Sevgili kızımız Aysu Türkoğlu Manş denizini geçen en genç Türk yüzücüsü olma başarısını gösterip Türkiye’de yazılı ve sözlü basında kısa bir süre de olsa yer alarak, Türk kamuoyunun dikkatini yüzme sporu üzerine çevirdi ise de, basınımız kısa zamanda tekrar futbolun kısa alandaki paslaşmalarının içine, yani özüne döndü.
Ben de bu nedenle yüzme tarihinde bazı tarihsel başarı ve olayları sizlerle paylaşmak istedim.
1954 yılında Manş’ı yüzerek geçen ilk Türk yüzücüsü Murat Güler, bu başarıya ancak üçüncü denemesinde ulaşabilmişti. Güler ilk denemesini 8 Ağustos 1950’de yaptı ve 21 saat yüzdükten sonra yüzmeyi bıraktı. İkinci denemesini 5 Eylül 1950’de yapan Murat Güler, 3 saatlik denizle mücadelesini birden patlayan fırtına ve 1,5-2 metreye varan dalgalar nedeniyle yarıda bıraktı. İnat ve sabırla çalışmalarına devam eden Güler, üçüncü denemesinde inanılmazı başardı. Fransa Calais’ten denize girip başladığı yarışı 16 saat 50 dakikalık bir sürede tamamlayıp, İngiltere’nin Dover kıyılarında karaya adımını attı ve “Manş’ı geçen ilk Türk yüzücü” olma onurunu kazanıp, Manş’ı geçenler kütüğüne adını yazdırdı…
Manş’ı iki defa geçme başarısı gösteren ünlü yüzücümüz Ersin Aydın, Manş’ı geçme başarısından bir yıl önce ilginç bir rekora da imzasını atmıştı. Ersin Aydın Anamur’dan suya girip, köpek balıklarından korunabilmesi için özel yapılmış, çevresi şamandıralarla askıya alınan ve bir motor tarafından çekilen özel bir kafes içinde Anamur-Kıbrıs arasındaki 110 kilometrelik mesafeyi 114.240 kulaçla ve otuz dört saatte geçerek Girne kıyılarına ulaşmayı başardı. Bu başarısından 1 yıl sonra Aydın, 1975 yılında Manş denizini 16 saat 40 dakikada geçerek Manş’ı geçen üçüncü Türk yüzücü unvanını da ele geçirdi. Ersin Aydın, 2 yıl sonra 1977 yılında, derecesini 13 saat 40 dakikaya indirerek Manş’ı ikinci defa geçme başarısını da gösterdi.
-Manş denizini 2 defa geçme başarısı gösteren Türkler: Ersin Aydın (1975-1977), Erdal Acet (1976-1977), Kamil Resa Arslan (2012-2015).-
Su altında kalma rekortmenimiz Namık Ekin 1978 yılında ilginç bir rekora imzasını atmıştı. Ekin, Kilyos’ta denize dalıp, 11 saat 21 dakika su altından yüzerek Sarayburnu’nda karaya çıktı. Ekin’in bu derecesi ilginç bir Dünya rekoru olarak Uluslararası Sualtı Federasyonu tarafından onaylanmıştı.
***
Manş denizini yüzerek geçen ilk sporcu Clifton Webb adındaki İngiliz subayıdır. Webb, 24 Ağustos 1875 tarihinde 21 saat 45 dakika yüzerek İngiliz basınının “çılgınlık” olarak değerlendirdiği bu yüzme maratonunu kurbağalama tekniği ile yüzerek başardı.
Ancak bu olaydan yıllarca önce Manş denizini yüzerek geçen ilk insan, İngiltere’deki Dover Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Jean-Marie Soletti adındaki Fransız askeridir. Soletti, 1815 yılında cezaevinden kaçmak için denize atlamış ve Manş denizini yüzerek geçip, Fransa sahillerine ulaşmıştı. Ancak bu olay spor değil firar olarak değerlendirildiğinden, resmi kayıtlarda Manş’ı geçen ilk yüzücü olarak Yüzbaşı Webb kütüğe kaydedilmişti.
Bana sorarsanız, adam Manş’ı şu ya da bu nedenle, elinde akıntı haritaları, arkasında motor, denizde gıda takviyesi, üzerinde soğuğa karşı özel bir mayo olmadan, meteoroloji desteği olmadan geçmiş mi geçmiş. Manş’ı geçen ilk insan olma onurunu bu adama vermek ve tarihi bir hatanın düzeltilerek yüzyıllarca sonra onore edilmesi gerektiğini düşünüyorum...
KAYNAKLAR:
“1453-1991, Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi”, Cem Atabeyoğlu, Fotospor Yayınları, İstanbul, 1991.2- “Spor Ansiklopedisi” üçüncü cilt, Tercüman Gazetesi Yayınları, İstanbul, 1981.