24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hareketine başlaması sonrasında Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemiş ve oldukça geniş askerî yardımları Ukrayna’ya iletmiştir.
Türkiye’nin özellikle askerî yardım açısından Ukrayna’ya en büyük yardımı silahlı insansız hava araçları olmuştur. Bayraktar TB2 gönderimleri sıklaştırılmış ve Ukrayna’da üretim tesisi açma noktasında son noktaya gelinmiştir. Özellikle Ukrayna’nın askerî açıdan talep ettiği en önemli isteklerden biri olan askerî üretim kapasitesi olan kuruluşların işletmelerini Ukrayna topraklarına getirmesi hususu ve isteği bu noktada BAYKAR tarafından sağlanmıştır diyebiliriz.
Bu tesis, Türkiye ve Ukrayna arasındaki askerî iş birliğini geliştirirken aynı zamanda Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü koruma amacının teşvikini de sağlamaktadır. Gelecek sene ağustos ayı içerisinde tamamen bitirilmesi planlanan üretim tesisinde BAYRAKTAR TB2 ve aynı zamanda büyük yük taşıma kapasitesine sahip olan TB3 modelinin üretimi yapılacak ve Ukrayna’nın kullanımına sunulacak. Her yıl yüzden fazla üretim kapasitesine sahip olacak işletme aynı zamanda istihdamın arttırılması amacıyla da Ukrayna açısından büyük önem taşımaktadır. Bu üretim tesisi Rusya açısından bir tehdit unsur olarak görülse de Türkiye NATO’nun daha fazla silahlanma ve Ukrayna’ya daha fazla yardım kapasitesi planlamasına oldukça uygun bir şekilde dış politika yürütmektedir.
Türkiye hâlihazırda Ukrayna adına ve Ukrayna donanması için 4 adet ada sınıfı korvet üretimi de sağlamaktadır. MİLGEM Projesi, Aralık 2020’de Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanmıştı. Bu bağlamda Türk yapımı ADA sınıfı ilk korvet “Hetman İvan Mazepa” Ekim 2022’de denize indirilmişti. Bu sene içerisinde anlaşma şartları dahilinde ikinci korvet olan Hetman Ivan Vyhovskyi (F-212) korveti ise bu sene denize indirildi. 2 korvet yapımı ise proje kapsamında devam etmektedir. Özellikle ikinci korvetin Ukrayna donaması adına bir amiral gemisi olmasını bekleyebiliriz. Türkiye bu noktada Ukrayna’nın Karadeniz içerisindeki gücünü arttırmayı amaçlamakta ve denizde etkisini kuvvetlendirmeye çalışmaktadır.
Türkiye ve Ukrayna askerî iş birliği içerisinde, özellikle stratejik alanlarda imzalanan mutabakat zaptı ile askerî yardımlarını sürdürmeye devam edecektir. Türkiye, NATO konusunda ise Ukrayna’yı destekleyen tarafta ve üyeliğini gerekli görmektedir; fakat şu aşamada Rusya ile olan ilişkilerinde etkili olması, NATO’nun Ukrayna’da herhangi bir askerî müdahalesine taraf olmadığını göstermektedir. Ancak bu güçlü destek Ukrayna açısından oldukça önemli ve önemli olmaya devam edecektir.
Sonuç olarak Türkiye, Kırım’da dahil olmak üzere Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde egemenliğin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisi adına Ukrayna’ya desteğini devam ettirecektir. İlave olarak, savaş sonrasında Ukrayna’nın yeniden yapılandırılması ve inşası noktasında Türkiye en önde gelen ülkelerden biri olacaktır diyebiliriz.