Hava Durumu

BÜLENT ENE’NİN HEYKEL SERGİSİ

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2022 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2022 16:57

Bursa’da açılan sergilerin çok büyük kısmı resim, fotoğraf, çok azı ise hat, tezhip ile ilgilidir. Yılda bir iki kere seramik sergisi ile karşılaşabilirsiniz. Heykel sergisi ise yok denecek kadar azdır.

Bülent Ene, 57 yaşında, heykel sanatına 30 yıldır emek veriyor. Bursa’da atölyesi olan tek heykeltraş. İnatla, sabırla hayalinin peşinden gidiyor.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden 1987 yılında mezun olmuş. Bursa’ya döndükten sonra kendi atölyesinde heykellerini yaparken aynı zamanda Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü öğrencilerine seçmeli olarak heykel dersi vermiş.

Bülent Ene’nin 21 Aralık’ta Galeri N’de açılan heykel sergisi, 17 Ocak’ta sona erecek. Sergideki çalışmaları soyut heykellerden oluşuyor. İlk anda iç içe geçen yuvarlak formlar görüyorsunuz. Bu form insanın yaşamını simgeliyor. Uzaktan bakınca aynı gibi görünen, ancak sarı, mavi, yeşil renkleriyle farklılaşmaya başlayan heykellere dikkatli bakınca her birinde farklı dokunuşlar olduğunu görüyorsunuz.

İnsanın hayatında yaşadığı sıkıntılar, sevinçler her şey farklı. Bülent Ene heykellerine can verirken bu farklılığı anlatmaya çalışmış. 

Sergide yaklaşık 30 civarı heykel var. Her biri farklı düşünceler uyandırıyor. Biri yaralı insan, bir başkası hayaller kuran insan…

Bülent Ene ile Bursa’da sanatın neden gelişemediği konusunda sohbet ettik. Şu sözü etkileyiciydi: “Ben heykel mi yapacağım, yoksa insanlara heykelin ne olduğunu mu anlatacağım?”

Bursa’da sanat hayatı ağır aksak gidiyor. Bunun en büyük sebebi, sanatçıların yalnız olması. Kişisel çabayla nereye kadar gidebilirsin.

***

Ne yazık ki Uludağ Üniversitesi’nde Heykel bölümü yok. Daha önce Seramik Bienali ile ilgili yazımda dile getirmiştim, fakültede Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’nün adı var, hocası ve öğrencisi yok. Peki, ne var? Sahne Sanatları Bölümü, Resim Bölümü ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü.

Bursa’da sanatın yeterince gelişememesi, halkın sanattan uzak olmasının bir nedeni de üniversite yönetiminin gereken yatırımı yapmaması. Güzel Sanatlar Fakültesi Mudanya’da ve güzel sanat eğitimi konusunda yetersiz bir binada. Orada tiyatro öğrencileri var, ancak Resim ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümlerinin öğrencileri Görükle’de. Çünkü bütün öğrencilerinin bir arada olacağı fakülte binası yok.

Aslında 2000’li yılların ilk yarısında Özelleştirme İdaresi Mudanya’nın girişinde, Tekel Parkı’nın olduğu yerde bulunan Tekel binasını üniversiteye vermişti. Üniversite yönetimi binayı dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkmıştı. Sonra yerine bina yapılacaktı. Ne oldu, nasıl oldu bilmiyorum, burası park oldu.

Sonra yıllar geçti. Fakülte binasının Görükle Kampüsüne inşa edilmesine karar verildi. Bu sefer de üniversite para bulamıyor, iş insanlarından destek bekliyor.

Kütüphanelerin sanat alanında yetersizliğine değinmiyorum bile…     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.