Hava Durumu

Çılgın projeler şart

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.07.2019 06:07

Memlekette gündem denilince ekonomi geliyor akla... Ekonomik krizin boyutları günden güne daha fazla hissediliyor çünkü. Zamlar 23 Haziran sonrasında üst üste geldi. Esnafın ve vatandaşın beli iyiden iyiye büküldü. Keyifli yazılar yazmak da pek mümkün değil bu aralar, Kusura bakmayın! Ağlak yazılarımla çevreye verdiğim rahatsızlıktan dolayı şimdiden özür dilerim.

Zam yapmakta bir saniye bile tereddüt etmeyen büyüklerimizin inşaat ve otomotivi canlandıracak tedbirler alması şart. Milyonlarca daire yurt genelinde alıcısını bekliyor lakin mevcut faiz oranları en büyük engel. Alıcısını daha çoook bekler hal böyleyken!

Kaba bir hesap yapalım...

500 bin liraya aldığınız daireden maksimum 1700-1800 TL kira geliri elde edebiliyorsunuz. Aynı parayı bankaya koyarsanız cebinize ayda 9 bin TL giriyor. Al faiz gelirini istersen 3 bin TL'ye villa kirala. Cebine minimum 5 bin TL kalsın.

Bu ortamda kim daire alır baba erenler? Müteahhitler yıllarca satış yapmayı bekler durur. Aklını peynir ekmekle yemiş yatırımcı bulacak ki daire satsın!..

Ya da dairesini yüzde 50'ye varan indirimle satacak ki elden çıkartabilsin. Bazı müteahhitlerin fazla dillendirmeden yakın çevresine yarı fiyatına daire sattığını duymayan var mı? Madem vaziyet kötü, vatandaş lehine de benzer fiyatlar neden olmasın?

Müteahhit vatandaşa maliyetin 3 katına daire satmaktan vazgeçsin. Orta halli vatandaş ve beyaz yakalılar da kazıklanmadığını bilip şartlarını zorlasın.

İşte bu noktada devlet devreye girmeli. 20-30 yıllık, düşük faizli gerçekten "kira öder gibi" daire alma sistemini acilen kurmalı. Orta direk aileler mevcutta ödedikleri kiraların biraz üstünü 20 yıl boyunca ödeyip kendi evinin sahibi olabilir.

Yoksa inşaat sektörü iyice güme gidiverecek. Eldeki betonlar çürümeye terk edilecek. Betona dökülen paralar ekonomiye hiçbir zaman kazandırılamayacak. Zarar üstüne zarar yaşanacak. Mevcut dairelerin güncel faiz oranlarıyla satılması olası değil. Bir an önce teşvik misali tedbirlerin alınması elzem.

Keza otomotiv sektörü...

Hurda indirimi artırılmalı. Yeni biten ÖTV düzenlemeleri yeniden ve daha cazip hale getirilmeli. Sektörün canlanması için indirimler artarak devam etmeli. Otomotiv sektörü de iyiden iyiye iflas bayrağını çekecek yoksa. İyice belli oldu. Çünkü en çok lüks arabaların satışı durmuş vaziyette...

Zenginler de otomobil almayı durdurduysa fakir nasıl alsın?

Ve çılgın proje değil projeler gerek bize... Kanal İstanbul misali değil, uygulanabilir, üretime dönük yatırımlar...

Çılgın bir proje desteği açıklayıp yatırımcıları da cezbetmemiz şart tez elden. 100 kişi istihdam edenden 5 yıl vergi alınmasa, binası da yapılıp teslim edilse devletin hiç zararı olmaz misal. Yurt dışında yatırımcıya gösterilen kolaylıklar neden bizim memlekette de uygulanmasın?

20 yıldır üretime yapılmayan teşviki şimdi yapmak zorundayız. Bölgesel teşviki de bırakıp her bölgeye yaymak zorunda değil miyiz hal böyleyken?

Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete...

Lastik patlak, duvara toslamaya ramak kaldı ey okur!.. S400'lerden yaptırım da yersek dilenmeye yer arayacağız gibime geliyor.

Allah yar ve yardımcımız olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.