Geçtiğimiz mayıs ayında Yıldırım Belediyesi’nin önemli projelerinden biri olan Balaban mesire Alanı’nın açılışına katılmış ve düzenlenen organizasyonu takip etmiştim.
Alanının açılış programında Türk mutfağı haftasına özel Bursa mutfağı sunumu vardı.
Bu etkinlikte Yıldırımlı kadın kooperatifi üyeleri ile tanışmış, ortaya koydukları el emeği göz nuru ürünlerin yanı sıra birlik ve beraberliklerinden çok etkilenmiştim.
Kendileri ile sohbet ederken de Yıldırım Belediyesi’nin ve Başkan Oktay Yılmaz’ın kurdukları kooperatiflere olan desteklerinden bahsetmişlerdi.
Zaten Yıldırım Belediyesi’nin kadınların ekonomik ve sosyal hayat içindeki rolünü güçlendirmek adına önemsediği projelerin başında kadın kooperatiflerinin geldiğini de biliyorum.
Başkan Oktay Yılmaz “Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesini kendimize görev biliyoruz. Kadınlarımıza imkân verildiğinde başaramayacakları hiçbir şey yok. Yaptıklarımızın yanı sıra, bu yolda yapacak daha çok işimiz var. İnşallah çalışan ve üreten kadınlara desteğimizi sürdüreceğiz” diyor.
Onun bu tutumu da Yıldırımlı kadınlar tarafından takdir ediliyor ve seviliyor.
***
Geçtiğimiz günlerde yine kadın bakışında önemli bulduğum bir proje dikkatimi çekti.
Yıldırım Belediyesi öncülüğünde, Yıldırım Halk Eğitim Merkezi, Kızılay Toplum Merkezi, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Kadın ve Demokrasi Derneği desteği ile yetim annelerinin meslek edinebilmeleri amacıyla Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’nde ‘Düz Dikiş Makinesi Kullanımı Kursu’ açıldı.
3 ay süreli bu kursun amacı; Yıldırımlı kadınların istihdama katılabilmeleri idi.
Eğitim sonunda kurs alan 10 kadına dikiş makinesi desteği verildi. Anneler aldıkları bu kurs sayesinde ürettiklerinin satışından gelir elde ederek ev bütçelerine katkıda bulunabilecekler.
Yıldırım Belediyesi Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi (YILSİM)’nde kadına ve istihdama yönelik daha pek çok mesleki eğitim kursu düzenleniyor, kursiyerlerin meslek sahibi olmaları sağlanıyor.
Başkan Oktay Yılmaz:
“Bu eğitim programları ile eleman açığı bulunan sektörlere ara eleman yetiştirerek, üretime katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diyor.
Görünen o ki ‘üreten kadınlara Yıldırım destek’ her zaman devam edecek.
***
Ayrıca belirtmek isterim:
YILSİM’de farklı engel gruplarında (zihinsel, bedensel, görme, down sendromlu, işitme ve otizmli ), engelleri aşma adına farkındalık oluşturmak ve bireylerin özgüvenlerinin oluşumuna destek olmak amacıyla müzik, el sanatları ve mutfak sanatları alanında engelli bireylere de eğitim veriliyor.