Hava Durumu

BURSA VE TÜRKİYE BU SESİ DUY!

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2022 13:41

2021 yılının Eylül ayında Bodrum’da sevgili dostlarımız Hacer ve Levent Gencelli’nin balkonlarında bir tek kuş sütünün eksik olduğu mükellef bir kahvaltı sofrasında iken Hacer, ”Ağabey yan komşularımızın bir kızı var bak, balkonda annesine yardım ediyor” dedi ve ilave etti, “Bu kız Manş’ı yüzerek geçmeyi kafasına koymuş ama hem aile hem Aysu, İngiltere vizesi alma sorunu, maddi güçlükler, sponsor bulamama gibi bir çok sorunla da boğuşuyor” dedi.

Hayalinde Manş’ı geçmek gibi ultra bir olayı bu yaşında düşünebilen bu genç kızı yakından tanımak istedim. Hacer yan balkona seslenerek,  “Aysu’cum müsaitsen bize gel, seni Dünya ve Avrupa Şampiyonu bir atlet ağabeyimizle tanıştırayım” dedi.

Aysu yanımıza geldi. Cıvıl cıvıl, konuşkan, sempatik, gülmeyi seven, duruşu, konuşması ve gülmesi ile içindeki pozitif enerjiyi hemen ortama salan bir kız. Aysu, ”Murat Ağabey, hedefim Manş’ı yüzerek geçmek” derken sesi titreyen bir geç kızımız. (Bu Manş Denizi’ni geçmek öyle boğazı geçmeye, Büyükada -Heybeli ada arasını yüzmeye benzemez. 1875 yılından günümüze kadar 1521 kişinin bireysel olarak geçmeyi başardığı, bunların içinde 17’si (11 erkek+ 3 kadın) Türk sporcu; 3 sporcumuz da 2 şer defa kanalı geçmeyi başarmış. (Ersin Aydın:1975-77, Erdal Acet:1976-77, Kamil Resa Arsalan 2012-15)

MANŞI GEÇEN TÜRK YÜZÜCÜLERİNİN DÖKÜMÜ

Murat Güler, geçiş derecesi:16 saat 50 dakika 1954,

Doğan Şahin, 14 saat 21 dakika 1961,

Ersin Aydın, 16 saat 40 dakika 1975

Erdal Acet: 9 saat 2 dakika 1976

Ersin Aydın,13 saat 40 dakika 1977,

Erdal Acet, 9 saat, 7 dakika, 1977,

Nesrin Arslan Olgun, 15 saat 47 dakika, 1979,

Gürsel Seyit Güler, 18 saat 2 dakika,

Kamil Resa Arsalan,13 saat 19 dak,2012,

Dursun Saru.10 saat 36 dakika,2015.

Kamil Resa Alsaran,18 saat, 01 dakika,2015,

Emre Erdoğan 9 saat,35 dakika,2016.

R. Vural Tandoğan, 14 saat 50 dakika, 2016,

Emre Seven, 13 saat 34 dakika, 2017,

Bengisu Avcı Erdoğan, 11 saat, 29 dakika, 2018,

Emre Deliveli, 15 saat 41 dakika, 2019.

AYSU TÜRKOĞLU, 16 saat,28 dakika, 2022

Manş Denizi Kanalı, dünyanın en tehlikeli su yollarından birisi. Soğuk su, kuvvetli, değişken akıntı ve gelgitler.

2 metrenin üzerine ulaşan dalgalar, ani bastıran sis, yağmur, rüzgâr. Günde yüzlerce gemi ve tankerin geçtiği ve sintine bıraktığı yoğun bir deniz trafiği. Köpek balıkları, denizanaları, yosunlar bu kanalı geçmeyi kafasına koyan her sporcu için her an suda karşılaşabileceği risk faktörleridir.

Aysu devam ediyor, “Ağabey şu anda kafam Manş’ta yüzeceğim suyun soğukluğu; tahmini yüzeceğim su içinde 42 km,16’5 C derecedeki suyun içinde kalacağım. 14-15 saatle meşgul olmak değil, şu anda en büyük sorunlarım, İngiltere vizesi almak. Ailemin boyutunu aşan maddi sorunlar ve bu sorunları aşmak için bir sponsor bulmak. Bodrum Belediyesi’ne başvurdum, ilgilendiler ama sonu gelmedi. Daha önce Manş’ı görmedim. Geçeceğim parkurda antrenman yapmadım ama soğuksa soğuk, akıntı ise akıntı, daha önce bunu başaranlar; soğuğu da akıntıyı da dalgaları da yenip geçtiklerine göre ben de bunu başarabilirim diye düşünüyorum. Koçluğumu 2018 de Manş’ı geçip başaran Bengisu Avcı Erdoğan yapıyor. Diyetisyenim Banu Güner aynı zamanda Bodrumspor’da yüzücü, kuvvet antrenmanlarını ise Şafak Temur Hoca ile yapıyorum.”

