Hava Durumu

Almanya Eurofıghter Savaş Uçaklarında Engeli Kaldırıyor

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 00:05

Türkiye, özellikle son dönemde oldukça önemli bir şekilde arttırdığı savunma sanayisi yatırımları sonrasında dışa bağımlılığını oldukça azaltmayı başarmış ve askerî gelişimlerini hem teknolojik hem de finansal açıdan millî bir şekilde gerçekleştirmeyi başarmıştır. Bu durum hava savunmasında da önemli bir yer edinmiş ve BAYKAR’ın insansız hava araçları ve TUSAŞ’ın 2034’lü yıllarda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı çift motorlu düşük görünürlüklü, sensör füzyonlu, hava-hava ve havadan yere hâkimiyetlerde üstün özellikleri bulunan beşinci nesil savaş uçağı projesi hava savunma kabiliyetlerini neredeyse tamamen millî bir yapıya kavuşturmuş olacaktır; fakat seri üretim sürecine kadar geçen süre içerisinde Türkiye’nin hava savunma ihtiyaçları son derece artmıştır. Zira Türkiye’nin hava gücünü geliştirme isteği çevresindeki istikrarsızlık bölgelerinden ki bunlar sınır komşusu ülkelerinde yaşanan güvenlik riskleridir. Ayrıca Ege Denizi’nde Yunanistan ile deniz ve hava sahası anlaşmazlıkları da hava gücünü arttırmayı zorunlu kılmaktadır. İlaveten küresel dengeler içerisinde de hava gücü oldukça önemlidir; zira hava gücü zayıf kalırsa kara gücü de zayıf kalmaktadır.

Türkiye, bu şartlar içerisinde ilk olarak ABD öncülüğünde geliştirilen F-35 programından 2019 yılında Rusya ile olan ilişkiler ve S-400 meselesi sebebiyle çıkarılmıştır. Bu durum, Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı ihtiyacına karşı alternatifler aramasına neden olmuştur. Avrupa ise tam burada gelişmiş savaş uçakları noktasında potansiyel tedarikçilerden biri olacaktır. İlaveten savunma teknolojisinde dışa bağımlılığı azaltma stratejisi doğrultusunda alternatif tedarikçiler aramak savunma noktasında bir ülkeye bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. ABD ile yaşanan gerilimler özellikle Türkiye’yi alternatif kaynaklara yöneltmiştir. Bu alternatif kaynakların en önemlisi ise Eurofighter Typhoon savaş uçağı olmuştur. Avrupa Birliği yapımı bu savaş uçağı, özellikle Türkiye’nin hava gücü ihtiyaçlarını karşılayacak en önemli uçaklardan biri olacaktır; zira çok rollü, çevik ve gelişmiş elektronik sistemlere sahip bir savaş uçağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Almanya, başlangıçta Türkiye’ye savaş uçağı satışında mesafeli bir yaklaşım koymuş olsa da Türkiye’nin diğer NATO müttefikleri olan İngiltere, İtalya ve İspanya Türkiye’nin hava savunmasının arttırılması amacıyla satışın hemen yapılması noktasında diplomasi yürütmüşler ve Almanya’da bu noktada belirli şartlar öne sürdüğünü belirtse de geçtiğimiz günlerde Milli Savuma Bakanı Yaşar Güler, 40 EuroFighter Typhoon savaş uçağının onayının çıktığını belirtmiştir. İlave olarak, ABD seçimleri sonrasında askerî ilişkiler bakımından yeni gelişmelerin oluşması kuvvetle muhtemel; zira F-16 Viper savaş uçakları da bu süreçte Türkiye tarafından satın alınmış bulunmaktadır.

Türkiye, bu dönemde yerli ve millî beşinci nesil savaş uçağının seri üretime geçmesine kadar müttefiklerinden savaş uçağı alması zaruri bir gelişme olarak değerlendirilmelidir; zira Türkiye bölgede hava gücü bakımından zayıf olamayacak bir ülke konumundadır. Bu noktada hem savaş uçağı alımları hem de milli savunma hazırlıkları noktasında çalışmalar süratle devam edecektir.

Hava savunma gücü açısından diğer bir önemli gelişme ise şüphesiz “Çelik Kubbe” olmuştur. Türkiye’nin hâlihazırda alçak hava savunma sistemleri ve orta mesafe hava savunma sistemleri, uçakların kullandığı hava-hava füzeler, yüksek mesafe hava savunma sistemleri mevcut ve hepsi de yerli ve millî üretimlerdir; fakat Çelik Kubbe projesi, özellikle Türkiye’nin uzun vadeli hava ve füze savunma doktrinini oluşturan en önemli yapıyı oluşturacaktır. Hava savunma ağı, geniş sensör teknolojisi ve yapay zekâ algoritmalarını da içeren komuta ve kontrol yetenekleri Çelik Kubbe’nin Türkiye’nin hava savunma kabiliyetleri açısından önemli bir konumda olacaktır.

Türkiye sonuç olarak savunma sanayisi alanlarında bu vesile ile hava, kara ve deniz gücü açısından hem dışa bağımlılığını çok fazla azaltmış olacak hem de yerli ve milli imkânlar ile geliştirilen ve oldukça güçlü yapılara sahip olan bir askerî teknoloji yapısına evrilecektir.

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.