Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2021 20:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2021 20:03
22.12.2021 tarihinden itibaren Osmangazi Atletizm Salonu Bursalı atletlerin kullanımına açıldı.
Salona önceki akşam 19.00 da gittim uluslararası yarışmaların yapılacağı standartlarda bir salon olmuş. Halen tamamlanması gereken eksikleri var. Henüz ısıtma sistemi devreye girmemiş. Buz gibi idi, soyunma odalarında dolaplar, askılar yeni devreye girecek, duş için musluklarda sıcak su akmıyor, ışıklandırma iyi, skor-board yarışma katılım ve sonuçlarının ilan edildiği elektronik levha monte edilmesi şart.
Gerçi Atıcılar’daki olimpik atletizm sahasında da hala yıllardır skor-board yok. Umutla bekliyoruz.
***
Salonu görünce anılarım beni eski günlere götürdü.
1964 ve 65’li yıllarda İstanbul’da salon yarışmaları, Bomonti’deki Kurtuluş Spor Salonu ve Haydarpaşa Lisesi’nin üst katındaki kırık camlarından içeri girip yuva yapan kuşları kanat çırparak uçtuğu alanda yapılırdı.
Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi büyük kulüplerin salonları atletizm için uygun değildi. Galatasaray Hasnun Galip Sokağı’ndaki kulüp binasında bulunan salondan voleybol ve basketcilerden yer bulabilirsek biz de salona arada bir girerdik.
İlk salon Türkiye Birincilikleri, 1966’da Konya Spor Salonunda yapıldı. Parke döşeli bu salonda ben gençlerde 5.62 metre ile gençlerde birinci olurken, gülle atma büyüklerde Erol Uzen birinci, rahmetli Mehmet Hüseyinoğlu 13.53 metre ile ikinci, Osman Karol 13.37 metre ile üçüncü , büyükler yüksek atlamada Ersin İstanbulluoğlu büyükler yüksek atlamada 1.80 metre ile birinci olmuştu.
***
1968 Zonguldak Spor Salonu’nda seyirci alınan tribünlerin arkasına betonun üzerine serilen lastik zeminde 3 adım atlamıştık. Salon giriş kapıları suratımıza çarpmasın diye salon görevlileri kapıları açık tutar, öyle atlayış yapardık.
1970 yılı İzmir Kültürpark içindeki fuar alanında Çekoslavak Pavyonu’nun zeminine toprak dökülerek elde edilen pistte 45 metre, 45 metre engelli, atma ve atlamalar yapılırdı.
Bu yarışmalarda Cem Dinç, gençler 3 adım atlamada 13.23 ile 45 metre engellide 7.1 ile birinci olmuştu.
***
1971 Akdeniz Oyunları için yapılan İzmir Atatürk Stadı’nın altındaki 60 metre düz ve engelli yarışların yapıldığı, bugünkü adı ile Rahmetli Soner Çoşan atletizm pistinde 60 metre bitimi ile salon duvarı arasındaki mesafe o kadar kosa idi ki yarışı bitiren atletler duvara çarpıp sakatlanmasınlar diye duvar lastik koruyucu ile kaplanmıştı. Bu salonda uzun yıllar 60 metre ve 60 metre engelli, atma ve atlamalar yapıldı.
***
Bundan tam 42 yıl sonra Türkiye uluslararası standartta salona İstanbul Ataköy’de yapılan olimpik salonla kavuştu ve dünya salon şampiyonasına ev sahipliği yaptı.
İşte 22 aralık 2021 günü atletleri kullanımına açılan 2. salonu olan Osmangazi Atletizm Salonu’na gelene kadar Türkiye’nin salonsuz geçen yıllarının özeti.
Dileğim Atletizm Federasyonu 2022 faaliyet programına 5-6 şubat tarihlerine koyulan Türkiye Masterler Salon Birinciliği’nin bu salonda yapılması. Başka bir salona alınmaması için malzeme eksikliklerinin o tarihe kadar tamamlanması gerekli.
Darısı İzmir ve Ankara’nın başına bu iki ilimizde salonu çoktan hakketti.