Hava Durumu

‘Sonbahara Doğru’

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 17:53

Bursalı Senarist ve Yönetmen Levent Demirci’nin ilk uzun metrajlı filmi ‘Sonbahara Doğru’, mutlaka izlenilmesi gereken yapımlar arasında yer alıyor.

Tamamı Mustafakemalpaşa ilçesi ve köylerinde çekilen film, dünya prömiyerini İngiltere First Time Film Maker 2020’de, Türkiye prömiyerini ise 9. Uluslararası Antakya Film Festivali’nde yaptı. Yapım ayrıca 7. Uluslararası Balkan Panaroma Film Festivali resmi gösterim seçkisinde de yer aldı.

Filmin oyuncu kadrosunda Merve Yıldız, Tuğçe Köse, Murat Cem Yılmaz, Diana Sönmez, Ersin Odabaşı, Burhan Narınç, Mustafa Yılmaz, Özgür Varlı, Yağız Atan, Derya Yavuz gibi profesyonel oyuncular yer alıyor.

Sinema ve birçok alanda İstanbul engelini hala aşmaya çalışan Bursa için oldukça değerli olan bu film, sahip çıkılması gereken yapımlar arasında yer alıyor. Kısıtlı bütçe ve zor koşullar altına ortaya çıkarıldığı gerçeğinden de hareket edildiğinde, Bursa için gerçekten bir değer…  Yönetmenin diğer filmleri de yolda.

Filme değinmek gerekirse…

Hikâyenin sonunda yaşanan çarpıcı olay, izleyiciye başında verilmiş ve biz film boyunca olayın nasıl oraya varacağını merakla izliyoruz. Bir kasabaya atanan ve görevine yeni başlayan genç öğretmen Yaprak’ın, öğrencisinin annesi Semra ile kurduğu yakın ilişkinin nerelere vardığını izlediğinizde gerçekten kanınız donuyor.

Yönetmen hikayenin sonunda izleyiciyi adeta ters köşe yapmış.

Küçük bir kasabada hayatına anlam katmaya, hayatını renklendirmeye çalışan öğretmen Yaprak, Semra ile bambaşka bir yolculuğa çıkar. Gezerler, eğlenirler fakat Semra’nın hiç de sıradan bir hayat hikâyesinin olmadığını ilerleyen zamanlarda öğrenir.

Yurdun özellikle küçük yerlerinde, azımsanmayacak derecede fazla olan ama “Ağzımızın tadı bozulmasın” mantığıyla, özellikle anneler tarafından sümenaltı edilen ensest, maalesef kanayan yaralarımızdan biri haline dönüştü.

Yaprak, Semra’nın bu acı hikâyesini öyle bir anda öğrenir ki, adeta dumura uğrar… Çünkü Semra’dan gördüğü yakınlık bambaşka bir yere evrilir… Yani hikâye içinde hikâye izlettiriyor bize yönetmen.

Erkek egemen zihniyetin kapalı kapılar arakasına sakladığı, görmezlikten gelindiği, üstü örtülen bu tarz utanç verici olaylar, kadınların cesareti sayesinde geç de olsa bir şekilde açığa çıkıyor. Kadınlar artık yaşadıklarını saklamıyor, seslerini bir şekilde duyurma yolunu buluyor.

Toplumun her alanında ikinci sınıf muamelesi gören kadın, en güvende olması gereken yer olan ‘evi’nde akıl almaz şiddet türlerine maruz kalıyor. Ve çocuk, yetişkin ayırt etmeksizin…

Bu kadınların sessiz çığlıklarına kulaklarını kapatan ataerkil toplum ise bununla eninde sonunda yüzleşmek zorunda kalıyor.

Sonbahara Doğru’yu hala izlemediyseniz mutlaka izleyin, izlettirin!

Genç bir kadın olan Yaprak, bir köye öğretmen olarak adanır. Yeni hayatına alışmaya çalışan Yaprak, bir öğrencisinin annesi olan Semra ile bir dostluk kurar. Birbirlerinden güç alan iki kadın, erkeklerin egemen olduğu dünyada karşılarına çıkan zorlukların birlikte üstesinden gelmeye çalışır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.