Son yılların en acı felaketini yaşadık 6 Şubatta.
Birçok şehir depremle yerle bir oldu.
Kaybettiğimiz canların acısı hala yüreğimizde.
Hala ülkece yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz…
Fay hatlarının geçtiği bir ülkede yaşıyoruz.
Uzmanlar Marmara depremi içinde uyarıda bulunuyorlar.
Deprem gerçeğinden kaçamayacağımız için binalarımızı depreme göre sağlam yapmak zorundayız.
Bu noktada son dönemde sıklıkla adını duyduğumuz ‘kentsel dönüşüm’ konusu karşımıza çıkıyor.
Kentsel dönüşüm; gerek zemin gerekse de altyapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir kent yaşamına izin vermeyen bölgelerin ıslah edilmesi. Islah, tehlikeli yapıların yıkılarak yenilerinin modern teknolojiye uygun, sağlam, depreme dayanıklı olarak yeniden inşa edilmesi suretiyle yapılıyor.
***
İlimizde, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın benzer felaketler yaşamamak adına gösterdiği kararlılığı yabana atmamak gerekiyor.
Olası bir depremden Bursa‘nın en az hasarla çıkması için kentsel dönüşüm projelerini hızlandırdı.
Biz de 7 ayrı bölgedeki kentsel dönüşüm projelerini Başkan Aktaş’la birlikte görme imkanı bulduk.
İlk durağımız Gaziakdemir Kentsel dönüşüm projesiydi:
1. etap içinde yer alan hak sahiplerinin tamamı ile uzlaşma görüşmelerine başlanana bu proje toplam 153 bin 500 metrekare alanı kaplıyor. Burada 655 adet bina, 2 bin 200 bağımsız bölüm ve bin 690 hak sahibi bulunuyor. Proje ile 2 bin 500 adet konut ve 300 adet dükkân inşa edilecek.
2. uğrak yerimiz Beşyol’da bulunan, İstanbul Caddesi’nde devam eden kentsel dönüşüm projesi oldu. Burada toplam dönüşüm alanı 1 milyon 660 bin metrekare. Rezerv yapı alanı içindeki toplam 8 adada dönüşüm projeleri yapılıyor ve tamamlandığında 3 bin 500 konut üretilmiş olacak. Ofis, dükkan ve bağımsız bölümler de yer alacak. 8 adanın 3 tanesinde inşaat ve ruhsat projesi süreci aktif olarak yürütülüyor.
Buradan da Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURKENT tarafından inşaatların yapıldığı Yiğitler Kentsel Dönüşüm alanına geçtik. Burada konutlar bitmek üzere, Eylül’de hak sahiplerine teslim edilecek. 104 konut ve 16 dükkânın inşası tamamlanma aşamasında.
Yiğitler’in yanı sıra Arabayatağı Ulus ve Karapınar Kentsel Dönüşüm Projeleri de devam ediyor Yıldırım’da. Toplam 43 bin 200 metrekare alanda inşaatına başlanan Arabayatağı Ulus Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 600 adet konut ve 100 dükkân inşa edilecek.
Toplam 138 bin 600 metrekare alanda yapılacak Karapınar Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ise 3 bin 600 konut ve 300 dükkânın inşa edilmesi planlanıyor.
Son durak Bursa’nın geleceğine damga vuracak Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi idi. Burada tarihi bölgeyi kuşatan 38 bina yıkıldı. Etrafı dükkanlarla sarılı 342 yıllık Esiri Mehmet Dede Türbesi ile geçmişi 1549’a kadar uzanan Sağrıcı Sungur Mescidi gün yüzüne çıkarıldı. Tamamlanan Bakırcılar Meydanı, İpekhan Meydanı, Sağrıcı Sungur Mescidi ve peyzaj düzenlemeleri yapıldı. Böylece hanlar bölgesi hem özgün kimliğine kavuştu hem de görünürlüğü arttı.
Başkan Aktaş gezimiz sırasında Bursa’da kentsel dönüşüm konusunda çok özel bir hamle başlattıklarını söyleyerek şu açıklamada bulundu:
“Bursa çok özel bir şehir. Bu şehrin, tabii insanımızın da desteğiyle, katkısıyla daha güzel yerlere gelmesi lazım. Olası bir depreme hazırlıklı olmamız da kaçınılmaz bir gerçek. Bu manada kurumsal anlamda kentsel dönüşüm adımlarını atıyoruz. Hem yeni yollar açılıyor hem daha sağlıklı, kaliteli binalar yapılıyor. Bir taraftan da mevcut binalarla alakalı desteklenmeler, güçlendirmeler devam ediyor. Ben bu noktada her vatandaşımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini temenni ediyorum.”
Kentsel Dönüşüm konusunu önemseyen Alinur Başkan, bu yıl yetişmediğini, bundan sonraki hedefinin Altıparmak ve Çarşamba pazarı bölgesi olacağını da dile getirdi.
Bu dönüşümde umarım bir an önce olur.
Ne söylüyordu Alinur Başkan, bugüne kadar:
“Bursa’yı yıkarak güzelleştireceğiz.”
Ne demek istediğini şimdi daha iyi anladım.