AutoMotive MEETINGS Lansman Toplantısı'nda konuşan OSB Başkanı Hüseyin Durmaz, lansmanla ilgili bilgiler vermeden önce duayen bir sanayici olarak geleceğe dair umut veren sözler sarf etti.
Onun gibi birçok çalkantı ve kriz yaşamış bir insanın kendisini umutsuzluk havasına karşı konumlandırması oldukça önemli.
Zira birçok iş insanı geleceğe dair ilk önce olumsuzlukları dillendirerek sözlerine başlıyor.
2017 yılından bu yana gerçekleştirilen Otomotiv Meetings'le ilgili ayrıntılardan öte Hüseyin Durmaz'ın bu duruşunu ve: "Umutsuzluğa kapılmamaya destek olacağız. Ülkemizin daha varlıklı ve itibarlı olması için elimizden geldiğince çalışacağız" sözlerini önemsiyorum.
TECRÜBE KOKAN SÖZLER
Eldeki veriler salt bir rakamken, Durmaz'ın 2023 yılı otomotiv ihracatını: “35 milyar dolarlık bu rakam hepimizin çevresindeki insanların çalışmalarıyla oluştu. Bu hepimizin başarısı, bu ülkemizin daha itibarlı olması için önemli" şeklinde değerlendirmesi, bizi rakamların soğukluğundan, insana dokunan çıkarımlara ulaşmamızı sağladı.
Hüseyin Durmaz uzun süredir kendisini klasik sanayici profilinin ötesinde bir konuma yükseltti. Düşünceleri ve olaylara bakışı bu toplantıda da kendisini gösterdi. Bursa gibi çok eski bir sanayi, ticaret kentinde bu tarz üst profil sanayiciler her zaman olagelmiştir. Durmaz ve benzeri büyük isimlerin daha sık fikirlerini ve duruşlarını yansıtacak ortamlarda bulunmasını bekliyoruz.
Bu tür tecrübe aktarımları şehre ve kişilere değer katar!
BARAN ÇELİK: "2025'TE DARALMA YOK"
Lansmanda söz alan diğer isim OİB Başkanı Baran Çelik, etkinlikle ilgili bilgiler verdi.
Çıkışta soru sorma fırsatı bulduğum Çelik; "2024 için 39 milyar dolarlık hedefi 37 milyar dolara revize etmemize rağmen 2025 yılında bir daralma beklemiyoruz. 2025 yılıyla ilgili hedefi yönetim kuruluyla birlikte istişare edip kısa sürede ilan edeceğiz" dedi.
Konuşmasında 2024 yılını değerlendiren OİB Başkanı Çelik, ilk dokuz ayda 27 milyar dolar seviyesini yakaladıklarını yılı da 37 milyar dolarla tamamlayacaklarını aktardı.
İhracat sıralamasında Bursa'nın ikincilik koltuğunu bırakması hepimizin dikkatini çeken bir durum.
Buna değinen Baran Çelik, Bursa'nın firmaların tabana yayılması açısından bir gerileme içinde olmadığına dikkati çekerek konuyla ilgili bizi şu şekilde bilgilendirdi: "Bursa ikinci olduğu dönemde bile tabanda bu kadar kuvvetli değildi. Bursa ana üreticilerdeki gücünü korurken tedarikçi firmalarda artış sağladı. Şu an ki firma sayımız ikinci olduğumuz dönemdekinden daha fazla." İstatistiklere bakarak yaptığımız yorumların altında yatanı öğrenmemiz açısından doyurucu bir açıklamaydı.
TÜRBÜLANS YAŞANDI
Elektrikli araçların 2024 yılında sektöre etkisini 'türbülans’ olarak nitelendiren Baran Çelik; "Dünya çapında sektör elektrikli araçlarda beklediğini bulamadı bu bir türbülans oluşturdu. Türk otomotiv endüstrisi daha çok konvansiyonel ve ticari araca yoğunlaştığı için bir avantaj yaşadı. Ancak yakın gelecekte elektrikli araçlarda da kendimizi geliştirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. Bazen konjonktür avantajını da yaşadığımız oluyor.
OTOMOTİVİN KALBİ
BURSA'DA ATACAK
12-14 Kasım tarihleri arasında yapılacak Otomotiv Meetings etkinliği ile ilgili ayrıntıları ajanslar da çalışan muhabir arkadaşlarımız bültenlerinde yansıtacaktır ve siz okurlarımız haberleri gazetelerde internet ortamında takip edebilirsiniz. Köşenin haber formatında olmaması için sadece bu tip bilgileri sunmaktan imtina ediyorum.
40 ülkeden 300 üst düzey firma katılacağı otomotiv buluşmalarının, organizasyon gücünü bildiğim UİB tarafından dolu dolu bir programla yapılacağına şimdiden eminim!