Hava Durumu

Dehşetengiz deprem gerçeği

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2019 06:08

Türkiye'de son 119 yılda meydana gelen 240 ağır hasar verici depremde resmi kayıtlara göre 86 bin 456 kişinin hayatını kaybetti. 17 Ağustos dolayısıyla AFAD dikkati depremlere çekmek için açıkladı.

AFAD verilerine göre; 119 yılda 4.0 ile 7.9 arasında değişen büyüklüklerde ise 13 bin 687 deprem meydana geldi. Bu depremlerde 86 bin 456 kişi hayatını kaybetti, 603 bin 131 yapı ise ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Yani istatistik bilimi bize çok şey anlatıyor. Sürekli sallanıyoruz, binalar yıkılıyor, canlar gidiyor ancak tedbir hak getire. Aynı hatayı yapıp duruyoruz. Aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar bekliyoruz.

Hadi diyelim ki Türkiye fakirdi... Önlem alamıyorduk... Depreme sıra gelmiyordu... Son 25 yılda en azından bir şeyler yapılamaz mıydı? IMF'ye borç vermedik mi yahu baba erenler? Geri isteyelim verdiğimiz borç parayı. Bize çok para lazım an itibariyle.

Biraz da ben istatistik ekleyeyim AFAD verilerine...

Son 40 yılda medyana gelen 16 büyük deprem sonrasında 50 bin haber yapıldı. Yetkililer 18 bin 336 kez "harekete geçileceğini ve gereğinin yapılacağını" açıkladı. Açıklamaların arkası hiç getirilemedi. Son 20 yılda Türkiye'de ahali 451 milyon 332 defa "Allah bir daha deprem yaşatmasın" dedi. Ahali gusül abdestsiz yatmaya son verdi. Deprem çantası ve düdüğü tedarik edenler de oldu. Depreme karşı tedbir böylece bir nebze de olsa alındı.

Deprem sonrası salınan "geçici iletişim vergisi" ise kalıcı hale getirildi. Büyüklerimiz işte bu konuda büyük başarı gösterdi. 112 milyar dolar deprem için toplandı lakin depreme dair anca 2 milyar dolar harcandığı söyleniyor. Depremden birileri nemalandı ama kim? Bul bulabilirsen....

İşte böyle dehşetengizdir bizde deprem gerçeği...

Yağmur yağdı kel göründü

Her büyük şehrin altyapı sorunu mevcut. Yağmur giderleri yetersiz, yanlış yerlere yapılan binaların yarattığı sıkıntılar ve 'hiç yağmur yağmayacak gibi' yapılan geçitler ve bat-çıklar. Batıyorsunuz ama çıkamıyorsunuz.

Elbette doğal afet ancak bu denli olumsuz görüntü olmamalı bir yoğun yağışta...

Dün Kumla'da hortum bile göründü. Küresel ısınmanın sonuçlarını daha fazla gözle görür olduk. Demek ki neymiş? Çevrecilerle maytap geçmemeliymiş.

Bu arada İstanbul'daki yağış sonrası oluşan rezil görüntüler yüzünden Ekrem İmamoğlu'nu eleştirenler var. 'Fırsat bu fırsat' diyerek sert ve tirajikomik yorumlarını sıralamış binlerce İstanbullu... Hatta İstanbul dışından eleştirenler de var. Görev bilmişler..

İstanbul'un 25 yıllık altyapı sorununu 30 günde çözemediği için biz de ayıplıyoruz kendisini. Bayramda izne gitmeseydi sorunu kesin çözmüştü. Kimse kimseyi kandırmasın. Yapacak çok işimiz var diyen adam 30 günde altyapı sorununu tarihe gömerdi.

75 günde de İstanbul'da en ufak sıkıntı bırakmazdı..

Galiba bu İmamoğlu'yla olmayacak arkadaş...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.