İnsan bedeni yaşlanmaya mahkûm…
Malumunuz dengeli beslenme, düzenli spor ve stressiz bir hayat yaşanırsa yaşlanmayı geciktirebiliyoruz ancak engelleyemiyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul ediliyor.
Hâlbuki bilimde yaşanan gelişmeler insan ömrünü 90-95’lere çıkarmışken, 65 yaşında birine yaşlı demek için henüz erken gibi geliyor.
Ancak insan ömrünün uzaması ile birlikte bir takım demans hastalıklarına maruz kalması da kaçınılmaz oldu.
Genetik geçiş dışında, sağlıksız beslenme ve stresli hayat sanıyorum bu tip hastalıkları tetikleyen başlıca etkenler.
***
Günümüz koşullarında yaşlanan ebeveynlerin bakımının yapılması, kadın ve erkek birlikte iş hayatında olduğundan, her geçen gün zorlaşıyor.
Yakın bir tarihe kadar, toplumsal kültürümüzün ve geleneklerimizin de etkisi ile yaşlanan anne ve baba çocuklarının evlerinde bakılır, onlar da torunları ile ilgilenirdi.
Giderek bozulan geleneksel yapı ile birlikte yaşlıların yalnız kalma sorunu ortaya çıktı.
Şimdilerde yaşlılarımız evlerinde bakıcıyla kalıyor ya da huzurevi adı altında hizmet veren merkezlere yatırılıyor.
Eğer aile büyüğünüz bir de Alzheimer hastası olmuşsa bu en zor durumlardan biri ve profesyonel bakım alması gerekiyor.
Bu tür yaşlılarımızın en kaliteli hizmeti alması ve onların mutlu, sağlıklı ve rahat bir ortamda yaşamaları gerekiyor.
Her geçen gün artan Alzheimer hastalığına yakalanmış biriyle çevrenizde mutlaka karşılaşmışsınızdır. Bu kişi belki de en yakınınızdır. Maalesef Alzhemier hastalığını tedavi eden bir ilaç da yok. Dolayısıyla hastaların ve yakınlarının ihtiyaçları çok fazla…
Alzheimer hastası olmak zor ama inanın onun yakını olmak ve bakımını üstlenmek daha zor.
Hiç düşündünüz mü bir gün Alzheimer olur muyum diye?
Çocuğunuzun karşısında çaresiz, hafızanız gitmiş, bakıma muhtaç bir bebek gibi olduğunuzu…
Düşüncesi bile çok acı maalesef!
***
Çağın hastalığı Alzheimer…
Bu hastalar için Nilüfer Belediyesi, Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ve hayırsever Dikencik ailesi iş birliğiyle Özlüce Mahallesi’nde açılan Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi yaklaşık 1 yıldır gündüz bakım hizmeti veriyordu. Şimdi ise gece bölümü ile de hizmet vermeye başladı.
Talebin yoğun olduğu Nilüfer Belediyesi Lions &Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin gece bölümünden faydalanmak isteyenler hastalarının vasilik işlemleri tamamlanmışsa konaklama için başvuru yapabiliyor.
Burada ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, psikolog, sosyal çalışmacı personel her an hastalarla birlikte. Hastaların gece konaklayabileceği çift kişilik 24 oda ile aktivite salonları, yemekhane, mutfak, revir, kuaför, bakım odası, aile görüşme odası, özel bakım odaları, rehabilitasyon salonu, fizyoterapi, konferans ve spor salonunun bulunduğu Alzheimer hasta konuk evinde kalan bireyler, gün boyu gerçekleştirilen etkinliklerle de zamanlarını dolu ve verimli geçiriyor.
Pandemi sürecinin ardından normal yaşama geçilmesiyle birlikte konuk evinde gece bölümünü de hizmete açtıklarını söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem “Ne yazık ki bu hastalık, özellikle hasta yakınlarına çok zor bir süreç yaşatıyor. Bir Alzheimer hastanız varsa, onu evde yalnız bırakıp dışarı çıkmanız ve başka işlerle ilgilenmeniz pek mümkün değildir. İşte böyle durumlarda hasta yakınlarının imdadına, bu konuk evi yetişiyor. Deneyimli ekiplerimiz, hastalarımızın her anında yanında olarak, ihtiyaçlarına yanıt vermek için özveriyle çalışıyor” diyor.
Böyle hizmetlerin olması önemli.
Alzheimer madem tedavi edilemiyor, bu tip hastalarımız için gece-gündüz hizmet veren konuk evlerinin sayılarının artması önemli…
Siz yine de sağlıklı yaşlanmak için elinizden geleni yapın. Dengeli beslenin, dengeli yaşayın, iyi uyuyun, spor yapın ve dert, tasa etmeyin!