Hava Durumu

Bursa ve deprem gerçeği

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2023 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2023 15:19

Deprem öldürmez bina öldürür!

Her yaşanılan depremde tekrar tekrar duyduğumuz bir cümle bu…

Ve ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördük, yaşadık.

17 Ağustos 1999 depreminden sonra ders almamız gerekirken; 6 Şubat’tan beri yaşanılanlar çarpıcı gerçeği bir kez daha yüzümüze vurdu.

Bugün yaşadığımız büyük üzüntü, kargaşa ve hayal kırıklığının nedeni çok sayıda binanın yıkılmış ve on binlerce insanımızın hayatını kaybetmiş olmasından…

Bu saatten sonra akılcı düşünerek hareket etmemiz gerekiyor.

“Bir an önce enkazı kaldırıp,  yeni konutlar yapacağız” demek yeterli değil elbette… Evet, yapılması gereken öncelikli işlerden biri yıkılan şehirlerin yeniden inşası. Ancak artık kalıcı çözümler üretecek çalışmaların yapılması gerekiyor.

***

Uzmanlar şimdi de İstanbul depremine dikkat çekiyor. Artık tüm Türkiye’nin tanıdığı Naci Görür Hoca, “İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen hasar Maraş’tan daha fazla olur” dedi.

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki yaklaştığı söylenen Marmara depremiyle ilgili uyarıda bulundu. Yalova merkezin, Yalova'nın sahil ilçesi olan Çınarcık'ın ve Bursa'nın riskli olduğunun altını çizdi ve: “Bunun zamanını söylemek mümkün değil ama yakında gelebilir” dedi.

Yetkili makamlar yaşanan son felaketi de dikkate alarak Bursa’nın durumunu gözden geçirmeliler.

Şehrimizde nüfus ve bina stokunun yoğun olduğu yerler riski arttırıyor.

Bursa milletvekilleri de deprem riskini ve yapılabilecekleri gündemlerinin en üst sırasına koymalılar.

***

Bu konuda Nilüfer Belediyesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi ile birlikte binaların depreme dayanıklılığına ilişkin bir çalışma için harekete geçti.

Nilüfer’deki 3 bin 400 ticari işletmede eksik ve zedelenmiş taşıyıcı sistem tespiti yapılacak ve sonuçlar vatandaşlarla paylaşılacak.

Çalışmanın ilk olarak ticari işletmelerin yoğun olduğu Beşevler ve İhsaniye Mahallesi’nde başlayacağını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bu çalışmanın ilk aşama olduğunu ve devamının geleceğini belirterek, “Bütün Nilüfer’de yapılacak bu çalışmanın ikinci etabında kapsamını daha da genişleteceğiz. Diğer bütün alanlarla ilgili yapılacak çalışmalar da kapsam içine girecek. Nilüfer’in bütün envanterini daha detaylı şekilde çıkaracağız. Her mahalleye girilerek, gözlemsel olarak bakılacak. Bina kaç yılında yapıldı? Binaların proje dışında eklentisi var mı? Binaların sorgulanması lazım” dedi.

Oda Başkanları Ülkü Mercan Küçükkayalar ile Şirin Rodoplu Şimşek de, odalar olarak her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirterek, bu yaşananları unutturmamak için çaba göstereceklerini belirttiler.

***

Sonuç olarak; Bursa’nın yöneticileri olası bir depremde yaşanabilecek olumsuzlukları ve riski en aza indirmek adına yapacakları çalışmaları, düzenli olarak raporlamalı ve kamuoyunu bilgilendirmeliler.

Ayrıca kısa vadeli kazanımlar için yanlış işlerden kaçınılmalı…

Bursa birinci derecede deprem bölgesi… 1855’de 7,5 büyüklüğünde deprem yaşamış, çok sayıda can ve mal kaybı olmuştu.

Aynı şiddette bir depremi yaşadığımızı düşünmek bile istemiyorum!

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.