Tatilin çocuklar ve gençler için anlamı dinlenmek, eğlenmek, anne-baba ile daha verimli ve neşeli vakit geçirmek…
Uzun bir dönem olan yaz tatilinde onların hem zihinsel hem de psikolojik gelişimlerini olumlu etkileyecek aktivitelerde bulunmaları ise önemli bir konu…
Uzmanlar da tatilde yapılacakların bu amaca hizmet etmesi gerektiğini vurguluyor.
Okul dönemi boyunca vaktini daha çok okulda geçiren, eve geldiğinde ise dersleri ile ilgilenmek zorunda olan çocuklarımızın yaz tatilini verimli ve dinlenerek geçirmeleri onların bir sonraki okul dönemine daha zinde ve daha istekli olarak başlamalarında etkili oluyor.
Peki, bu konuda neler yapılabilir?
Öncelikle yapılması gereken bu dönemde çocuklarımızı sanal alem esaretinden kurtarmak için harekete geçmek.
Malumunuz; Bilgisayar, televizyon, cep telefonları çocukları pasifleştirerek, gerçek hayattan koparıyor. Saatlerce sosyal medyada vakit geçiren ya da bilgisayarda oyun oynayan çocuklar anti-sosyal yetişkin adayı oluyorlar.
Bunun önüne geçmenin yolları var elbette.
Evde ailece kitap okumak bunlardan biri. Anne babaların bu konuda örnek olması teşvik edici rol oynuyor.
Bir diğer önemli ayrıntı ise çocukların yaşına, yeteneklerine ve ilgi alanına göre bir iş ya da meslek hakkında deneyim kazanmaları… Seçilecek bir işte, bir akraba veya arkadaş yanında kısa süreli de olsa çalışmaları hayat tecrübesi açısından kıymetli.
Bu arada bu dönemde sanatsal faaliyetlere katılmaları da hayal gücü gelişimlerine etki edeceğinden resim, müzik kurslarına gidebilirler.
Ve elbette geziler, eğlenceli aktiviteler de çocuklarımızın psikolojik gelişmelerinde pozitif etken.
Eğlence denildiğinde de deniz kenarları, aquaparklar, havuzlar çocukların en çok sevdiği yerler.
***
Şimdi diyeceksiniz ki çocuklarımızın yaz tatilini etkili geçirmeleri mutlaka önemli ancak bazı aktivitelerin maliyetleri çok yüksek.
Bu anlamda Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerinin çok güzel çalışmaları var. Çocukların mutlu bir yaz dönemi geçirmeleri için tatil köyleri, bilim kampları, aquapark etkinlikleri düzenliyorlar.
Mesela; Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu anlamda önemli bir uygulaması oldu; ‘Neşeli Havuzlar Mutlu Çocuklar’ projesi.
Okul bahçelerinde kurulan portatif yüzme havuzları ile okul bahçeleri adeta tatil köyüne dönüştü.
Osmangazi’de İnönü Ortaokulu, Nilüfer’de Ahmet Uyar İlkokulu, Yıldırım’da Gülhanım Karasu İlkokulu, Mudanya’da İkbal-Betül Ali İhsan Çilingiroğlu Ortaokulu ve Gemlik’te Şehit Mehmet Koray Pınar Ortaokulu bahçesine bu portatif yüzme havuzları kuruldu.
Ücretsiz olan havuzlar ağustos ayı sonuna kadar kurulu kalacak. Ayrıca 6-13 yaş arasındaki çocuklara da yine ücretsiz yüzme eğitimi veriliyor.
***
Çocuklarımız geleceğimiz…
Onların mutlu olmaları ailelerin de mutlu olmaları demek.
Bu anlamda yapılan bütün projeleri takip ediyor ve önemsiyorum.
Yazımı Mustafa Kemal Atatürk’ün şu önemli sözleri ile noktalamak isterim:
“Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”