“Kuvvet çalışmalarında ne tip antrenmanlar yapıyorsun” diye sorduğumda, ”Ağabey kendi sınırlarımı zorlama çalışmaları yapıyorum. Örneğin dik bir yokuşta aşağıdan yukarıya doğru 5 dakika sürelerle traktör lastiği atıyorum. Karnımın üzerinde 10 kg ağırlıkla bir yandan ayak vuruyorum, diğer yandan hortumla burnuma su tutuyorlar ağzımı açarak nefes almaya çalışıyorum. Küvetin içine buz doldurup su sıcaklığı 16 derece olunca bu suya girip soğuğa dayanıklılığımı arttırmaya çalışıyorum.

Covid-19 günlerinde sokağa çıkma yasağı dönemlerinde yüzme çalışmalarını aksatmamak için babama ‘bana balkonda bir su havuzu yapar mısın’ dedim. Eski tekne imalatçısı olduğu için bunu yaptı.

(Aysu bana bunları anlatırken aklıma İsveç’in altın çocuğu Armand Duplantis’in  eski sırık atlamacı olan babasının Mondo daha 5 yaşındayken evlerinin bahçesine sırıkla atlama minderleri ve sehpaları yaptırıp 5 yaşındaki çocuğa sırıkla atlama çalışmalarına başlatması geldi.)

Başarıda aile desteği, bilinçli anne-baba modeli gerçekten çok önemli bir faktör. Arada küçük bir fark var. Duplantis’i Dünya rekoru kırdıktan sonra İsveç’e döndüğünde havaalanında on binlerce İsveçli karşılıyor.

Manş’ı geçen çocuğumuzu da aile efradı ve üç, beş kişi. İşte gelişmiş, eğitim ve kültür düzeyi yüksek ülkeler ile az gelişmiş ülkelerin farklılıkları böyle detaylarda ortaya çıkıyor.

Aysu devam ediyor, “Ailemin baba çok desteği var. Hiçbir anne ve baba  sabahın 6’sında kalkıp  yüzme antrenmanı için Bodrum Mahfel plajına taşımaz. Geri döndüğünde kahvaltısını hazırlamaz ve bu işleri bıkmadan usanmadan 8-9 yaşlarından beri her gün kar, kış, soğuk, sıcak, yağmur demeden tekrarlamaz.

Manş’ı geçmeyi kafama koyduğumda denize olan sevgim, zoru başarma arzum kadar anne ve babamı da mutlu etme düşüncesi beni motive ediyor.”

“Bir seferde Manş’ı geçemezsen yine denemek ister misin?” dediğimde kesin ve kararlı bir sesle,

”Hiç bunu aklıma getirmedim, kesinlikle gideceğim, yüzeceğim ve başaracağım modundayım. Benden önce koçum Bengisu abla (2018) ve Manş’ı ilk geçen Türk kadını Nesrin Abla (1979), bunu soğuk suya, akıntıya, rüzgara karşı başardıklarına göre bende başaracağıma inanıyorum” diyor.

”Aysu bu kadar uzun zaman su içinde kaldığında zihninden neler geçiyor?” diye sorduğumda,

”Ağabey, uzun yüzüşlerde, Türkçe pop şarkılar, Sia ve Can Bonomo melodileri, Fazıl Say’ı çok seviyorum. Geceleri Play-listini dinleyerek uyuyorum. Ara sıra Galatasaray marşı aklıma geliyor, sıkıntılı anlarımda Fazıl Say’ın Cocturne parçasını defalarca dinleyerek gevşemeye çalışıyorum. Bazen de ‘Aysu, atla, yüz ve karşıya kıyıya çık’ mesajını yüzlerce defa tekrarlıyorum.”

Bundan sonrasını Devrim Devecioğlu’ndan dinleyelim.

Dostum Erman Aras’ı bir şey sormak için aradığımda annesini kaybettiğini ve defnettiklerini söyledi. Ben başsağlığı kelimeleri bulmaya çalışırken Erman, “Devrim abla kapıdan çok sevdiğim bir karı-koca başsağlığı için girdi, kızlarının bir sıkıntısı varmış deyip beni Aysu’nun annesine bağladı. Yurdagül Hanım Aysu ve ailenin karşılaştığı güçlükleri anlattı ve telefonda söylediği bir cümle beni çok etkiledi. ”Biz gururlu insanlarız Devrim Hanım, istemeyi bilmeyiz” bu işleri pek bilmememe rağmen çok güvendiğim hatırlı bir bilenime sorduğumda, ”Atila Türkmen sponsor olmayı kabul etti ama bir de sen anlat. Atila Bey’e yazdığımda mesajımı şu kelimelerle bitirdim. “Ülkesini terk etmek zorunda kalan  bu kadar gencin içinden  bir denizyıldızını  tekrar denize atmış olursunuz. üstelik Manş’a..”

