani Capello Escobar'ın 400 m engellideki gümüş madalyası.
****
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintımar, 29 Mart 2017 tarihinde verdiği demeçlerde "İAAF'ın Elvan Abeylegesse ve Gamze Bulut'un madalya ve derecelerinin iptal edildiği bilgileri bize yeni geldi. Bu olaylar bizden önceki Federasyon Başkanları zamanında gerçekleşti" dedi.
****
Karnemiz zayıf
25 atletle katıldığımız 2021 Tokyo olimpiyatlarında başarısız branşların başında gelen ve sıfır madalya ile yurda dönen karnesi zayıf Türk atletizminin kasım ayında yapılan federasyon başkanlığı seçiminde seçimi kazanarak görevine devam eden Fatih Çintımar, bölgesel ligler koordinatörler kuruluna, bölge koordinatörleri olarak Nevin Yanıt Baltacı'yı Başkan yardımcısı. Elvan Abeylegesse'yi de kadınlar maratonda koordinatör olarak atadığını ilan etti.