Hava Durumu

Gündem ölür sen hızını hatırla

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 01:00

Gündemin ışık hızıyla değiştiği Türkiye’de, gazetecilik yapmak hem kolay hem de çok zordur. Hafta içinde bile birkaç gündem baş köşeye otururken son bir yılda ana gündem enflasyon ve hayat pahalılara karşısında köşeye sıkışan ücretli (özellikle emeklilerimiz) kesimler oldu. Gündemin hızını belirtmek için Füruğ Ferruzad'ın ‘Kuş Ölür Sen Uçuşunu Hatırla' dizelerinin alegorisini yaparsak, durum biz gazeteciler için; gündem değişir sen hızına ayak uydur şeklinde.

Enflasyonist ortamın etkileri iktidarı genel seçim havasında geçen bir yerel seçimde oldukça sarstı. Seçim sonuçlarını,sonuçların sebeplerini ve alınacak tedbirleri konuşmak için AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31’inci İstişare Toplantısı’nda partisini topladı.

KÖKLÜ DEĞİŞİM BEKLENTİSİ YÜZDE 84

Istişare toplantısında teşkilatlara yönelik alınan kararların Türkiye'ye ve Bursa'ya yansımalarında merakla bekliyoruz. Zira bir araştırma şirketinin yaptığı ve “ seçim sonuçlarına göre AK Parti yönetiminde köklü bir değişim olmalı mı? Sorusuna yüzde 84 evet cevabı geldi.

KRİZ’İN TEDAVİSİNDE SONUÇLAR GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni anayasa ile ilgili olarak ‘konuyu bilek güreşine çevirmemeliyiz' derken Filistin'de İsrail'in yaptığı soykırımla ilgili olarak da kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Ancak siyasette hemen her konunun karşılıklı bir pazarlık ve bilek güreşi olduğunu da en iyi bilen yine sözün sahibi Erdoğan tabii ki. Recep Tayyip Erdoğan, her ne kadar ekonomi ile ilgili mesajlar verse, de asıl açıklamalar “en kötüsü geride kaldı, kalıcı bir düşüş olacak” diyen Mehmet Şimşek'ten geldi. Derinden hissedilen ve nihayet kabul edilen krizin yansımalarından birisi de, ülkede antidepresan kullanım sayısını yüzde 380 artmış olması. Bu orana Şimşek’in üzerindeki sorumluluğun göstergelerinden birisi de diyebiliriz.

REFORMLARIN STARTINI ŞİMŞEK VERDİ

Şimşek’in yaptığı her açıklamayı artık ülkedeki her vatandaş büyük bir dikkatle takip ediyor. Bakan Şimşek’in Kamu İhale ve Vergi Sistemine yönelik köklü reformunu tamamlamak üzere olduğunu açıklaması bana göre enflasyona yönelik açıklamalarından çok daha önemli ve olumluydu. Çünkü bir şekilde iki yıldır kabul edilmeyen kriz, Mehmet Şimşek'in tekrar kabine girmesiyle kabul edildi ve dünya ile kopuk, anlam zinciri hiç kurulmamış politikalar yerini, dünyayla ve mantıkla entegre adımlara bıraktı. Asıl önemli olan, hemen her alanda ihtiyaç olan yapısal reformlara ilk kez bir bakanın başlamış olmasıdır.

1 YILDA BAKANLARIN DEĞERLENDİRMELERİ

Geçtiğimiz 4 Haziran mevcut hükümetin göreve gelmesinin de yıl dönümüydü. Kısaca kabinedeki bakanları değerlendirirsek, Mehmet Şimşek'i en başarılı ve kilit bakan olarak başa yazabiliriz. Bakan Şimşek adeta tek başına ülkenin ekonomisini ve AK Parti hükümetini ayakta tutuyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı operasyonlarla başarılı bir performans gösterse de, halefi Soylu'nun siyasal performansı ve yüksek profilinin yanında altta bir noktada diyebiliriz. Aynı durum bana göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan için de geçerli. Göreve geldiğinden bu yana İsrail'in insanlık suçu halini alan saldırıları doğal olarak ana gündemi oldu. Uluslararası birçok diyalog kurdu. Ancak o da Mevlüt Çavuşoğlu'nun aurasının altında kaldı. Mevlüt Bey olsaydı bu sorun da çok daha efektif çıkarımlar yapardı demekten kendimizi alamadık. AK Parti hükümetlerinde adeta kanayan bir yara olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda geleneği Mahinur Özdemir Göktaş da bozmadı. Kendisi hem vasat bir bakanlık geçiriyor hem de seçimlerde seçim bölgesi Afyon'da ver(e)mediği performansla sınıfta kaldı. Olası bir kabine revizyonunda yerini koruması çok zor görünüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yine üst düzey performans göstermeye devam ediyor. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı da yapısal reformlar konusunda çaba harcayan isimlerden birisi ve onun da reform konusundaki açıklamalarının eli kulağında.

MOBİL KISIRLAŞTIRMA ÜNİTELERİ KURULUYOR

Son olarak geçtiğimiz hafta gündemin başında yer alan sokak hayvanları yasa tasarısına dair dişe dokunur bir çözüm, Tarım Bakanlığı’ndan geldi. Bakan Yumaklı ‘geçici kısırlaştırma üniteleri' kurulacağını duyurdu. Açıklamada dikkati çeken diğer maddelerde ise sokak hayvanları için büyükşehir belediyelerinin binde 5 diğer belediyelerin de binde üç kaynak ayırmaya zorunlu olduğuydu. Toplumun duyarlılığını gösterdiği her eylemde ön saflarda yer alan belediye başkanlarımızın konu ile ilgili girişimlerini fikri takip açısından yakından takip edeceğiz. Ülkede herkesi infiale sürükleyen bir konuda tarım bakanlığının aldığı bu karara ve ulaşılan bu çözüme oldukça sevindik.

Herkese mutlu günler...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.