Mesajımı alan Atila Bey saniyeler içinde beni aradı, ”Tamam, ne gerekiyorsa yapalım” dedi. Erman Bey’e bu müjdeli haberi verdiğimde, ”Olabilecek en doğru isim Atila Bey. Türkmen Holding bünyesindeki ATM YATÇILIK’ın sahibi. 2004’ten beri Bodrum İçmeler’de yelkenli ve yat üretimi yapıyor. Bodrum Cup’ın başlamasını sağlayan en büyük sponsor. Deniz ve Bodrum aşığı bir insan.”

Bu bilgileri Aysu ve anne -babası ile çığlıklı, kahkahalı  bir görüşme ile paylaştım. Bundan sonra vize işlemleri diğer prosedürlerin tamamlanması için geri sayım başladı.

Ve Aysu 29 Temmuz günü saat 10.02’de İngiltere’nin Dover kıyılarından girdiği 16 derece soğukluktaki  Manş’ın sularında ilk kulaçlarını atmaya başladı.

Kendisine refakat eden Kaptan Eric Hertley’in idaresindeki Pathfinder adlı teknede Aysu’nun koçu ve antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan, babası Mustafa Bey ve mentörü geçiş sırasında Dover kıyılarından Fransa’daki Cap gris Nez’e ulaşıncaya kadar refakat ettiler.

CSA (Channel SwimmingAssocation) kuralları gereği yüzücünün tekneye dokunması ve termal koruyucu veya yüzmeyi kolaylaştırıcı mayolar giymesi yasak. Alnında bir ışık kaynağı taşıyor, yüzme boyunca beslenme olarak sadece gel şeklinde yiyeceklerle beslenebiliyor. Manş Kanalı kuş uçuşu 42 kilometre uzunluğunda. Ancak Aysu dalgalar, akıntı ve medcezirle boğuşmaya başlayınca saatte 3 km süratle yüzerken 29 Temmuz’da saat 10.02 de başladığı maratonu 30 Temmuz saat 04.30’da bitirdi. Ancak hava şartları, devamlı dikine akıntılar nedeniyle normal zamandan 2-3 saat daha fazla yüzmek zorunda kaldı ve 16 SAAT 28 DAKİKA YÜZDÜ.

Bunun üstüne basa basa bir kere daha tekrar ediyorum! Aysu Manş’ı geçen en genç  kadın yüzücü değil, Manş’ı geçen en genç yüzücümüz (kadınları eve kapatmaya çalışan toplumsal hayatta yok sayan, yaşam ve giyimlerine burnunu sokan, gerici zihniyetin, softaların,din bezirganlarının suratına inen bir kadın tokatıdır bu başarı)

Yarışmadan sonra neler mi oldu…

Aysu kısa bir süre içinde Türkiye’nin en konuşulan sporcusu oldu. Cumhurbaşkanının gururumuz oldu beyanatını verdiği anlarda Aysu’nun en sevdiği ünlü sanatçımız Fazıl  Say, Bodrum Antik Tiyatro’da verdiği konserde, sahneye  bir iskemle koydurup Aysu’yu o iskemlede misafir ederken en sevdiği parçası olan Noctürne’ü Aysu için çaldı.

Konser bitiminde eski Genel Kurmay Başkanı  İlker Başbuğ, Aysu’yu kutlayıp hatıra fotoğrafı çektirdi. Aysu’yu İstanbul’a davet eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hazırlanan törende plaket ve hediyelerle onurlandırdı.

Galatasaray Kulübü özel davetle Aysu’yu kulübe çağırarak lisanslı sporcuları olması ve Galatasaray adına yarışması için teklifte bulundu. Eğitimi için burs vermeyi önerdi.

Sen çok yaşa Aysu, bir imkânsızı başardın

Türk kadınının, Türk erkeği kadar başarılı olabileceğini, içerideki yobazlara ve dışarıdaki yedi düvele bir kere daha ispatladın.

Sen çok yaşa Aysu! Türkiye cahilleri, yobazları, ortaçağ yaşam biçimini seçenlerle değil, seninle gurur duyuyor.

Bu arada meraklısı için bilgi, Manş Denizi’ni dünyada en hızlı geçen sporcu Avustralyalı Trent Grimsey (6 saat 55 dakika, 8 Eylül 2012), 24 yaşında geçti. Türkiye’de ise erkeklerde Erdal Acet (9 saat,7dakika (1977), kadınlarda Aysu’nun koçu ve antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan (11 saat,29 dakika(2018) geçti.

KAYNAKLAR:

1-Dr.Murat Kacar”Aysu ile özel ohbet,25.9.2021, Bodrum,

2-Devrim Devecioğlu”Manş’ın soğuk sularına hazır”Oksijen gazetesi,15-21 Temmuz 2022,sayı:79,sayfa:20-22.

3-Devrim Devecioğlu”Aysu olayından notlar”,Oksijen gazetesi,sayı82,5-11 Ağustos 2022,sayfa:22-23.

4-Deniz Ülkütekin”Manş: Açık suyun Everest’i” Cumhuriyet gazetesi,Pazar ilavesi,14,Ağustos 2022,,Sayfa :6.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.